<<Strona główna

Spaghetti z pesto rosso (czerwonym pesto)

Autor: thiessa @ 12:20am, środa 4 Maj 2016.

Spaghetti z pesto rosso (czerwonym pesto), Spaghetti with pesto rosso


Mam prawdziwą obsesję na punkcie tego makaronu i dziwię się, że wcześniej nie znalazł się na blogu. Czasem mam taką fazę, że jem go codziennie przez parę dni pod rząd. Zdecydowanie bardziej smakuje mi czerwone pesto niż zielone, jeśli chodzi o dodatek do makaronu. Nie umniejszam przy tym zasług zielonego jako nieocenionego dodatku do wielu innych dań. Czerwone pesto również można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie będzie smakować jako dodatek do zup, warzyw, czy kurczaka.
Obecnie można kupić gotowe pesto w popularnych dyskontach, ale zrobione samodzielnie nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów i oczywiście wychodzi taniej. Z uwagi na aspekt ekonomiczny raczej nie używam do jego przyrządzania orzechów piniowych, jak tego wymaga oryginalna receptura, bo nie dosyć, że są drogie to i tak te, które można kupić w Polsce są niemal pozbawione smaku. W takim przypadku szkoda przepłacać i lepiej użyć orzechów nerkowca, czy migdałów. Zwykle używam tych pierwszych, bo migdały trzeba wcześniej zblanszować a jeśli mam ochotę na makaron to chcę, żeby był gotowy błyskawicznie. W tej błyskawiczności przeszkadza mi marny blender, więc zanim wrzucę orzechy do blendera, mielę je wcześniej w młynku do kawy. Pomimo to zrobienie pesto zajmuję nie więcej czasu, niż gotowanie makaronu.

Spaghetti z pesto rosso (czerwonym pesto)

1 słoik suszonych pomidorów,
1/2 szklanki orzechów nerkowca lub blanszowanych migdałów lub orzechów piniowych,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte,
6 łyżek startego parmezanu albo grana padano lub wegetariańskiego odpowiednika,
6 łyżek oliwy extra virgine,
1/2 łyżeczki pokruszonej suszonej papryczki chilli,
garstka liści bazylii albo natki pietruszki,
1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku,
opakowanie makaronu spaghetti (ja używam pełnoziarnistego).

Orzechy lub migdały lekko uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Jak pisałam wyżej mam marny blender, dlatego orzechy miksuje najpierw w młynku do kawy.
Pesto można przełożyć do słoika i polać wierzch odrobiną oliwy.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale zostawić odrobinę wody z jego gotowania. Zawiera ona skrobię, która rozrzedzi sos, który równoczenie nie zrobi się wodnisty.
Na każdą porcję makaronu przygotować 2-3 łyżki pesto. Wymieszać je z 1-2 łyżkami wody z gotowania makaronu a następnie z makaronem w taki sposób, aby cały był oblepiony przez pesto.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

faktycznie, pomysł jest super! fajnie, że sobie o nim tu przypomniałaś;) Dzięki

a - 11:11am, środa 4 Maj 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów