<<Strona główna

Brukselkowe ravioli

Autor: thiessa @ 2:47pm, środa 9 Grudzień 2015.

Brukselkowe ravioli, Brussels sprouts ravioli


Po zakupie nowej książki kulinarnej, czy czasopisma zaznaczam sobie samoprzylepnymi karteczkami przepisy do zrobienia przyjmując różne kryteria. Czasem zaznaczam tylko takie, na które jest aktualnie sezon. W innych zaznaczam wszystkie, które mi odpowiadają, nawet takie, których nie jestem w stanie wykonać, bo zawierają dajmy na to szparagi a jest akurat środek zimy. Będą czekać na swoją kolej. Niektóre książki są tak dobre, że musiałabym zaznaczyć każdy przepis, więc oznaczam tylko te, które planuję zrobić w najbliższym czasie. Bywa też tak, że po pewnym czasie przeglądając książkę zastanawiam się, dlaczego pominęłam jakiś przepis, który na chwilę obecną wydaje mi się bardzo ciekawy. Dokładnie tak było z ravioli. Przepis pochodzi z pierwszego numeru "Slowly Veggie!", który aż roi się od karteczek. Postanowiłam zweryfikować ponownie przepisy, które nie zostały zaznaczone i wpadła taka perełka, która zasmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom brukselki. Co więcej, myślę, że się mogą nie zorientować, że właśnie ją spożywają.
Przy okazji naszła mnie taka refleksja, że jest to danie wybitnie konkursowe zapewne, dlatego że byłam akurat w trakcie oglądanie kolejnego odcinka "Master Chefa" Przygotowanie całości zajęło mi godzinę, ale musiałam wałkować ręcznie, co wymaga nieco wysiłku, bo ciasto na ravioli składające się z samej mąki i jajek jest dosyć twarde, a trzeba to zrobić bardzo cienko. Uczestnicy Master Chefa z tego, co widziałam, mają do dyspozycji maszynkę do makaronu i nie muszą robić aż tylu pierogów, co się wiąże z tym, że mają więcej czasu na dopieszczenie pojedynczych sztuk.

Brukselkowe ravioli
Źródło: "Slowly Veggie!" 1/2015

300g mÄ…ki plus trochÄ™ do podsypywania,
4 jajka,
1 łyżka oliwy,
sól,
400g brukselki,
1 łyżka niesolonych pistacji,
150g ricotty lub innego twarożku (u mnie "Twój smak"),
2 łyżki świeżo startego parmezanu,
pieprz,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
skórka z 1 cytryny,
1/4 pęczka natki pietruszki,
100g masła.

Wyrobić gładkie ciasto z 3 jajek, mąki, oliwy i 1 łyżeczki soli.. Odstawić pod przykryciem w pokojowej temperaturze.
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści. Każdą różyczkę podzielić na ćwiartki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 8 minut. Zahartować zimną wodą, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Serek, jajko i parmezan wymieszać, dodać drobno posiekaną brukselkę i pistacje. Doprawić farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. Rozwałkować bardzo cienko 2 porcje ciasta. Na jeden z płatów nałożyć po łyżce nadzienia w odległości 4 cm, nakryć je drugim płatem i podociskać mocno pomiędzy nadzieniem. Wyciąć kwadratowe ravioli. Brzegi docisnąć jeszcze dosyć mocno widelcem. Dzięki temu zabiegowi ravioli na pewno nam się nie rozkleją podczas gotowania i będą miały ładnie wykończone brzegi.
Ravioli gotować przez około 6 minut.
W tym czasie na patelni spienić masło z pietruszką, aż do lekkiego zbrązowienia, tzn. przypalenia. Całość będzie wtedy lepiej smakować.
Odcedzone ravioli nałożyć na talerze, polać masłem i posypać paseczkami cytrynowej skórki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pierogi z brukselki? Poproszęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęę

margot - 6:41am, Czwartek 10 Grudzień 2015.

Jako fanka brukselki, to bardzo chÄ™tnie spróbowaÅ‚abym takich ravioli. I jeszcze sÄ… z pistacjami - to musi fajnie smakować :) A co do karteczek w książkach, to moje wszystkie sÄ… poobklejane, jeszcze mam system, że jak chcÄ™ wypróbować przepis to karteczka jest w górnym rogu, a jak już go zrobiÅ‚am to w dolnym rogu ;)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 3:43pm, Piątek 11 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów