
Zupa jak faszerowana papryka
Autor: thiessa @ 12:09am, Sobota 7 Listopad 2015.
Z papryką nadal można szaleć. Jej ceny są zadziwiająco niskie, jak na początek listopada. Nie wiem, czy zauważyliście, bo ja obserwuję ten trend od dawna, że lato w sklepach i na bazarach trwa coraz dłużej. Oprócz warzyw stricte sezonowych można kupić te z poprzedniego sezonu, a ceny są tylko minimalnie wyższe. Wiem, że to warzywa sprowadzane i szklarniowe, ale mimo wszystko, kiedyś to wyglądało inaczej.
Wracając do zupy, to jest to dosłownie klasyczny przepis na faszerowane papryki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym rozłożony na czynniki pierwsze. Ponieważ zupa jest bardzo gęsta taka, że dosłownie łyżka staje może zastąpić cały obiad. U mnie zupa nigdy nie stanowi całego obiadu, ale na kolację będzie jak znalazł.
Zupa jak faszerowana papryka
Źródło: Prima Fresh" Podzim 2015 wydanie czeskie
2 łyżki oliwy,
1/2 kg mielonego mięsa, najlepiej wołowego,
1 mała cebula, posiekana,
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkÄ™,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 puszki pomidorów,
1 małą puszka koncentratu pomidorowego,
1 l wywaru warzywnego,
1/2 szklanki surowego ryżu,
sól i pieprz,
jakiÅ› twardy ser do podania.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i obsmażyć na nim cebulę z papryką, następnie dodać czosnek i smażyć pół minuty, po czym dodać mięso i smażyć, aż zbieleje. Wlać wywar, dodać pomidory (jeśli są całe to rozgnieść je w dłoniach) i tymianek. Gotować około 30 minut.
W czasie, kiedy zupa się gotuje ugotować ryż i na koniec dodać go do zupy. Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną serem i zieleniną
Komentarze
Nie powiem, ciekawe:-)
Marzena - 12:43pm, Wtorek 17 Listopad 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Dla mnie treściwa zupa to doskonały obiad. Nigdy nie byłam dwudaniowecem :) Fajny pomysł na tę zupkę, choć wiesz, że u mnie musiałoby być bez mięsa.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 4:52pm, Wtorek 17 Listopad 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com