
Babeczki z marchewki, kokosa i banana
Autor: thiessa @ 10:55pm, Czwartek 7 Styczeń 2016.
Babeczki zrobiłam, bo miałam tylko jedną sztukę przejrzałego banana. Aby zrobić chlebek bananowy potrzebne byłoby mi przynajmniej dwa takie banany, zakładając, że skorzystałabym z mojego sprawdzonego przepisu, bo inne przewidują większą ich liczbę. Muffinki są bezglutenowe, ale efekt nie był zamierzony, po prostu taki przepis mi się trafił. Pięknie pachną przyprawami, zwłaszcza kardamonem, który uwielbiam w tego typu wypiekach i indyjskich lodach. Nie są za bardzo słodkie, ponieważ cukru nie zawierają wcale. Mnie bardzo odpowiadają, Synowi już trochę mniej się to podobało. Myślę, że warto skusić się na taką zdrowszą wersję muffinek. Jeśli ktoś lubi jadać śniadania na słodko to nadadzą się idealnie.
Babeczki z marchewki, kokosa i banana
Źródło: "Zielono&zdrowo" David Frenkiel, Luise Vindahl
80g masła,
4 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
1 łyżeczka nasion kardamonu, świeżo zmielonych,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
pół laski wanilii lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
150g mielonych migdałów,
60g mÄ…ki z ciecierzycy,
50g wiórków kokosowych,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach,
1 duży, dojrzały banan,
4 białka
Warstwa wierzchnia:
200g twarożku (u mnie "mój ulubiony"),
3 łyżki płynnego miodu,
sok z 1/2 limonki,
15 orzechów laskowych, grubo posiekanych (u mnie lekko podprażone płatki migdałowe)
Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyłożyć blachę na muffiny 12 papilotkami.
Masło roztopić w rondelku na bardzo małym ogniu. Wlać syrop klonowy i dodać wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszać. Odstawić na bok do zaparzenia na 10 minut.
Wsypać mielone migdały do miski, dodać mąkę z ciecierzycy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Banana dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z marchewką i roztopionym masłem. Białka ubić.
Wymieszać suche składniki z mokrymi i pianą z białka.
Nałożyć masę do papilotek i piec przez 25-30 minut. Mój piekarnik bardzo mocno się nagrzewa i babeczki były gotowe wcześniej.
Przygotować warstwę wierzchnią. Utrzeć w misce twarożek z miodem i sokiem z limonki.
Upieczone babeczki wyłożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.
Na zimne nałożyć warstwę wierzchnią. Przybrać grubo posiekanymi orzechami laskowymi lub jak ja użyć do tego celu płatków migdałowych, uprzednio lekko podprażonych na suchej patelni.
Komentarze
Już sobie wyobrażam ten smak, szczególnie zwieÅ„czone takim fajnym twarożkiem :) Bardzo lubiÄ™ ciasto marchewkowe, a ostatnio zaczęłam też piec chlebek bananowy, bo zaczęły mi siÄ™ zdarzać przejrzaÅ‚e banany :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 4:20pm, Piątek 8 Styczeń 2016.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com