
Curry z kurczaka po malajsku
Autor: thiessa @ 10:31am, Poniedziałek 7 Marzec 2016.
Po powrocie z Malezji postanowiłam zrobić prawdziwe malajskie curry. Zwykle do curry używam już poporcjowanego kurczaka w postaci pałek, czy podudzi. Prawda jest jednak taka, że w Azji wykorzystuje się całego ptaka, więc i ja tym razem postanowiłam użyć kurczaka w całości. W internecie jest mnóstwo filmów instruktażowych jak podzielić go na części. Polecam filmik z udziałem Gordona Ramsay'a. Taki kurczak kupiony w całości jest tańszy a po porcjowaniu zostaje nam jeszcze korpus, który można wykorzystać na wywar.
Kiedyś robiłam też własne mleko kokosowe, później odeszłam od tego zwyczaju na rzecz mleka w puszkach, które udawało mi się zwykle kupić gdzieś okazyjnie, np. podczas wyjazdu do Czech. Wtedy mleko to nie miało jeszcze żadnych dodatków. Obecnie, patrząc na te same marki, widzę, że zostało "wzbogacone" o różne substancje, których sobie tam nie życzę a dodatkowo nie kosztuje już tak mało. Myślę, że jest to dobry moment, żeby powrócić do starego zwyczaju samodzielnej produkcji mleka kokosowego. Cała operacja zajmuje może 5 minut a przynajmniej wiem, że nie ma w nim żadnej chemii. Jedyna trudność to rozłupanie orzecha kokosowego. To zajęcie powierzam Małżonkowi a jemu zajmuje to zaledwie parę sekund. Uderza w skorupkę orzecha kokosowego tępą stroną tasaka i po paru sekundach skorupka pęka.
Curry ugotowane na takim mleku jest bardziej autentyczne i nie ma tak mocnego, dominujÄ…cego posmaku kokosa, jaki ma mleko w puszce.
W przepisie wykorzystałam też azjatyckie szalotki, które różnią się trochę od zwykłych szalotek. W przypadku braku azjatyckich lepszym rozwiązaniem będzie użycie czerwonej cebuli, niż szalotek europejskich.
Miałam też do dyspozycji przywiezione z Malezji liście curry. Dotej pory używałam liści suszonych i po cichu marzyłam, że wejdę w posiadanie roślinki zwanej murraya koenigii, z której to liście curry się pozyskuje.
Ostatnia kwestia to użycie curry w proszku. To kupione u nas też da radę, ale lepiej użyć azjatyckiej mieszanki, która jest bardziej aromatyczna i mniej żółta.
Curry podałam z roti Jala.
Curry z kurczaka po malajsku
Źródło: "Cook Malaysian" Lee Sook Ching
1/2 kokosa,
8 ząbków czosnku,
2,5 cm kawałek imbiru,
1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg, podzielony na 12 części,
1 łyżka mielonego chilli (ograniczyłam do 1/2 łyżeczki),
2 łyżki curry (u mnie curry Madras),
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
1 gałązka liści curry lub 1 liść laurowy,
8 azjatyckich szalotek, pokrojonych na plasterki, lub 2 małe czerwone cebule.
Z orzecha kokosowego zrobić mleko kokosowe. Miąższ posiekać na kawałki, włożyć do blendera, zalać szklanką wody i miksować przez 1-2 minuty. Sitko wyłożone gazą położyć na garnku, przecedzić mleko a miąższ dokładnie wycisnąć. W ten sposób otrzymamy pierwszą ekstrakcję mleka kokosowego. Następnie wytłoczyny przełożyć ponownie do blendera, zalać 2 szklankami wody i czynność powtórzyć. Tym razem otrzymamy drugą ekstrakcję mleka kokosowego. Mleko można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Po jakimś czasie mleko się rozwarstwi, ale przed użyciem wystarczy je wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim liście curry albo liść laurowy z szalotkami, aż będą szkliste. Dodać kurczaka obtoczonego w czosnku, imbirze, curry, chilli i soli i smażyć, aż lekko puści soki. Wlać mleko kokosowe z drugiej ekstrakcji i dobrze wymieszać. Patelnię przykryć i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny, aż kurczak zmięknie.
Kiedy kurczak będzie już miękki wlać mleko kokosowe z pierwszej ekstrakcji i wycisnąć sok z limonki. Ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze
zaintrygowaÅ‚aÅ› mnie tymi placuszkami jak siÄ™ domyÅ›lam roti Jala. chciaÅ‚abym kiedyÅ› spróbować takiego dania wÅ‚aÅ›nie z oryginalnymi przyprawami. szkoda że tak sÅ‚abo z dostÄ™pnoÅ›ciÄ…:) dania wspaniale wyglÄ…da:) pozdrawiam
piegusek1976 - 11:02am, Poniedziałek 7 Marzec 2016.http://www.pieguskowakuchnia.pl
Roti Jala sÄ… idealne do różnego rodzaju curry, bo Å›wietnie wchÅ‚aniajÄ… sos. Bardzo polecam to połączenie. A to akurat curry jest maÅ‚o wymagajÄ…ce, jeÅ›li chodzi o dostÄ™pność to bez problemu można u nas kupić wszystko.
thiessa - 6:13pm, Poniedziałek 7 Marzec 2016.
Mniam, wyglÄ…da pysznie :)
naleÅ›niki - 11:07pm, Poniedziałek 7 Marzec 2016.http://www.nalesniki.eu
Uwielbiam curry i uwielbiam kokosa dlatego to wyjątkowo mi podpasowało. Brawo i dzięki za przepis.
KubaGotuje - 1:15pm, Czwartek 14 Lipiec 2016.http://kubagotuje.pl
gay dating dallas
gay dating los angeles
<a href=gayonlinedating.net?>australian gay dating</a>
MichaelDof - 2:03pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com