
Kurczak tymiankowo-limonkowy
Autor: thiessa @ 7:04am, Wtorek 26 Kwiecień 2016.
Przepis na tego kurczaka pochodzi z Karaibów, ale składniki są tak powszechnie dostępne, że można zrobić go bez problemu niemal w każdej chwili. Jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów na kurczaka, który wypróbowałam w ostatnim czasie. Mięso ma wspaniały maślany aromat dzięki sosowi, który wytworzył się w trakcie pieczenia, powstający z soków z kurczaka i masła. Tego trzeba po prostu wypróbować! Podałam z salsą z chayote i melona oraz z ryżem gotowanym na mleku kokosowym z samodzielnie "wydojonego" kokosa. Już kiedyś pisałam, dlaczego przestałam kupować mleko w puszkach.
Kurczak tymiankowo-limonkowy
Źródło: "The complete Mexican South American & Caribbean cookbook" Jane Milton, Jenni Fleetwood and Marina Filippelli
8 podudzi z kurczaka (u mnie 4 ćwiartki, podzielone na pół),
2 łyżki cebulki dymki, posiekanej,
2 łyżeczki świeżego tymianku albo 1 łyżeczka suszonego,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
sok z 1-2 limonek,
6 łyżek roztopionego masła,
sól i pieprz,
plasterki limonki do przybrania,
świeża kolendra ,do przybrania,
Ryż do podania.
Ułożyć podudzia z kurczaka skórą do dołu w naczyniu do zapiekania. Używając ostrego noża zrobić wzdłuż kości nacięcie.
Wymieszać cebulkę dymkę z tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem sokiem z limonki i 4 łyżkami masła. Włożyć tę mieszaninę w nacięcia. Pozostałym masłem polać kurczaka. Przykryć formę plastikową torbą i wstawić do lodówki, żeby się zamarynował przez 3-4 godziny. Aby kurczak był bardziej aromatyczny zostawić do marynowania na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 190C. Naczynie z kurczakiem przykryć folią aluminiową i piec około godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać aż się kurczak zrumieni.
Kurczaka wyłożyć na talerze, ozdobić kolendra i plasterkami limonki. Podawać z ryżem.
Komentarze