<<Strona główna

Utopenci

Autor: thiessa @ 11:01pm, Wtorek 17 Listopad 2015.

Utopenci, Topielcy, Drowned man


Sławna czeska specjalność, która najlepiej ponoć smakuje z piwem. Nie potwierdzę, ponieważ za piwem nie przepadam, ale sympatycznie się je podjada wieczorem, siedząc na kanapie.
Autorem tej przekąski jest podobno młynarz Šamánek. Nazwę można powiązać z jego tragiczną śmiercią i oznacza ona, jak się łatwo domyśleć topielca. Dla mnie to przykład lokalnego humoru, z którego słyną Czesi.
Do przyrządzania tej zakąski oryginalnie używa się špekáčky. Jest to kiełbasa z kawałkami słoniny. Nazwa kiełbasy wywodzi się od czeskiej nazwy słoniny špek, z niemieckiego speck.

Utopenci
Źródło: Česká a slovenská kuchařka - 75 klasických receptů Ivana Veruzabová


750 ml wrzÄ…cej wody,
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
300 ml octu,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
1 łyżka ziela angielskiego,
1/2 kg parówek bardzo dobrej jakości (oryginalnie špekáčky),
2 cebula, pokrojone na plasterki,
5-7 papryczek chilli, pokrojonych na kawałki,
2 liście laurowe,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
sól.

Wrzącą wodę wlać do garnka, posolić, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i wlać ocet. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Parówki naciąć wzdłuż, tak, aby utworzyć kieszonkę i włożyć cebulę (małe kółeczka ze środka plasterków). Ja użyłam miniaturowych parówek, których nie nadziewałam.
Na dno wyparzonego słoja o objętości 1,5 l ułożyć warstwę cebuli, następnie parówki przekładane cebulą, czosnkiem i chilli. Włożyć liście laurowe i wlać zalewę, tak, żeby wszystkie składniki były przykryte. Zamknąć słoik i odłożyć w chłodne miejsce na minimum 5 dni. Najlepiej odczekać 2 tygodnie.
Ponoć utopenców nie powinno się przechowywać w lodówce. Najlepsza jest do tego celu spiżarnia ( nie każdy posiada taki luksus), albo przestrzeń pomiędzy oknami (nie każdy mieszka w kamienicy). Ja trzymałam w lodówce, bo cóż miałam zrobić?
Podawać z chlebem chłodne, albo w temperaturze pokojowej.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawy pomysÅ‚ na marynowanie parówek. PomysÅ‚owi sÄ… Czesi.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:32pm, Poniedziałek 23 Listopad 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów