
Utopenci
Autor: thiessa @ 11:01pm, Wtorek 17 Listopad 2015.
SÅ‚awna czeska specjalność, która najlepiej ponoć smakuje z piwem. Nie potwierdzę, ponieważ za piwem nie przepadam, ale sympatycznie się je podjada wieczorem, siedząc na kanapie.
Autorem tej przekąski jest podobno mÅ‚ynarz Å am?nek. Nazwę można powiązać z jego tragiczną śmiercią i oznacza ona, jak się Å‚atwo domyśleć topielca. Dla mnie to przykÅ‚ad lokalnego humoru, z którego sÅ‚yną Czesi.
Do przyrządzania tej zakąski oryginalnie używa się Å¡pek?Äky. Jest to kieÅ‚basa z kawaÅ‚kami sÅ‚oniny. Nazwa kieÅ‚basy wywodzi się od czeskiej nazwy sÅ‚oniny Å¡pek, z niemieckiego speck.
Utopenci
ŹródÅ‚o: ÄŒesk? a slovensk? kuchaÅ™ka - 75 klasických receptů Ivana Veruzabov?
750 ml wrzącej wody,
1 Å‚yżeczka mielonego czarnego pieprzu,
300 ml octu,
1 Å‚yżka cukru,
1 Å‚yżeczka ziaren czarnego pieprzu,
1 Å‚yżka ziela angielskiego,
1/2 kg parówek bardzo dobrej jakości (oryginalnie Å¡pek?Äky),
2 cebula, pokrojone na plasterki,
5-7 papryczek chilli, pokrojonych na kawałki,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku, posiekane,
sól.
Wrzącą wodę wlać do garnka, posolić, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i wlać ocet. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na maÅ‚ym ogniu przez 10 minut. Parówki naciąć wzdÅ‚uż, tak, aby utworzyć kieszonkę i wÅ‚ożyć cebulę (maÅ‚e kóÅ‚eczka ze środka plasterków). Ja użyÅ‚am miniaturowych parówek, których nie nadziewaÅ‚am.
Na dno wyparzonego sÅ‚oja o objętości 1,5 l uÅ‚ożyć warstwę cebuli, następnie parówki przekÅ‚adane cebulą, czosnkiem i chilli. WÅ‚ożyć liście laurowe i wlać zalewę, tak, żeby wszystkie skÅ‚adniki byÅ‚y przykryte. Zamknąć sÅ‚oik i odÅ‚ożyć w chÅ‚odne miejsce na minimum 5 dni. Najlepiej odczekać 2 tygodnie.
Ponoć utopenców nie powinno się przechowywać w lodówce. Najlepsza jest do tego celu spiżarnia ( nie każdy posiada taki luksus), albo przestrzeń pomiędzy oknami (nie każdy mieszka w kamienicy). Ja trzymaÅ‚am w lodówce, bo cóż miaÅ‚am zrobić?
Podawać z chlebem chÅ‚odne, albo w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Ciekawy pomysł na marynowanie parówek. Pomysłowi są Czesi.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:32pm, Poniedziałek 23 Listopad 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com