<<Strona główna

Barszcz czerwony na zakwasie bez dodatku chleba

Autor: thiessa @ 10:48am, Piątek 18 Grudzień 2015.

Barszcz czerwony na zakwasie, Beet borstch with sour starter


Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama kisiła buraki w dużym słoju przykrytym gazą i później sama go piła w czystej postaci, bo nikt z domowników nie był nim zainteresowany. Patrząc na to z perspektywy czasu, widzę jakże to było nieroztropne z mojej strony, zwłaszcza, że zakwas robiony był na ekologicznych burakach z ogródka babci. Produkcja trwała nie tylko przed Świętami, ale przez cały rok. Teraz sama robię zakwas niezależnie od pory roku, chociaż w okresie jesienno zimowym częściej. Po prostu uwielbiam pić barszcz zrobiony na takim zakwasie i nie są mi do tego potrzebne żadne dodatki.
Zakwas z dodatkiem chleba zrobi się szybciej, ale często jest problem z dostępem do dobrego żytniego chleba na zakwasie, jeśli ktoś nie piecze go samodzielnie. Nie mogę narzekać na brak dostępu do dobrego pieczywa w okolicy, mam nawet wybór pomiędzy kilkoma piekarniami, wolę jednak nie ryzykować, bo dodatek chleba często powoduje pleśnienie zakwasu. Mój zawsze się udaje, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się nie udał. Taki zakwas bez chleba musi jedynie dłużej postać.
Podaję proporcje na litrowy słoik. Jest to ilość odpowiednia do ugotowania 1,5-2l barszczu.
Wypróbujcie koniecznie ten przepis, trzymajcie się ściśle wskazówek a przekonacie się, że jest to najlepszy barszcz, jaki kiedykolwiek jedliście.

Zakwas

4 buraki średniej wielkości,
3-4 ząbki czosnku, lekko zmiażdżone nożem,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
3 ziarna pieprzu,
1 łyżka soli kamiennej, niejodowanej,
1/2 l ciepłej wody

Buraki obrać, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i ułożyć w słoju naprzemiennie z czosnkiem, liściami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Część plasterków buraków kroję jeszcze na pół i upycham je na wierzchu słoika na sztywno, żeby po zalaniu wodą, żaden burak się nie wynurzał ponad jej poziom. Rozpuścić sól w wodzie i zalać zawartość słoika, tak, żeby całe buraki były pokryte. Nie cała woda zostanie zużyta, ale lepiej mieć zapas niż dorabiać. Położyć na słoiku zakrętkę, żeby uchronić zakwas przed kurzem, ale nie zakręcać. Zostawić w ciepłym miejscy na 6-7 dni. Po paru dniach na wierzchu pojawi się piana, to normalny objaw fermentacji. Zakwas w miarę upływu czasu powinien coraz intensywniej pachnieć i nabierać coraz mocniejszej barwy.
Gotowy zakwas można po przecedzeniu i przelaniu do butelek przechowywać w lodówce.

Zakwas z buraków bez dodatku chleba


Barszcz czerwony na zakwasie

1 1/2 kg buraków, pokrojonych na plasterki,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 średniego selera,
ok. 20 cm kawałek pora (może być zielona część),
2 liście laurowe,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
2 ziarna jałowca,
mała garstka suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki),
2 suszone śliwki,
1,5 l-2 l wody,
1 porcja zakwasu buraczanego,
1-2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka oleju,
2-3 ząbki czosnku, lekko zmiażdżone nożem,
sól.

Marchewkę, pietruszkę, seler, por, buraki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, suszone śliwki i grzyby zalać wodą i gotować 1,5 godziny. Czas może wydawać się długi, ale gotujemy od zimnej wody. Samo jej zagotowanie zajmie ponad połowę tego czasu. Do ugotowanego barszczu wlać porcję zakwasu buraczanego, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać olej i czosnek. Już nie gotować. Zostawić barszcz na kilka godzin. Najlepszy jest następnego dnia po ugotowaniu, kiedy smaki się przegryzą a czosnek odda swój aromat. Następnego dnia można już barszcz przecedzić i odgrzać, ale trzeba pamiętać, żeby go nie zagotować, bo straci kolor.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

w wersji niepostnej, moja mama robi barszcz na wywarze z gęsi, też doskonały

potwierdzam, że barszcz na domowym zakwasie nie ma sobie równych!

Ninawkuchni - 11:24am, Piątek 18 Grudzień 2015.http://www.ninawkuchni.pl/

Zapiszę sobie ten przepis. My rodzinnie jesteśmy miłośnikami barszczu i nie wyobrażamy sobie bez niego Świąt. Ale moja mama zawsze kupowała gotowy zakwas, sama nie wiem, czemu go nie robi, muszę ją zapytać :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 8:09pm, Piątek 18 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów