<<Strona główna

Chucumber

Autor: thiessa @ 8:01pm, Poniedziałek 5 Lipiec 2010.

Źródło: "The food of India" Murdoch Books

Był dodatkiem do kurczaka tikka, o którym jutro. Tak na prawdę nie jest to sałatka, ale przekąska, którą podaję się w Indiach z roti lub pappadamami (rodzaje pieczywa). W naszym zachodnim świecie wpisuje się jednak w kanon sałatek. To, co nie zostało zjedzone wczoraj zabrałam do pracy i było dobrym dodatkiem do serka wiejskiego i razowego pieczywa.
Robiłam tą "sałatkę" już drugi raz, bo jest bardzo orzeźwiająca "w dzień gorącego lata" i przy okazji wymusza sporządzenie własnej mieszanki przypraw, a to chyba najprzyjemniejsza część tej zabawy.

Składniki:

1 czerwona cebula, drobno posiekana,
2 małe ogórki (ok. 200 g), drobno posiekane,
100 g dojrzałych pomidorów, drobno posiekanychm (u mnie więcej),
3 łyżki natki kolendry, drobno posiekanej,
1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana,
1 zielona papryczka chili, drobno posiekana,
1,5 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka oleju,
125 g orzeszków ziemnych, posiekanych,
1 łyżeczka soli (dałam połowę),
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
1,5 łyżeczki chaat masala.*

Wymieszać w misce cebulę, ogórki, pomidory, kolendrę, chili i sok z cytryny.
Na rozgrzanym oleju smażyć minutę orzeszki i sól. Dodać pieprz i chaat masalę, wymieszać, smażyć jeszcze 2 minuty. Wymieszać przyprawy z warzywami.

* CHAAT MASALA

Składniki: (na 10 łyżek):

4 łyżki nasion kolendry,
2 łyżki nasion kuminu,
1 łyżeczka ajowanu,
3 łyżki soli (dałam n połowę)
1 łyżka amchoor (proszek z suszonego zielonego mango),
2 strączki suszonej chili,
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Na suchej patelni uprażyć osobno nasiona kolendry, kuminu i ajowan.
Uprażone przyprawy i pozostałe składniki utrzeć w moździerzu albo zmielić w młynku na drobny proszek. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nie pamietam kiedy ostatnio gotowalam indyjskosci. Az mnie sciska jak patrze na to zdjecie. Bede musiala odkurzy "The Food of India" i moze w weekend cod ugotuje. Problem polega na tym, ze nie konczy sie na jednym daniu, a co najmniej trzech. No dobra, naany kupie gotowe... ;)

Karolina - 6:00pm, Wtorek 6 Lipiec 2010.

To tak jak u mnie. Indyjskości nigdy nie są solo. Jak mam faze to robie wiecej dan na raz, albo dorabiam cos nastepnego dnia, podczas, kiedy zostaje z poprzedniego.

thiessa - 6:13pm, środa 7 Lipiec 2010.

Thiesso, już dawno miałam dodać komentarz, bo dawno temu robiłam to danie (gościom smakowało ;), ale przyprawy mi zostało i oto wątpliwość. Otóż: miałam wszystko, poza ajowanem. Doczytałam się, że smakuje 'trochę tymiankiem, trochę kminkiem" - i dałam mieszankę obu 1:1. Dobrze zrobiłam?

ptasia - 9:21pm, Niedziela 19 Wrzesień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów