
Brukselkowe ravioli
Autor: thiessa @ 2:47pm, środa 9 Grudzień 2015.
Po zakupie nowej książki kulinarnej, czy czasopisma zaznaczam sobie samoprzylepnymi karteczkami przepisy do zrobienia przyjmując różne kryteria. Czasem zaznaczam tylko takie, na które jest aktualnie sezon. W innych zaznaczam wszystkie, które mi odpowiadają, nawet takie, których nie jestem w stanie wykonać, bo zawierają dajmy na to szparagi a jest akurat środek zimy. Będą czekać na swoją kolej. Niektóre książki są tak dobre, że musiaÅ‚abym zaznaczyć każdy przepis, więc oznaczam tylko te, które planuję zrobić w najbliższym czasie. Bywa też tak, że po pewnym czasie przeglądając książkę zastanawiam się, dlaczego pominęÅ‚am jakiś przepis, który na chwilę obecną wydaje mi się bardzo ciekawy. DokÅ‚adnie tak byÅ‚o z ravioli. Przepis pochodzi z pierwszego numeru "Slowly Veggie!", który aż roi się od karteczek. PostanowiÅ‚am zweryfikować ponownie przepisy, które nie zostaÅ‚y zaznaczone i wpadÅ‚a taka pereÅ‚ka, która zasmakuje nawet zagorzaÅ‚ym przeciwnikom brukselki. Co więcej, myślę, że się mogą nie zorientować, że wÅ‚aśnie ją spożywają.
Przy okazji naszÅ‚a mnie taka refleksja, że jest to danie wybitnie konkursowe zapewne, dlatego że byÅ‚am akurat w trakcie oglądanie kolejnego odcinka "Master Chefa" Przygotowanie caÅ‚ości zajęÅ‚o mi godzinę, ale musiaÅ‚am waÅ‚kować ręcznie, co wymaga nieco wysiÅ‚ku, bo ciasto na ravioli skÅ‚adające się z samej mąki i jajek jest dosyć twarde, a trzeba to zrobić bardzo cienko. Uczestnicy Master Chefa z tego, co widziaÅ‚am, mają do dyspozycji maszynkę do makaronu i nie muszą robić aż tylu pierogów, co się wiąże z tym, że mają więcej czasu na dopieszczenie pojedynczych sztuk.
Brukselkowe ravioli
ŹródÅ‚o: "Slowly Veggie!" 1/2015
300g mąki plus trochę do podsypywania,
4 jajka,
1 Å‚yżka oliwy,
sól,
400g brukselki,
1 Å‚yżka niesolonych pistacji,
150g ricotty lub innego twarożku (u mnie "Twój smak"),
2 Å‚yżki świeżo startego parmezanu,
pieprz,
świeżo starta gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa,
skórka z 1 cytryny,
1/4 pęczka natki pietruszki,
100g masła.
Wyrobić gÅ‚adkie ciasto z 3 jajek, mąki, oliwy i 1 Å‚yżeczki soli.. Odstawić pod przykryciem w pokojowej temperaturze.
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści. Każdą różyczkę podzielić na ćwiartki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 8 minut. Zahartować zimną wodą, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Serek, jajko i parmezan wymieszać, dodać drobno posiekaną brukselkę i pistacje. Doprawić farsz solą, pieprzem i gaÅ‚ką muszkatoÅ‚ową.
Ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. RozwaÅ‚kować bardzo cienko 2 porcje ciasta. Na jeden z pÅ‚atów naÅ‚ożyć po Å‚yżce nadzienia w odlegÅ‚ości 4 cm, nakryć je drugim pÅ‚atem i podociskać mocno pomiędzy nadzieniem. Wyciąć kwadratowe ravioli. Brzegi docisnąć jeszcze dosyć mocno widelcem. Dzięki temu zabiegowi ravioli na pewno nam się nie rozkleją podczas gotowania i będą miaÅ‚y Å‚adnie wykończone brzegi.
Ravioli gotować przez okoÅ‚o 6 minut.
W tym czasie na patelni spienić masÅ‚o z pietruszką, aż do lekkiego zbrązowienia, tzn. przypalenia. CaÅ‚ość będzie wtedy lepiej smakować.
Odcedzone ravioli naÅ‚ożyć na talerze, polać masÅ‚em i posypać paseczkami cytrynowej skórki.
Komentarze
Pierogi z brukselki? Poproszęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęę
margot - 6:41am, Czwartek 10 Grudzień 2015.
Jako fanka brukselki, to bardzo chętnie spróbowałabym takich ravioli. I jeszcze są z pistacjami - to musi fajnie smakować :) A co do karteczek w książkach, to moje wszystkie są poobklejane, jeszcze mam system, że jak chcę wypróbować przepis to karteczka jest w górnym rogu, a jak już go zrobiłam to w dolnym rogu ;)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 3:43pm, Piątek 11 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com