<<Strona główna

Smażony ryż w stylu Nonya

Autor: thiessa @ 12:28am, środa 23 Marzec 2016.

Smażony ryż w stylu Nonya, Nonya fried rice


Smażony ryż, czyli nasi goreng kojarzy się wszystkim z kuchnią indonezyjską i mało, kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest on równie popularny w Malezji. Właściwie gdzie się nie obejrzeć wszędzie królują stoiska ze smażonym ryżem i makaronem. Smażony ryż można przyrządzić na wiele sposobów. Nie sztuką jest wrzucić parę składników na patelnię, czy woka i dodać ugotowany ryż. Zapewne będzie bardzo smaczny, ale zabraknie mu tej nuty egzotyki. Prezentowany tutaj ryż to kwintesencja malajskiego smaku. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza suszonym krewetkom. Posiadają one aromat, który nie każdemu musi odpowiadać, nawet tym, którzy lubią krewetki świeże. Mnie smak ten wiąże się nieodłącznie z Azją i trochę uzależnia może, dlatego że suszone krewetki kryją w sobie smak umami. Są lekko słone o drażniącym rybnym aromacie.
Suszone krewetki można bez problemu nabyć w sklepach internetowych oferujących żywność azjatycką. Ponoć niektórzy kupują "po taniości" w sklepie akwarystycznym. Jest to jakiś sposób i jeśli tylko są to zwykle suszone krewetki, bez dodatków to nie miałabym nic przeciwko ich konsumpcji.

Smażony ryż w stylu Nonya
Żródło: "Nonya flavours. A complete guide to Penang Straits Chinese Cuisine"

8 łyżek oleju,
3 lekko ubite widelcem jajka,
40g (4 szt.)azjatyckich szalotek lub czerwonej cebuli,
20g (2 zÄ…bki) czosnku,
50g suszonych krewetek, namoczonych i utłuczonych w moździerzu,
150g krewetek, obranych ze skorupek i posiekanych,
1 łyżka pasty chilli (chilli Boh), albo do smaku,
450g (4 szklanki) ugotowanego poprzedniego dnia ryżu.

Sos:

1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego,
1/4 łyżeczka soli,
1/8 łyżeczka pieprzu,
1/8 łyżeczki ciemnego sosu sojowego (dla koloru)

Do przybrania:

2 cebulki dymki, posiekane,
2 łyżki smażonych na chrupko szalotek azjatyckich lub czerwonej cebuli w zastępstwie (przepis poniżej)

W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, Zakręcić wokiem, tak, żeby olej pokrył boczne ścianki. Wlać jajka, zakręcić, wokiem, żeby pokryły dno i trochę boków. Kiedy jajka się zetną, odłożyć na talerz i podzielić na kawałki widelcem.
Ponownie nagrzać wok, dodać 6 łyżek oleju i przez chwilę podsmażać na nim szalotki z czosnkiem, aż zaczną pachnieć. Dodać suszone krewetki i smażyć, aż zaczną pachnieć i skwierczeć.
Dodać krewetki, grzyby i pastę chilli. Smażyć przez minutę, aż będą aromatyczne.
Dodać ryż, wymieszać dokładnie z sosem, wrzucić z powrotem jajko i dobrze wymieszać.
Rozłożyć ryż na talerze, posypać dymką i szalotkami.


Smażone szalotki

Szalotki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać olej, którego powinno być tyle, żeby po wrzuceniu szalotek zakrył je. Od razu po wrzuceniu szalotek skręcić ogień do minimum. Szalotki powinny się smażyć przez 10-20 minut, aż będą chrupiące. Jeśli szalotki smażą się zbyt szybko mogą stać się gorzkie.
Wyjąć z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu. Oleju ze smażenia nie wylewać, jest on bardzo aromatyczny i można go użyć do innych dań.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

W wykonaniu piszesz o grzybach, ale w składnikach ich nie ma. Jakie grzyby i w jakiej ilości trzeba dodać? Pozdrawiam

tosia_0105 - 11:12pm, Poniedziałek 14 Grudzień 2020.

gay dating greenwood sc
online gay men dating
<a href=gaydatingcanada.com?>gay dating in your 30s</a>

MichaelDof - 4:54am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayedating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów