<<Strona główna

Zelňačka lub kapustnica

Autor: thiessa @ 9:03am, Wtorek 1 Marzec 2016.

Zelňačka lub kapustnica, Cabbage soup, Soup of sauerkraut


Tak jak w Polsce istnieje wiele wariantów kapuśniaku, tak samo i w Czechach i na Słowacji. Różnice polegają na zastosowaniu różnego rodzaju mięs a także strączkowych, np. fasoli. Jak widać różnica jest również w nazwie. W języku słowackim, który jest bardziej podobny do polskiego jest to kapustnica, natomiast w języku czeskim zelňačka. Wyglądem przypomina bigos i podobnie smakuje. U mnie w domu nikt nie lubi kiszonej kapusty na surowo i nigdy takowej nie jadamy, ale czasem przychodzi ochota na coś kwaśnego i wówczas kapuśniak świetnie się sprawdza. Do tej pory robiłam w wersji wegetariańskiej z wędzonymi śliwkami. Wersja tak mięsna pierwszy raz mi się przydarzyła.
Będąc w Czechach zawsze kupuję uzeninę, czyli wędzone mięso, które jest tam bardzo popularne. Tym razem udało mi się również kupić ekologiczną kiszoną kapustę. Skoro miałam główne składniki pochodzące od naszych sąsiadów, postanowiłam również ugotować coś w tym duchu. Nie jest to lekkie danie, ale kiedy gotować takie dania jak nie teraz? Wyszło znakomicie. Zjadł nawet Syn, bez mrugnięcia okiem, chociaż twierdzi, że kapuśniaków i bigosów nie lubi i nie jadł od czasów przedszkolnych. Przepis polecam z czystym sumieniem, bo jeśli smakowało niejedzącym kiszonej kapusty to musi być wyborne. Ważne, żeby kapusta była dobrej jakości i kiszona naturalnie. Niestety o taką trudno. Wszędzie można spotkać kapustę kwaszoną z dodatkiem octu, który całkowicie psuje jej smak. Nie mówiąc już o konserwantach, jeśli jest pakowana w woreczki.

Zelňačka lub kapustnica
Źródło: Česká a slovenská kuchařka - 75 klasických receptů Ivana Veruzabová

300g wędzonej golonki (u mnie karkówka),
1 ziele angielskie,
5 ziaren czarnego pieprzu,
1 łyżeczka kminku,
1 liść laurowy,
400g kiszonej kapusty,
1 cebula, posiekana,
5 łyżek oleju,
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
100g suszonych grzybów,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 duża podsuszana kiełbasa (u mnie głogowska z dobrym składem: mięso, przyprawy sól),
1 łyżeczka cukru (pominęłam),
1 łyżka octu (pominęłam),
1 łyżka majeranku,
3 łyżki maki,
kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie),
gotowane ziemniaki z kminkiem lub chleb do podania.

Golonkę włożyć do dużego garnka, zalać 2,5l wody, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Dodać kapustę i połowę soku odciśniętego z kapusty.
Na patelni na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, odstawić z ognia i dodać paprykę, zamieszać o dodać do garnka razem z grzybami i czosnkiem. Gotować kolejne pół godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Wyjąć golonkę z garnka i po przestygnięciu oddzielić od kości. Pokroić na małe kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Gotować kolejne 20 minut.
Kiełbasę pokrojoną na plasterki włożyć do zupy razem z cukrem i octem, jeśli ktoś używa. Doprawić zupę majerankiem i solą o ile jest taka potrzeba, ponieważ kapusta i wędzonka są już słone. Jeśli zupa wydaje się za mało kwaśna można wlać pozostały sok z kapusty.
Na patelni rozgrzać pozostały olej. Dodać mąkę i prażyć 2-3 minuty.
Zupę zestawić z ognia i stale mieszając dodać zasmażkę. Gotować jeszcze przez 5 minut.
Podawać z kwaśną śmietaną i ziemniakami ugotowanymi w osolonej wodzie z kminkiem albo z chlebem.
Zupa będzie smaczniejsza, jeśli ugotujemy ją dzień wcześniej i pozostawimy na noc w lodówce.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów