
Roti jala
Autor: thiessa @ 6:55pm, Wtorek 15 Marzec 2016.
Roti to placek znany z Indii. Do Malezji i Singapuru trafił wraz z hinduskimi emigrantami. Roti jala to jedna z form roti, bardzo atrakcyjna wizualnie i najprostsza w wykonaniu. O innej formie roti canai jeszcze napiszę, ale jest to wyższa szkoła jazdy.
Słowo jala oznacza sieć i taki właśnie wygląd mają te placki. Tradycyjnie do uzyskania takiej koronki używa się specjalnego urządzenia, które przypomina kubek z umiejscowionymi na dnie kilkoma końcówkami od lejka. Miałam możliwość nabycia takiego urządzenia i pomimo, że jest to nie lada gadżet to nie jest ono praktyczne. Uznałam, że lepszym rozwiązaniem będzie nabycie współczesnej plastikowej butelki z nakrętką z kilkoma końcówkami. Butelkę tę możecie obejrzeć na załączonym filmiku. Wciąż jednak pozostaje ona gadżetem, który nie jest niezbędny, żeby wykonać roti jala. Do ich wykonania wystarczy zwykła plastikowa butelka po wodzie mineralnej, najlepiej półlitrowa. W zakrętce wystarczy zrobić dziurkę, albo, jeśli ktoś ma chęci to np. trzy dziurki i voilà nasze urządzenie do produkcji roti jala gotowe! Po napełnieniu butelki ciastem, zakręceniu i odwróceniu możemy tworzyć na patelni wzory.
Do wyrobu roti jala używa się mleka kokosowego własnej produkcji, na które przepis podaję poniżej i do takiego płynnego dostosowana jest ilość mąki. W przypadku użycia mleka z puszki może się okazać, że ilość mąki będzie za duża a ciasto za gęste. Nie będzie też zbrodnią użycie w tym przepisie mleka krowiego.
Niektóre przepisy zalecają dodanie do ciasta kurkumy, żeby ciasto było bardziej żółte, ja pomijam. Jeśli chcecie to możecie dodać odrobinę.
Tradycyjnie do smarowania patelni olejem używa się liści pandanowca. Tak też zrobiłam za pierwszym razem, kiedy robiłam roti jala. Myślałam, że olej trochę przesiąka zapachem pandanu i później zapach ten przechodzi do roti. Nic z tych rzeczy. Liście zwyczajnie zastępują pędzelek i tyle, dlatego zrezygnowałam z ich używania.
Roti jala podaje się zwykle z curry z kurczaka jako zamiennik ryżu. Fantastycznie zbierają sos.
Roti jala (9-10 szt)
Źródło: "Cook Malaysian" Lee Sook Ching
1/2 orzecha kokosowego,
1 szklanka maki,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 łyżka oleju.
Z orzecha kokosowego zrobić mleko kokosowe. Miąższ posiekać na kawałki, włożyć do blendera, zalać szklanką wody i miksować przez 1-2 minuty. Sitko wyłożone gazą położyć na garnku, przecedzić mleko a miąższ dokładnie wycisnąć.
Jajko rozbełtać i dodać do mleka kokosowego. Wsypać mąkę i sól. Ciasto ubijać drewnianą łyżką przez 10 minut, aż będzie gładkie i dobrze napowietrzone. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło.
W wariancie nowoczesna gospodyni zamiast ubijać ciasto ręcznie miksować je przy pomocy blendera przez 2 minuty i odstawić na 20 minut.
Ciasto przelać do specjalnego urządzenia do roti jala, albo do plastikowej butelki z dziurką w korku, o której pisałam wyżej.
Rozgrzać patelnię, posmarować pędzelkiem namoczonym w oleju i wlać porcję ciasta na patelnię wykonując koliste ruchy. Kiedy roti się usmaży złożyć go w kopertę, albo zawinąć tak jak się zawija krokiety.
Smażyć kolejne roti jala, aż do zużycia całego ciasta.
Komentarze
Pięknie wygląda ta koronka!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:21pm, Wtorek 15 Marzec 2016.http://www.chilliczosnekioliwa.pl