
Ciastka czekoladowe z kropelkami Reese's
Autor: thiessa @ 4:36pm, Wtorek 19 Kwiecień 2016.
Drugi już z kolei przepis, który powstał przy okazji wykańczania zapasów z szafy i który zapisuję sobie w blogowym pamiętniku, zamiast przechowywać opakowanie z owym przepisem. Wykorzystałam kropelki czekoladowe Reese's o smaku masła orzechowego, popularne w Stanach, ale doskonale sprawdzi się biała czekolada, która będzie kontrastować z mocno czekoladowym ciastkiem. Są bardzo uzależniające. Niemal całą produkcję pochłonęłam sama, chociaż mało słodyczowa jestem.
Ciastka czekoladowe z kropelkami Reese's (ok. 60 szt.)
2 szklanki mÄ…ki,
3/4 szklanki kakao,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/4 szklanki (ok. 275g) miękkiego masła,
1 szklanka cukru (w oryginalnym przepisie 2 szklanki),
2 jajka,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 2/3 szklanki (ok. 280g) kropelek o smaku masła orzechowego (Reese's) lub białej czekolady.
Wymieszać mąkę z kakao, solą i sodą.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Ubić ponownie. Do masy dodawać stopniowo mieszankę sypkich produktów. Wymieszać z kropelkami.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść po jednej łyżce ciasta i lekko spłaszczać.
Piec ok. 10 minut. Po tym czasie ciastka będą miękkie, ale trzeba je zdjąć z blachy, bo w przeciwnym wypadku się przypalą. Po ostygnięciu ciastka zrobią się twarde.
Komentarze