<<Strona główna

Pieczony kurczak faszerowany kaszÄ… jaglanÄ…

Autor: thiessa @ 8:54pm, Piątek 3 Czerwiec 2016.

Pieczony kurczak faszerowany kaszÄ… jaglanÄ…, Roast chicken with millet stuffing


Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z kurczaka. Takie danie idealnie nada się na weekendowy obiad, bo kiedy kurczak się piecze można się zająć rodziną. Resztki można zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. Ziemniaki najlepiej wstawić do piekarnika jakieś 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka. A warzywa gotować nie dłużej niż 5-8 minut, żeby zachowały kolor i jędrność.

Pieczony kurczak faszerowany kaszÄ… jaglanÄ…
Źródło: "Ziarna dają siłę" Chrissy Freer

3 łyżki oliwy,
1 mała cebula, posiekana,
125g boczku w plastrach, bez skóry, pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,*
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny,
1 kurczak ok. 1,6 kg,
pieczone ziemniaki i gotowane na parze warzywa do podania

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i boczek. Smażyć aż cebula i boczek lekko się zrumienią. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
Zawartość patelni przełożyć do miski, wymieszać z kaszą, natką pietruszki i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby farsz ostygł.
Piekarnik rozgrzać do 220C. Opłukać kurczaka, osuszyć papierowym ręcznikiem i napełnić go farszem. Nogi związać sznurkiem.
Ułożyć kurczaka piersią do góry w żaroodpornym naczyniu. Skropić pozostałą oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Piec przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec przez kolejne 50 minut lub do czasu, aż po nakłuciu będzie wypływał klarowny sok. Jeśli kurczak zacznie się za bardzo rumienić przykryć go folią.
Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Pokroić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami.

*Kaszę jaglaną wsypać do rozgrzanego na średnim ogniu garnka i prażyć przez 3 minuty, mieszając. Dodać dwa razy tyle wody, ile jest kaszy (może się zdarzyć, że w czasie gotowania trzeba będzie jeszcze dolać wody – ok. 1/2 objętości kaszy), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawić garnek na 10 minut, żeby kasza doszła pod przykrywką. Rozdzielić ziarna widelcem i przesypać kaszę do dużej miski, żeby wystygła.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No i mamy bardzo fajny przepis... Ja osobiście nie przepadam za kaszą jaglaną, ale moja żona to uwielbia więc muszę jej czasami dodgotować coś :) Super fajny przepis - dzięki

Sebastian - 8:56pm, Piątek 22 Lipiec 2016.http://www.onehd.pl/telewizory-lcd-wynajem-warszawa/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów