
Krem ze szparagów z niedźwiedzim czosnkiem
Autor: thiessa @ 11:19pm, Wtorek 24 Maj 2016.
Ten moment to jedyna okazja, żeby ugotować tę zupę. Właśnie teraz spotykają się szparagi z niedźwiedzim czosnkiem. Najpierw był oczywiście niedźwiedzi czosnek, ale szparagi były jeszcze bardzo drogie później, kiedy przez jakiś jeszcze czas będą szparagi nie będzie już niedźwiedziego czosnku. Warto spróbować. Niby zwykły krem ze szparagów, ale z ciekawą nutą smakową.
Krem ze szparagów z niedźwiedzim czosnkiem
Źródło: "Apetyt" 3/2016
500g białych szparagów,
1 pęczek czosnku niedźwiedziego,
1 l bulionu warzywnego,
200 ml śmietany kremówki,
60g masła (dałam połowę) + do opiekania grzanek,
bułka, lub chleb typu ciabatta, pokrojona w kostkę,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i bardzo starannie obierać. Czosnek niedźwiedzi umyć i pokroić w większe kawałki. Kilka listków odłożyć do dekoracji.
Ze szparagów odciąć główki i ugotować w gorącym bulionie. Wyłowić łyżką cedzakową i dołożyć.
Do bulionu włożyć łodyżki szparagów, pokrojone na kawałki i gotować, około 5 minut. Dodać niedźwiedzi czosnek i gotować kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Pod koniec wlać śmietanę.
Odstawić i zmiksować na gładki krem. Jeśli ktoś ma marny blender o małej mocy zupę trzeba będzie przecedzić na sicie, żeby żadne wlókna ze szparagów nie plątały się pomiędzy zębami.
Na patelni na maśle podsmażyć grzanki.
Do kremu dodać pokrojone masło, doprawić solą i pieprzem i wlać sok z cytryny do smaku.
Podawać udekorowany główkami szparagów i listkami czosnku niedźwiedziego oraz z dodatkiem grzanek.
Komentarze
Oj to coÅ› zdecydowanie dla mnie :) Pycha!
gin - 8:39pm, Czwartek 26 Maj 2016.http://razadobrze.blogspot.com
Kurcze świetna zupa. Polecam wszystkim teraz w okresie wiosenno-letnim.
Magda - 2:39pm, Piątek 27 Maj 2016.http://fabrykafotografi.pl