<<Strona główna

Zupa pomidorowa Caprese

Autor: thiessa @ 11:48am, Czwartek 3 Grudzień 2015.

Zupa pomidorowa Caprese, Tomatoes soup Caprese


Zimno, dla niektórych zaczął się okres zupowy, który u mnie trwa przez cały rok. Czas świeżych i dobrych pomidorów mamy już za sobą, teraz możemy zacząć używać do swoich dań tych zamkniętych w słoikach lub w puszce. Z takich właśnie pomidorów powstaje ta zupa, nawiązująca do sałatki caprese. Gdyby ktoś dysponował akurat świeżą bazylią, jej dodatek jest tutaj bardzo wskazany.

Zupa pomidorowa Caprese
Źródło: Prima Fresh" Podzim 2015 wydanie czeskie

2 łyżki oliwy,
3 małe szalotki, pokrojone na plasterki,
1 zÄ…bek czosnku, pokrojony na plasterki,
5-7 suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki,
1 duży liść laurowy,
1 puszka pomidorów,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
szczypta suszonego tymianku,
2 łyżeczki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
trochÄ™ oliwy extra virgine,
6 garści szpinaku,
2 kulki mozzarelli, porwane na kawałki.

Na średnim płomieniu rozgrzać oliwę, dodać 2 szalotki i smażyć, aż się zeszklą, dodać czosnek, liść laurowy i suszone pomidory, smażyć 3-4 minuty. Dodać bazylię, tymianek i smażyć jeszcze minutę. Dodać puszkę pomidorów, wlać 750 ml-1 l wody i gotować 10 minut. Zupę zmiksować (liść laurowy wyjąć), przyprawić octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę extra virgine, dodać szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Wrzucić szpinak i smażyć do momentu, aż zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem..
Zupę rozlać do żaroodpornych misek, posypać szpinakiem i kawałkami mozzarelli. Miski włożyć do piekarnika pod grill i zapiekać do momentu, kiedy ser się rozpuści.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja o tej porze roku używam 4-5 puszek pomidorów tygodniowo :) Zupka wyglÄ…da bardzo apetycznie, na pewno jest pyszna.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:09pm, Wtorek 8 Grudzień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

To tak samo jak ja, chociaż częściej do jednogarnkowców niż zup.

thiessa - 7:46pm, środa 9 Grudzień 2015.

I must show some appreciation to this writer for rescuing me from this matter. After looking throughout the the net and obtaining suggestions which were not helpful, I figured my life was well over. Being alive without the answers to the problems you have fixed as a result of your main blog post is a critical case, and the kind that might have in a negative way damaged my career if I hadn't encountered the website. That skills and kindness in taking care of all the things was vital. I am not sure what I would've done if I had not come upon such a thing like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks very much for the professional and effective guide. I won't hesitate to endorse your blog to anybody who should have guidance on this problem.

hermes outlet - 3:09am, Piątek 9 Czerwiec 2023.http://www.hermesbagsonline.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów