
Kalafior pieczony w całości
Autor: thiessa @ 4:34pm, Poniedziałek 25 Lipiec 2016.
O tym, że kalafior świetnie nadaje się do zapiekania w całości wiedziałam od dawna. Zdarza mi się przyrządzać kalafior tandoori i lubię dodawać upieczony do różnych dań. Nie było zatem wątpliwości, że wypróbuje nowy przepis na jego zapieczenie. Podobała mi się również idea wykorzystania sosu z pieczonego kalafiora do połączenia go z jogurtem. Wyszło aromatycznie i smacznie. Po części na pewno jest to zasługa domowej roboty wina mojej Mamy.
Kalafior pieczony w całości
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak
1 duży kalafior,
2,5 l wody,
4 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego,
3 łyżki oleju,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
skórka otarta z 1cytryny,
2 zÄ…bki czosnku,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki masła,
1 garść migdałów,
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chilli w proszku,
4 łyżki gęstego jogurtu do podania,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Piekarnik rozgrzać do 160C.
Kalafior obrać z zewnętrznych liści i ściąć rdzeń w taki sposób, by główka mogła stabilnie stanąć na blasze.
W dużym garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Zanurzyć w niej kalafior i gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Wyjąć z garnka i lekko przestudzić.
W międzyczasie wymieszać 2 łyżki oleju z miodem, wędzona papryką, skórką z cytryny i rozgniecionym na pastę ze szczyptą soli czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć tą mieszanką dokładnie kalafiora, szczególnie górna cześć.
Włożyć kalafiora do głębokiej blachy lub naczynia żaroodpornego, wlać wino a na wierzchu kalafiora rozłożyć masło. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 60 minut. Polewać kalafiora, co jakiś czas płynem z dna blachy. Przez ostatnie 20 minut zwiększyć temperaturę do 180C, by kalafior się zbrązowiał.
Migdały wymieszać z pozostałą łyżką oleju i pieprzem kajeńskim. Wstawić na 12 minut do piekarnika, w którym piecze się kalafior. Wystudzić i posiekać.
Kalafiora wyjąć i położyć na duży talerz. Soki z pieczenia lekko przestudzić wymieszać z jogurtem.
Kalafior kroić jak tort. Podawać z jogurtem, prażonymi migdałami i posiekana natką.
Komentarze