
Marokańska zupa kalafiorowa z migdałami
Autor: thiessa @ 4:38pm, Sobota 12 Grudzień 2015.
Ta zupa to moje odkrycie sprzed pół roku. Tyle czasu zajęło mi, żeby trafiła na bloga. Robiłam ją na pewno ponad dziesięć razy, czasem dwa razy pod rząd i nie udawało mi się zrobić zdjęcia. Zupa zaraz po ugotowaniu znikała w zastraszającym tempie. Przyznaję, że u mnie nigdy nie obejdzie się bez dokładki a raczej dwóch dokładek. Przy okazji odkryłam, że zupa lepiej smakuje z sosem sriracha, niż z harissą, ale wtedy nie jest już marokańską zupą, tylko nie wiadomo, jaką. Najważniejszy jest jednak smak, więc przyznaję, że teraz używam do niej tylko sriracha, zwłaszcza, że jest bardziej płynna i mogę sobie nią polać zupę.
Marokańska zupa kalafiorowa z migdałami
Źródło: "Apetit" 12/2012 edycja czeska
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżki pasty harissa, ale uwaga, bo ostre (może też być sriracha)
1 duży kalafior, podzielony na różyczki,
1 l gorÄ…cego wywaru warzywnego,
100g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
W garnku, w którym będzie się gotować zupa rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej harissę oraz przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kalafior, połowę uprażonych migdałów i zalać gorącą wodą. Ta ilość wody nie zakryje całego kalafiora, ale nie należy dolewać jej więcej. Zupa powinna być gęsta i kremowa. Garnek należy przykryć pokrywką a kalafior, który wystaje nad poziom wody ugotuje się na parze. Gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
Zupę zmiksować na gładko i jeśli jest taka potrzeba w tym momencie można dolać trochę przegotowanej, gorącej wody, żeby rozrzedzić zupę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Thiesso, a gdyby spróbować zrobić jÄ… po prostu z chilli, Å›wieżym lub np. w pÅ‚atkach...?
ptasia - 11:14am, Poniedziałek 14 Grudzień 2015.http://cosniecos.blox.pl
Myślę, że taka zupa bardzo by mi zasmakowała :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:50pm, Poniedziałek 14 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Ptasiu mysle, ze mozna sprobowac, bo ona jest taka dobra od przypraw. Chociaz ja nie darowalabym sobie polania sriracha, bo ma taki fajny ostro-slodki posmak.
thiessa - 11:18am, Wtorek 15 Grudzień 2015.