
Brukselkowe ravioli
Autor: thiessa @ 2:47pm, środa 9 Grudzień 2015.
Po zakupie nowej książki kulinarnej, czy czasopisma zaznaczam sobie samoprzylepnymi karteczkami przepisy do zrobienia przyjmując różne kryteria. Czasem zaznaczam tylko takie, na które jest aktualnie sezon. W innych zaznaczam wszystkie, które mi odpowiadają, nawet takie, których nie jestem w stanie wykonać, bo zawierają dajmy na to szparagi a jest akurat środek zimy. Będą czekać na swoją kolej. Niektóre książki są tak dobre, że musiałabym zaznaczyć każdy przepis, więc oznaczam tylko te, które planuję zrobić w najbliższym czasie. Bywa też tak, że po pewnym czasie przeglądając książkę zastanawiam się, dlaczego pominęłam jakiś przepis, który na chwilę obecną wydaje mi się bardzo ciekawy. Dokładnie tak było z ravioli. Przepis pochodzi z pierwszego numeru "Slowly Veggie!", który aż roi się od karteczek. Postanowiłam zweryfikować ponownie przepisy, które nie zostały zaznaczone i wpadła taka perełka, która zasmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom brukselki. Co więcej, myślę, że się mogą nie zorientować, że właśnie ją spożywają.
Przy okazji naszła mnie taka refleksja, że jest to danie wybitnie konkursowe zapewne, dlatego że byłam akurat w trakcie oglądanie kolejnego odcinka "Master Chefa" Przygotowanie całości zajęło mi godzinę, ale musiałam wałkować ręcznie, co wymaga nieco wysiłku, bo ciasto na ravioli składające się z samej mąki i jajek jest dosyć twarde, a trzeba to zrobić bardzo cienko. Uczestnicy Master Chefa z tego, co widziałam, mają do dyspozycji maszynkę do makaronu i nie muszą robić aż tylu pierogów, co się wiąże z tym, że mają więcej czasu na dopieszczenie pojedynczych sztuk.
Brukselkowe ravioli
Źródło: "Slowly Veggie!" 1/2015
300g mÄ…ki plus trochÄ™ do podsypywania,
4 jajka,
1 łyżka oliwy,
sól,
400g brukselki,
1 łyżka niesolonych pistacji,
150g ricotty lub innego twarożku (u mnie "Twój smak"),
2 łyżki świeżo startego parmezanu,
pieprz,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
skórka z 1 cytryny,
1/4 pęczka natki pietruszki,
100g masła.
Wyrobić gładkie ciasto z 3 jajek, mąki, oliwy i 1 łyżeczki soli.. Odstawić pod przykryciem w pokojowej temperaturze.
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści. Każdą różyczkę podzielić na ćwiartki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 8 minut. Zahartować zimną wodą, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Serek, jajko i parmezan wymieszać, dodać drobno posiekaną brukselkę i pistacje. Doprawić farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. Rozwałkować bardzo cienko 2 porcje ciasta. Na jeden z płatów nałożyć po łyżce nadzienia w odległości 4 cm, nakryć je drugim płatem i podociskać mocno pomiędzy nadzieniem. Wyciąć kwadratowe ravioli. Brzegi docisnąć jeszcze dosyć mocno widelcem. Dzięki temu zabiegowi ravioli na pewno nam się nie rozkleją podczas gotowania i będą miały ładnie wykończone brzegi.
Ravioli gotować przez około 6 minut.
W tym czasie na patelni spienić masło z pietruszką, aż do lekkiego zbrązowienia, tzn. przypalenia. Całość będzie wtedy lepiej smakować.
Odcedzone ravioli nałożyć na talerze, polać masłem i posypać paseczkami cytrynowej skórki.
Komentarze
Pierogi z brukselki? Poproszęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęę
margot - 6:41am, Czwartek 10 Grudzień 2015.
Jako fanka brukselki, to bardzo chÄ™tnie spróbowaÅ‚abym takich ravioli. I jeszcze sÄ… z pistacjami - to musi fajnie smakować :) A co do karteczek w książkach, to moje wszystkie sÄ… poobklejane, jeszcze mam system, że jak chcÄ™ wypróbować przepis to karteczka jest w górnym rogu, a jak już go zrobiÅ‚am to w dolnym rogu ;)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 3:43pm, Piątek 11 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com