<<Strona główna

Placuszki serowe (buñuelos de queso)

Autor: thiessa @ 10:38pm, środa 8 Czerwiec 2016.

Placuszki serowe, buñuelos de queso, cheese donuts

Danie niezbyt dietetyczne. Od samego patrzenia się tyje, ale za to jakie dobre. Placuszki bardzo wciągają i nie można przestać ich jeść. Tak naprawdę buñuelos oznaczają pączki, więc literalnie są to pączki serowe. Przygotowuje się je z sera manchego, który nazwę swą zawdzięcza regionowi, gdzie się go wytwarza. Jest to dojrzewający ser z mleka owczego. Dawniej płacono nim należne podatki, a obecnie jego sława sięga daleko poza Hiszpanię. Co jakiś czas sklepy L i B organizują tematyczne akcję i wówczas bez problemu można ten ser kupić. W dużych marketach jest zaś dostępny niemal w stałej sprzedaży. Jeśli ktoś jednak nie ma do niego dostępu to nie jest to problem. Wystarczy użyć dowolnego twardego żółtego sera.

Placuszki serowe (buñuelos de queso)
Źródło: "Kuchnia hiszpańska i portugalska" Elisabeth Luard

4 duże jajka,
4 łyżki mleka,
4 kopiate łyżki mąki pszennej,
4 kopiaste łyżki tartego manchego lub jakiegokolwiek innego twardego sera,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka tartej cebuli,
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (pimentón) lub chilli w proszku do smaku,
sól i pieprz,
olej do smażenia.

Jajka wymieszać z mlekiem. Stopniowo dodawać mąkę i ser cały czas ubijając, aby nie utworzyły się grudki. Dosypać natkę pietruszki, cebulę paprykę, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzać olej na głębokość 2 palców. Kiedy pojawi się błękitny opar, łyżką wykładać ciasto – niezbyt dużo, by temperatura tłuszczu nie spadła. Wówczas placki będą ciężkie i tłuste. Smażyć aż napęcznieją i zrobią się chrupiące i złotobrązowe. Obrócić, aby usmażyły się z obu stron. Następnie przełożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykorzystać całe ciasto.
Placuszki podajemy gorące, prosto z patelni.
Dobrze smakują z sosem do maczania sporządzonym ze świeżo posiekanych pomidorów doprawionych chilli.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Danie wygląda przepysznie, ale i tak najbardziej rozczuliły mnie te widelczyki... Identyczne jak u mamy! Sentymentalna podróż...

kurs ant - 5:21pm, Poniedziałek 20 Czerwiec 2016.http://www.kantorinternetowy.pl

U mnie w domu takich nie było, ale zawsze mi się podobały, więc kupiłam na starociach, jak tylko zobaczyłam:-)

thiessa - 4:31pm, Sobota 25 Czerwiec 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów