
Wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym
Autor: thiessa @ 12:13am, Poniedziałek 25 Styczeń 2016.
Już kiedyś pisałam, że zapoznałam się z wszystkimi książkami kulinarnymi wydanymi przez uczestników Master Chefa i jedynie książka Janka Paszkowskiego przypadła mi do gustu a przecież nie doszedł nawet do finału. Tak było do czasu wydania swojej autorskiej książki "Warzywo" przez zwyciężczynię ostatniej edycji Dominikę Wójciak. Książka zachwyca zarówno merytorycznie, jak i szatą graficzną a zdjęcia do niej zrobiła sama Dominika. Odkąd weszłam w posiadanie tej książki znajduję przyjemność w jej przeglądaniu i planowaniu, jaki przypis wypróbuje. Niektóre muszą poczekać na swój sezon, natomiast kilka już wypróbowałam w tym przepis na wegetariańską zapiekankę pasterską już trzykrotnie. Jest obłędnie smaczna i śmiem twierdzić, że jej mięsna wersja nawet w połowie nie jest tak dobra.
Wypróbujcie koniecznie. Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować tak bardzo jak mnie.
Wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak
1 kg dyni,
2 łyżki masła,
1 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
sól,
świeżo mielony pieprz.
Farsz:
300g zielonej soczewicy,
1 1/2 szklanki wody,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku w łupinie,
2 łyżki oleju,
1 cebula,
2 gałązki tymianku,
2 marchewki,
4 łodygi selera naciowego,
250g pieczarek,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
100g sera gruyère albo dojrzałego cheddara (opcjonalnie),
2 łyżki panko albo bułki tartej,
sól,
świeżo mielony czarny pieprz.
Soczewicę namoczyć przez kilka godzin.
Przygotować puree. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Rozpuścić masło w rondlu (u mnie wok o płaskim dnie i teflonowej powłoce), dodać dynię, posolić i wymieszać z masłem. Wlać 1/4 szklanki mleka i przykryć pokrywką. Dusić powoli, co jakiś czas uzupełniając płyn. Dynia będzie się powoli rozpadać i po 25-30 minutach powinna być miękka. Wlewać tylko tyle mleka, by dynia nie przywierała do dna. Nie trzeba wykorzystać całej szklanki mleka. Ja gotując dynię w teflonowym woku robię to na 1/4 szklanki.
Ugotowaną dynię ubić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić puree wędzoną papryką solą oraz pieprzem.
W czasie, kiedy dynia się gotuje opłukać soczewicę i zalać ją wodą. Dodać liście laurowe i ząbki czosnku w łupinie, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn. Powinno to zająć nie więcej niż 20-25 minut. Wyjąć liście laurowe i czosnek. Połowę soczewicy zmiksować na puree.
Piekarnik rozgrzać do 160C (mój wymaga nagrzania do 190C).
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać liście tymianku, obrane marchewki starte na tarce o dużych oczkach i pokrojony w cienkie plastry seler. Doprawić solą i pieprzem, smażyć 5-10 minut. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć przez 5 minut, po czym dodać przecier, wyciśnięty z łupin czosnek i soczewicę, także tę zmiksowaną. Całość powinna mieć dość zwartą konsystencję. Dokładnie wszystko razem wymieszać Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do głębokiej formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć puree z dyni, ubijając je łyżką. Na tym etapie można schłodzić całość, przykryć folią i upiec kolejnego dnia albo nawet zamrozić. Tuż przed pieczeniem zetrzeć wprost na zapiekankę ser, jeśli będzie używany i posypać całość panko.
Piec 20-30 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci.
W wersji wegańskiej masło zastąpić olejem roślinnym i ugotować puree z dodatkiem niesłodzonego mleka sojowego. Pominąć też ser.
Komentarze
Thiesso, ser dodac do zeszklonej cebuli z jarzynami i razem smażyć ? Czy na końcu na wierzch zapiekanki ? Nie jest to dla mnie jasne...
anonim - 12:04pm, Poniedziałek 25 Styczeń 2016.
Najpierw masÄ™ z soczewicy, później puree z dyni, nastÄ™pnie posypać serem i panko. Do cebuli dodaje siÄ™ seler a nie ser:-)
thiessa - 6:18pm, Poniedziałek 25 Styczeń 2016.
ÃÂÂýþýøüýыù ñуóурÑ‚õр / âы ÿþýøüðõшÑŒ, чÑ‚þ ты ÑÂ.. ð…у тõñх ÑÂÑÂх ты ÃÂÑðфµÃ¹Ã»Ã¸ÃȄÂ÷ Ã°Ã±ÑÂþûютýþ, ÿðрõýь…. ÿрðýú ÷ðфõùûõý. ты ÑÂтþ ÿþýøüðõшÑŒ?
Vyolet - 2:34am, Piątek 13 Maj 2016.http://kJusfhgR9UvI
My wife and i ended up being really ecstatic when Michael could round up his inquiry through the precious recommendations he got when using the site. It is now and again perplexing to just be giving freely helpful hints that the others have been selling. And we understand we have got the blog owner to appreciate for this. Those illustrations you made, the easy web site menu, the friendships your site aid to foster - it's got most fantastic, and it's helping our son in addition to us reckon that that subject is fun, which is certainly seriously essential. Thank you for all!
palm angels - 10:31pm, Niedziela 18 Czerwiec 2023.http://www.palmangels-clothing.com
Thanks for every one of your labor on this website. My mom really loves going through research and it's simple to grasp why. My partner and i know all of the dynamic method you present both useful and interesting thoughts through this web blog and even recommend participation from some others on that subject plus our own simple princess is in fact discovering a lot of things. Have fun with the rest of the new year. You're conducting a really good job.
hermes outlet - 4:49am, Piątek 23 Czerwiec 2023.http://www.hermesoutlets.com