
Marokańska zupa kalafiorowa z migdaÅ‚ami
Autor: thiessa @ 4:38pm, Sobota 12 Grudzień 2015.
Ta zupa to moje odkrycie sprzed póÅ‚ roku. Tyle czasu zajęÅ‚o mi, żeby trafiÅ‚a na bloga. RobiÅ‚am ją na pewno ponad dziesięć razy, czasem dwa razy pod rząd i nie udawaÅ‚o mi się zrobić zdjęcia. Zupa zaraz po ugotowaniu znikaÅ‚a w zastraszającym tempie. Przyznaję, że u mnie nigdy nie obejdzie się bez dokÅ‚adki a raczej dwóch dokÅ‚adek. Przy okazji odkryÅ‚am, że zupa lepiej smakuje z sosem sriracha, niż z harissą, ale wtedy nie jest już marokańską zupą, tylko nie wiadomo, jaką. Najważniejszy jest jednak smak, więc przyznaję, że teraz używam do niej tylko sriracha, zwÅ‚aszcza, że jest bardziej pÅ‚ynna i mogę sobie nią polać zupę.
Marokańska zupa kalafiorowa z migdaÅ‚ami
ŹródÅ‚o: "Apetit" 12/2012 edycja czeska
2 Å‚yżki oliwy,
1/2 Å‚yżeczki mielonego cynamonu,
1/2 Å‚yżeczki mielonego kuminu,
1/2 Å‚yżeczki mielonej kolendry,
2 Å‚yżki pasty harissa, ale uwaga, bo ostre (może też być sriracha)
1 duży kalafior, podzielony na różyczki,
1 l gorącego wywaru warzywnego,
100g pÅ‚atków migdaÅ‚owych, uprażonych na suchej patelni,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
W garnku, w którym będzie się gotować zupa rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej harissę oraz przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kalafior, poÅ‚owę uprażonych migdaÅ‚ów i zalać gorącą wodą. Ta ilość wody nie zakryje caÅ‚ego kalafiora, ale nie należy dolewać jej więcej. Zupa powinna być gęsta i kremowa. Garnek należy przykryć pokrywką a kalafior, który wystaje nad poziom wody ugotuje się na parze. Gotować pod przykryciem okoÅ‚o 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
Zupę zmiksować na gÅ‚adko i jeśli jest taka potrzeba w tym momencie można dolać trochę przegotowanej, gorącej wody, żeby rozrzedzić zupę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis dodaję do akcji:
Komentarze
Thiesso, a gdyby spróbować zrobić ją po prostu z chilli, świeżym lub np. w płatkach...?
ptasia - 11:14am, Poniedziałek 14 Grudzień 2015.http://cosniecos.blox.pl
Myślę, że taka zupa bardzo by mi zasmakowała :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:50pm, Poniedziałek 14 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Ptasiu mysle, ze mozna sprobowac, bo ona jest taka dobra od przypraw. Chociaz ja nie darowalabym sobie polania sriracha, bo ma taki fajny ostro-slodki posmak.
thiessa - 11:18am, Wtorek 15 Grudzień 2015.