<<Strona główna

Wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym

Autor: thiessa @ 12:13am, Poniedziałek 25 Styczeń 2016.

Wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, Vegetarian shepherd's pie with pumpkin puree


Już kiedyś pisałam, że zapoznałam się z wszystkimi książkami kulinarnymi wydanymi przez uczestników Master Chefa i jedynie książka Janka Paszkowskiego przypadła mi do gustu a przecież nie doszedł nawet do finału. Tak było do czasu wydania swojej autorskiej książki "Warzywo" przez zwyciężczynię ostatniej edycji Dominikę Wójciak. Książka zachwyca zarówno merytorycznie, jak i szatą graficzną a zdjęcia do niej zrobiła sama Dominika. Odkąd weszłam w posiadanie tej książki znajduję przyjemność w jej przeglądaniu i planowaniu, jaki przypis wypróbuje. Niektóre muszą poczekać na swój sezon, natomiast kilka już wypróbowałam w tym przepis na wegetariańską zapiekankę pasterską już trzykrotnie. Jest obłędnie smaczna i śmiem twierdzić, że jej mięsna wersja nawet w połowie nie jest tak dobra.
Wypróbujcie koniecznie. Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować tak bardzo jak mnie.

Wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym
Źródło: "Warzywo" Dominika Wójciak

1 kg dyni,
2 łyżki masła,
1 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
sól,
świeżo mielony pieprz.

Farsz:

300g zielonej soczewicy,
1 1/2 szklanki wody,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku w łupinie,
2 łyżki oleju,
1 cebula,
2 gałązki tymianku,
2 marchewki,
4 łodygi selera naciowego,
250g pieczarek,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
100g sera gruyère albo dojrzałego cheddara (opcjonalnie),
2 łyżki panko albo bułki tartej,
sól,
świeżo mielony czarny pieprz.

Soczewicę namoczyć przez kilka godzin.
Przygotować puree. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Rozpuścić masło w rondlu (u mnie wok o płaskim dnie i teflonowej powłoce), dodać dynię, posolić i wymieszać z masłem. Wlać 1/4 szklanki mleka i przykryć pokrywką. Dusić powoli, co jakiś czas uzupełniając płyn. Dynia będzie się powoli rozpadać i po 25-30 minutach powinna być miękka. Wlewać tylko tyle mleka, by dynia nie przywierała do dna. Nie trzeba wykorzystać całej szklanki mleka. Ja gotując dynię w teflonowym woku robię to na 1/4 szklanki.
Ugotowaną dynię ubić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić puree wędzoną papryką solą oraz pieprzem.
W czasie, kiedy dynia się gotuje opłukać soczewicę i zalać ją wodą. Dodać liście laurowe i ząbki czosnku w łupinie, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn. Powinno to zająć nie więcej niż 20-25 minut. Wyjąć liście laurowe i czosnek. Połowę soczewicy zmiksować na puree.
Piekarnik rozgrzać do 160C (mój wymaga nagrzania do 190C).
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać liście tymianku, obrane marchewki starte na tarce o dużych oczkach i pokrojony w cienkie plastry seler. Doprawić solą i pieprzem, smażyć 5-10 minut. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć przez 5 minut, po czym dodać przecier, wyciśnięty z łupin czosnek i soczewicę, także tę zmiksowaną. Całość powinna mieć dość zwartą konsystencję. Dokładnie wszystko razem wymieszać Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do głębokiej formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć puree z dyni, ubijając je łyżką. Na tym etapie można schłodzić całość, przykryć folią i upiec kolejnego dnia albo nawet zamrozić. Tuż przed pieczeniem zetrzeć wprost na zapiekankę ser, jeśli będzie używany i posypać całość panko.
Piec 20-30 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci.
W wersji wegańskiej masło zastąpić olejem roślinnym i ugotować puree z dodatkiem niesłodzonego mleka sojowego. Pominąć też ser.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, ser dodac do zeszklonej cebuli z jarzynami i razem smażyć ? Czy na końcu na wierzch zapiekanki ? Nie jest to dla mnie jasne...

anonim - 12:04pm, Poniedziałek 25 Styczeń 2016.

Najpierw masÄ™ z soczewicy, później puree z dyni, nastÄ™pnie posypać serem i panko. Do cebuli dodaje siÄ™ seler a nie ser:-)

thiessa - 6:18pm, Poniedziałek 25 Styczeń 2016.

Анонимный бугурÑ‚еÑ€ / ТÑ‹ понимаешÑŒ, что ты э.. а&#8230;у тебя&#8230; эээ&#8230; ты ÐÑаÑ„µÃ¹Ã»Ã¸Ã»Ã‘÷ абсолÑŽÑ‚но, паренÑŒ&#8230;. пранк заÑ„ейлен. ты это понимаешÑŒ?

Vyolet - 2:34am, Piątek 13 Maj 2016.http://kJusfhgR9UvI

My wife and i ended up being really ecstatic when Michael could round up his inquiry through the precious recommendations he got when using the site. It is now and again perplexing to just be giving freely helpful hints that the others have been selling. And we understand we have got the blog owner to appreciate for this. Those illustrations you made, the easy web site menu, the friendships your site aid to foster - it's got most fantastic, and it's helping our son in addition to us reckon that that subject is fun, which is certainly seriously essential. Thank you for all!

palm angels - 10:31pm, Niedziela 18 Czerwiec 2023.http://www.palmangels-clothing.com

Thanks for every one of your labor on this website. My mom really loves going through research and it's simple to grasp why. My partner and i know all of the dynamic method you present both useful and interesting thoughts through this web blog and even recommend participation from some others on that subject plus our own simple princess is in fact discovering a lot of things. Have fun with the rest of the new year. You're conducting a really good job.

hermes outlet - 4:49am, Piątek 23 Czerwiec 2023.http://www.hermesoutlets.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów