
Pieczony kurczak faszerowany kaszÄ… jaglanÄ…
Autor: thiessa @ 8:54pm, Piątek 3 Czerwiec 2016.
Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z kurczaka. Takie danie idealnie nada się na weekendowy obiad, bo kiedy kurczak się piecze można się zająć rodziną. Resztki można zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. Ziemniaki najlepiej wstawić do piekarnika jakieś 30 minut przed końcem pieczenia kurczaka. A warzywa gotować nie dłużej niż 5-8 minut, żeby zachowały kolor i jędrność.
Pieczony kurczak faszerowany kaszÄ… jaglanÄ…
Źródło: "Ziarna dają siłę" Chrissy Freer
3 łyżki oliwy,
1 mała cebula, posiekana,
125g boczku w plastrach, bez skóry, pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,*
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny,
1 kurczak ok. 1,6 kg,
pieczone ziemniaki i gotowane na parze warzywa do podania
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i boczek. Smażyć aż cebula i boczek lekko się zrumienią. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
Zawartość patelni przełożyć do miski, wymieszać z kaszą, natką pietruszki i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby farsz ostygł.
Piekarnik rozgrzać do 220C. Opłukać kurczaka, osuszyć papierowym ręcznikiem i napełnić go farszem. Nogi związać sznurkiem.
Ułożyć kurczaka piersią do góry w żaroodpornym naczyniu. Skropić pozostałą oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Piec przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec przez kolejne 50 minut lub do czasu, aż po nakłuciu będzie wypływał klarowny sok. Jeśli kurczak zacznie się za bardzo rumienić przykryć go folią.
Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Pokroić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami.
*Kaszę jaglaną wsypać do rozgrzanego na średnim ogniu garnka i prażyć przez 3 minuty, mieszając. Dodać dwa razy tyle wody, ile jest kaszy (może się zdarzyć, że w czasie gotowania trzeba będzie jeszcze dolać wody – ok. 1/2 objętości kaszy), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawić garnek na 10 minut, żeby kasza doszła pod przykrywką. Rozdzielić ziarna widelcem i przesypać kaszę do dużej miski, żeby wystygła.
Komentarze
No i mamy bardzo fajny przepis... Ja osobiście nie przepadam za kaszą jaglaną, ale moja żona to uwielbia więc muszę jej czasami dodgotować coś :) Super fajny przepis - dzięki
Sebastian - 8:56pm, Piątek 22 Lipiec 2016.http://www.onehd.pl/telewizory-lcd-wynajem-warszawa/