
Zupa pomidorowa Caprese
Autor: thiessa @ 11:48am, Czwartek 3 Grudzień 2015.
Zimno, dla niektórych zaczął się okres zupowy, który u mnie trwa przez cały rok. Czas świeżych i dobrych pomidorów mamy już za sobą, teraz możemy zacząć używać do swoich dań tych zamkniętych w słoikach lub w puszce. Z takich właśnie pomidorów powstaje ta zupa, nawiązująca do sałatki caprese. Gdyby ktoś dysponował akurat świeżą bazylią, jej dodatek jest tutaj bardzo wskazany.
Zupa pomidorowa Caprese
Źródło: Prima Fresh" Podzim 2015 wydanie czeskie
2 łyżki oliwy,
3 małe szalotki, pokrojone na plasterki,
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki,
5-7 suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki,
1 duży liść laurowy,
1 puszka pomidorów,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
szczypta suszonego tymianku,
2 łyżeczki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
trochę oliwy extra virgine,
6 garści szpinaku,
2 kulki mozzarelli, porwane na kawałki.
Na średnim płomieniu rozgrzać oliwę, dodać 2 szalotki i smażyć, aż się zeszklą, dodać czosnek, liść laurowy i suszone pomidory, smażyć 3-4 minuty. Dodać bazylię, tymianek i smażyć jeszcze minutę. Dodać puszkę pomidorów, wlać 750 ml-1 l wody i gotować 10 minut. Zupę zmiksować (liść laurowy wyjąć), przyprawić octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę extra virgine, dodać szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Wrzucić szpinak i smażyć do momentu, aż zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem..
Zupę rozlać do żaroodpornych misek, posypać szpinakiem i kawałkami mozzarelli. Miski włożyć do piekarnika pod grill i zapiekać do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Komentarze
Ja o tej porze roku używam 4-5 puszek pomidorów tygodniowo :) Zupka wygląda bardzo apetycznie, na pewno jest pyszna.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:09pm, Wtorek 8 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
To tak samo jak ja, chociaż częściej do jednogarnkowców niż zup.
thiessa - 7:46pm, środa 9 Grudzień 2015.