
Kuih dadar (kokosowe naleśniki)
Autor: thiessa @ 10:50pm, Czwartek 19 Maj 2016.
W kuchni południowo-wschodniej Azji istnieje określenie kuih, które jest odpowiednikiem zachodnich przekąsek i deserów. Obejmuje ciasta, ciasteczka, pierożki i przekąski. Szczególnie znana jest z kuih kuchnia nonya. Kuih są przeważnie niezwykle kolorowe i zupełnie nie przypominają europejskich słodyczy. Różnią się wyglądem, konsystencją i smakiem. Częściej są gotowane na parze, niż pieczone. Zrobione z ryżu, czy mąki ryżowej, tapioki, mleka kokosowego, pandanu i cukru palmowego. Zjada się je w ciągu całego dnia, niekoniecznie jako deser i na zakończenie posiłku. Najczęściej serwuje się je na śniadanie i w czasie popołudniowej herbatki i jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Bardzo często można je kupić na porannych targach.
Kuih dadar należą do najbardziej znanych. Są kwintesencją kuchni malezyjskiej. Delikatne naleśniki aromatyzowane liśćmi pandanu, zrobione na mleku kokosowym i nadziane cukrem palmowym smakują bardzo egzotycznie a zarazem swojsko, wszak to naleśniki.
Aby przyrządzić ten deser tradycyjnie należy użyć liści pandanowca. W Polsce można je nabyć stacjonarnie w Stolicy, natomiast mieszkańcy innych miast mogą je zamówić w sklepie internetowym. Zwykle są wysyłane raz w tygodniu, zaraz po otrzymaniu świeżej dostawy. Znacznie łatwiej dostępna jest pasta pandanowa. Jest bardzo wydajna. 2-3 krople wystarczą, aby aromatyzować i pokolorować większą ilość naleśników. Jest dobrym dodatkiem do biszkoptu i innych ciast. Ja bardzo lubię serek z jej dodatkiem. Mam wówczas szybki deser.
Do sprzedawanych na straganach w Malezji słodyczy przeważnie dodaje się pastę pandanową a nie czysty sok. Można je poznać po tym, że mają intensywną, jaskrawą barwę.
Kolejnym obowiązkowym dodatkiem jest gula melaka - nierafinowany cukier z trzciny cukrowej lub palmy, wytwarzany ze skoncentrowanego soku bez oddzielania melasy i kryształków. W Indiach, Pakistanie i na Sri Lance zwany jaggery lub gur, w Meksyku piloncillo, w Brazylii rapadura, w innych krajach Ameryki Środkowej i Południowej – panela. Sprzedawany jest on w postaci bloków lub stożków i może przyjmować różne barwy od złotej po ciemnobrązową. Jaggery jest bogate w sole mineralne, ma ich 5 razy więcej niż brązowy cukier i aż 50 razy więcej niż biały. Zawiera między innymi: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, witaminy A, B1, B6, C i D.
Taki cukier można również. kupić w sklepach internetowych.
Oryginalny przepis zaleca dodatek 120g maki. Moje ciasto po jej dodaniu było całkiem płynne. Dopiero dodatek kolejnych 80 gramów sprawił, że ciasto miała odpowiednia konsystencję.
Gula melaka na targu w Kota Bahru w Malezji
Kuih dadar (kuih tayap)
Źródło: "Nonya Flavours: A Complete Guide to Penang Straits Chinese Cuisine"
Sok z pandana:
5 liści pandana,
3-4 łyżki wody
Ciasto na naleśniki:
200g mÄ…ki (w oryginale 120g),
1 jajko,
300 ml mleka kokosowego (u mnie domowego sporzÄ…dzonego z 1/2 kokosa),
1/4 łyżeczki soli,
3 łyżki soku z pandana lub 1/4 łyżeczki pasty pandanowej.
Nadzienie:
90g cukru palmowego (gula melaka),
1 łyżka cukru,
1 liść pandanu, zawiązany w supeł,
1/4 szklanki (50 ml) wody,
1/2 startego kokosa,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Sos kokosowy:
150 ml mleka kokosowego (z 1/2 kokosa),
50g cukru,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej.
Zmiksować pulsacyjnie w blenderze wcześniej posiekane liście pandanu. Odcisnąć przez gazę uzyskując sok.
Przyrządzić ciasto na naleśniki. Wymieszać przesianą mąkę z osolonym mlekiem kokosowym, jajkami i sokiem z pandana.
Aby przyrządzić nadzienie, pociąć cukier palmowy na kawałki. Połączyć z wodą, cukrem, włożyć liść pandanowca i gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać startego kokosa i skrobię kukurydzianą. Gotować jeszcze chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć.
Małą patelnię (u mnie taka o średnicy 12 cm) Posmarować olejem. Wlać 2 łyżki ciasta, zakręcić patelnią, aby równo ją pokryła i usmażyć naleśnika, przewracają w połowie smażenia. Smażyć, aż do wykorzystania całego ciasta.
Na każdy naleśnik kłaść dwie czubate łyżeczki nadzienia. Zawijać jak krokiety, tj., najpierw zgiąć po bokach a następnie zwinąć.
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małym rondelku. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Komentarze