
Katyk
Autor: thiessa @ 7:26pm, Poniedziałek 11 Styczeń 2016.
Grecy mają swoje cacyki, Bułgarzy zamiast cacyków mają śnieżkę, do której dodają koperek, ale mają coś jeszcze, czego nie mają Grecy. Jest to katyk (bułg. катык). Przygotowuje się go tak samo jak cacyki, ale zamiast ogórków do odsączonego jogurtu dodaje się sirene, bułgarski, fetopodobny ser. Opcjonalnie można dodać też pieczoną paprykę, ale nie jest to niezbędne. Ja mój katyk robiłam jeszcze w sezonie paprykowym, dlatego przy okazji przygotowywania innego dania, dołożyłam do pieczenia dodatkową paprykę.
Przyznam, że zarówno cacyki, jak i śnieżka najbardziej smakują mi na kromce chleba, dlatego katyk potraktowałam podobnie.
W Bułgarii można nawet kupić gotowy katyk
Katyk
duży jogurt grecki (400g),
50g sera typu bałkańskiego albo fety,
opcjonalnie 1 czerwona papryka, upieczona, obrana ze skóry i posiekana,
orzechy włoskie, posiekane (opcjonalnie).
Jogurt wyłożyć na gazę i powiesić nad garnkiem, żeby serwatka mogła odcieknąć. Ja używam do tego celu drewnianej łyżki, którą opieram na brzegach garnka, wcześniej przywiązując do jej rączki gazę. Garnek włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Jeśli potrzymamy go w lodówce przez całą noc to będzie taki gęsty, że będzie go można formować go w kulki przy pomocy łyżki do lodów.
Odsączony jogurt wyłożyć do miski, dodać pokruszony lub starty na tarce sirene i jeśli używamy również upieczoną paprykę. Dokładnie wymieszać. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze
Nie słyszałam o katyku ale sądząc po składnikach jest pyszny :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:52pm, Poniedziałek 11 Styczeń 2016.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Wcale się nie dziwię. Ja też nie słyszałam, zanim nie pojechałam do Bułgarii. Nie widziałam tego w żadnej książce:-)
thiessa - 10:06pm, Poniedziałek 11 Styczeń 2016.
Podoba mi się ten przepis. Robiłam kiedyś coś trochę podobnego, ale z koperkiem (jogurt, ser feta, koperek).
hania-kasia - 9:05am, Wtorek 12 Styczeń 2016.http://hania-kasia.blogspot.com
Papryka, orzechy tak, plus czuszka świeża do smaku.
Asdf - 1:35pm, Sobota 16 Lipiec 2016.