
Ośmiornica z makaronem
Autor: thiessa @ 12:14am, Wtorek 5 Styczeń 2016.
Odkąd po raz pierwszy spróbowałam ośmiornicy, to od razu polubiłam to morskie stworzenie. Po pierwsze odpowiada mi mięsista struktura jej mięsa a po drugie zwyczajnie lubię jej smak. Być może zraziłabym się do niej, ale jak dotąd historie o jej gumowatości znam jedynie z opowieści. To samo mogę powiedzieć o kalmarach. Zawsze się obawiałam, że będą gumowate i dlatego prewencyjnie gotowałam je odpowiednio długo.
Poniższy przepis w oryginale zaleca obsmażenie ośmiornicy a następnie jej pieczenie. U mnie na wszelki wypadek ośmiornica była jeszcze straszona. Tak przyrządzona nie mogła wyjść po prostu twarda.
Danie smakuje wspaniale a sos cudownie oblepia makaron. Musicie mi wierzyć na słowo, bo niestety opadł cały na dno i nie widać tego na zdjęciu. Widać za to, jaka fajna pietruszka wyrosła mi na balkonie, zanim nastały mrozy.
Ośmiornica z makaronem (Htapodimekofto makaronaki)
Źródło: "Food from many Greek kitchens" Tessa Kiros
1 średnia ośmiornica (u mnie 900g),
5 łyżek oliwy,
1 czerwona cebula, posiekana,
1/2 łyżeczki papryki,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 liść laurowy,
szczypta chilli,
1/2 szklanka czerwonego wina,
1 puszka pomidorów,
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1/2 kg krótkiego makaronu, oryginalnie ditalini, ale może też być risoni lub orzo (u mnie mini pipe gigate),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania.
Ośmiornicę rozmrozić powoli w lodówce przez parę godzin. Rozmrożoną oczyścić pod bieżącą wodą z wnętrzności. Usunąć oczy i ostry dziób, oraz zmyć żelatynę, którą jest pokryta.
W garnku zagotować wodę. Zanurzyć ośmiornicę we wrzątku a następnie wyjąć. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia i powtórzyć tę czynności jeszcze 2-3 razy, pamiętając, że przed każdym kolejnym włożeniem ośmiornicy do garnka woda musi ponownie zawrzeć. Ośmiornicę lekko ostudzić a następnie pociąć na kawałki wielkości 2-3 cm nożem lub nożyczkami.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Na patelni rozgrzać oliwę mi podsmażyć na niej cebulę, aż zmięknie. Dodać ośmiornicę, paprykę, czosnek, liść laurowy i chilli. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień do minimum i gotować przez 10 minut. Dodać pomidory, pietruszkę oraz sól i pieprz. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Piec przez 45 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy płynu nie jest przypadkiem za małoJ eśli jest potrzeba rozrzedzenia sosu wlać gorącą wodę.
Pod koniec pieczenia ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron odcedzić, zachowując nieco wody z gotowania. Do odsączonego makaronu dodać ośmiornicę z sosem i całość wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba wlać trochę wody z gotowania makaronu. Skrobia w niej zawarta odpowiednio zagęści sos.
Makaron nałożyć na talerze, posypać natka pietruszki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze
widzę, że masz bardzo metodyczne podejście do owoców morza i prawidłowo.
Pozdrawiam serdecznie
kasia
kasia - 1:07am, Wtorek 5 Styczeń 2016.http://www.tapenda.pl