
Utopenci
Autor: thiessa @ 11:01pm, Wtorek 17 Listopad 2015.
Sławna czeska specjalność, która najlepiej ponoć smakuje z piwem. Nie potwierdzę, ponieważ za piwem nie przepadam, ale sympatycznie się je podjada wieczorem, siedząc na kanapie.
Autorem tej przekąski jest podobno młynarz Šamánek. Nazwę można powiązać z jego tragiczną śmiercią i oznacza ona, jak się łatwo domyśleć topielca. Dla mnie to przykład lokalnego humoru, z którego słyną Czesi.
Do przyrzÄ…dzania tej zakÄ…ski oryginalnie używa siÄ™ Å¡pekáÄky. Jest to kieÅ‚basa z kawaÅ‚kami sÅ‚oniny. Nazwa kieÅ‚basy wywodzi siÄ™ od czeskiej nazwy sÅ‚oniny Å¡pek, z niemieckiego speck.
Utopenci
Źródło: Česká a slovenská kuchařka - 75 klasických receptů Ivana Veruzabová
750 ml wrzÄ…cej wody,
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
300 ml octu,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
1 łyżka ziela angielskiego,
1/2 kg parówek bardzo dobrej jakoÅ›ci (oryginalnie Å¡pekáÄky),
2 cebula, pokrojone na plasterki,
5-7 papryczek chilli, pokrojonych na kawałki,
2 liście laurowe,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
sól.
Wrzącą wodę wlać do garnka, posolić, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i wlać ocet. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Parówki naciąć wzdłuż, tak, aby utworzyć kieszonkę i włożyć cebulę (małe kółeczka ze środka plasterków). Ja użyłam miniaturowych parówek, których nie nadziewałam.
Na dno wyparzonego słoja o objętości 1,5 l ułożyć warstwę cebuli, następnie parówki przekładane cebulą, czosnkiem i chilli. Włożyć liście laurowe i wlać zalewę, tak, żeby wszystkie składniki były przykryte. Zamknąć słoik i odłożyć w chłodne miejsce na minimum 5 dni. Najlepiej odczekać 2 tygodnie.
Ponoć utopenców nie powinno się przechowywać w lodówce. Najlepsza jest do tego celu spiżarnia ( nie każdy posiada taki luksus), albo przestrzeń pomiędzy oknami (nie każdy mieszka w kamienicy). Ja trzymałam w lodówce, bo cóż miałam zrobić?
Podawać z chlebem chłodne, albo w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Ciekawy pomysÅ‚ na marynowanie parówek. PomysÅ‚owi sÄ… Czesi.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:32pm, Poniedziałek 23 Listopad 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com