<<Strona główna

Smażony udon z tofu teriyaki

Autor: thiessa @ 12:09am, Czwartek 14 Kwiecień 2016.

Smażony udon z tofu teriyaki, Pan-Fried Udon Noodles with Teriyaki Sauce


Już nie raz pisałam, że uwielbiam makaron udon za jego sprężystą strukturę. W tym przepisie można go zastąpić makaronem spaghetti, ale nie ukrywam, że dla mnie nie byłoby to już to samo.
W przepisie używam domowego sosu teriyaki. Prawda jest taka, że ten kupny nie jest pozbawiony konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Zrobiony samodzielnie sos przelewam do butelki po kupnym sosie i może sobie stać bez lodówki, ponieważ żaden z jego składników się nie psuje w temperaturze pokojowej.

Smażony udon z tofu teriyaki
Źródło: www.myrecipes.com

2 opakowania tofu (po 180g),
2 łyżki sosy teriyaki,*
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka oleju,
2 łyżeczki zielonej herbaty,
1 łyżka obranego i utartego imbiru,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 szklanka pokrojonej w julienne jicamy albo białej rzodkwi lub białej rzepy (u mnie ta ostatnia),
1 szklanka pokrojonego w cienkie plasterki pora,
1/2 szklanki marchewki pokrojonej w julienne,
3 szklanki ugotowanego, gorącego makaronu udon (może być ewentualnie spaghetti).

Wymieszać pierwsze 3 składniki w worku z zamknięciem strunowym i pozostawić do zamarynowania w lodówce na 15 minut. Po tym czasie tofu odsączyć a marynatę zachować.
W woku lub na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Wrzucić zieloną herbatę i smaży/ć przez 30 sekund. Wrzucić imbir, czosnek oraz tofu. Smażyć około 2 minut. Dodać por i jicamę lub rzodkiew, albo rzepę. Smażyć przez minutę. Wlać zachowaną marynatę i smażyć jeszcze przez 2 minuty, albo do momentu, kiedy wszystko dobrze się podgrzeje.

*Sos teriyaki
Źródło: "Japanese bible"

1/2 szklanki (125 ml) sake,
1/2 szklanki mirinu,
1/2 szklanki japońskiego sosu sojowego,
1 łyżka cukru

Wymieszać wszystkie składniki sosu, tak, żeby cukier się całkowicie rozpuścił. Przelać do ciemnej butelki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nie wiedziałam, że tak łatwo można zrobić sos teriyaki. Zawsze kupowałam.
A danie bardzo apetyczne.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:37pm, Poniedziałek 18 Kwiecień 2016.http://www.chilliczosnekioliwa.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów