
Ciastka z kropelkami czekoladowymi
Autor: thiessa @ 12:24am, Wtorek 19 Kwiecień 2016.
Tego przepisu nie miało być na blogu. Upiekłam je w ramach wykańczania zapasów z szafy, w której między innymi zalegały czekoladowe kropelki. Wykorzystałam przepis z opakowania owych kropelek. Ciastka wyszły całkiem smaczne, dlatego dla swojej wygody postanowiłam je tu zamieścić. Opakowania nie będę trzymać, bo jest nieporęczne, zapisany i niewykorzystany przepis gdzieś przepadnie a jeśli będzie na blogu zawsze będę mogła go wykorzystać w przyszłości i przede wszystkim bez problemu odszukać. Być może przy okazji komuś się również przyda.
Ciastka z kropelkami czekoladowymi (white chip island cookies) ok. 36 szt.
1 1/3 szklanki mÄ…ki,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
3/4 szklanki masła,
3.4 szklanki brÄ…zowego cukru,
1/2 szklanki białego cukru,
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 duże jajko,
2 szklanki (340g) kropelek z białej czekolady,
1 szklanka wiórków kokosowych,
3/4 szklanki posiekanych orzechów ziemnych (oryginalnie makadamia)
Rozgrzać piekarnik do 200C bez termoobiegu.
W misce wymieszać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy i jajko. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Wmieszać wiórki kokosowe, orzechy, oraz białą czekoladę.
Nabierać po łyżce ciasta, formować ciastka spłaszczając je w dłoniach i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10-13 minut, albo do momentu, kiedy brzegi ciastek zaczną brązowieć. Zostawić na blaszce jeszcze przez 2 minuty, po czym przełożyć na kratkę do pieczenia, żeby wystygły. Ciastka początkowo będą bardzo miękkie, więc trzeba uważać, żeby się nie rozpadły, ale kiedy całkowicie wystygną stwardnieją.
Komentarze