
Toskańska zupa fasolowa
Autor: thiessa @ 8:05pm, Piątek 30 Październik 2015.
W moim domu zupy je się przez cały rok, bo je uwielbiamy, natomiast wiem, że wiele osób zaczyna je jeść dopiero jak zaczyna się jesień. Ta zupa idealnie nadaje się jako rozgrzewacz na długie jesienne wieczory, bo nie dość, że jest gęsta i pożywna to na dodatek sam jej kolor działa energetycznie.
Od kilku lat na Wszystkich Świętych tradycyjnie przygotowuję jakieś danie z dynią, żeby móc się rozgrzać po powrocie z cmentarza, zwykle jest to curry z fasolą i dynią, ale może w tym roku będzie powtórka tej zupy? Wszak dynię i fasolę w składzie posiada.
Toskańska zupa fasolowa (6 porcji)
Źródło: "Prima Fresh" Podzim 2015 wydanie czeskie
2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula, posiekana,
2 marchewki, pokrojone w kostkÄ™,
2 łodygi selera naciowego, posiekane (dałam kawałek selera korzeniowego),
1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w kostkę,
1 mała dynia, pokrojona w kostkę (u mnie 1/2 kg hokkaido- masa przed oczyszczeniem),
4 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1/4 łyżeczki mielonej papryki,
1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
1/.4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1 l wywaru warzywnego,
2 puszki białej fasoli, przepłukanej z zalewy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana fasola),
1 puszka pomidorów,
3 garści pokrojonej drobno boćwiny lub jarmużu (u mnie boćwina, czyli burak liściasty),
1 łyżka cukru (pominęłam),
1 łyżka białego octu winnego (pominęłam),
sól i świeżo zmielony pieprz,
twardy ser typu pecorino lub parmezan ( w wersji wege można zastąpić parmezanem z migdałów i płatków drożdżowych)
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i lekko poddusić cebulę. Dodać marchewkę, seler, cukinię i dynię. Smażyć 5 minut, następnie dodać czosnek, paprykę, tymianek, rozmaryn i na małym płomieniu smażyć 10 minut. Wlać wywar, dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać boćwinę albo jarmuż i gotować przez 15 minut. Zupę częściowo zmiksować, w taki sposób, żeby stała się bardziej zawiesista, ale, żeby pozostały większe kawałki i całe fasole.
Doprawić zupę cukrem i octem, (jeśli ktoś używa) solą oraz pieprzem.
Zupę podawać posypaną serem.
Przepis bierze udział w akcji:
Komentarze
Miałam okazję jeść podobną zupę w Toskani - była pyszna :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 12:54pm, Niedziela 1 Listopad 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogpsot.com
Niezwykle bogata fasolowa. Idealna na jesienny obiad.
mopswkuchni - 5:46pm, środa 4 Listopad 2015.http://mopswkuchni.net
I happen to be writing to let you understand of the cool experience my girl enjoyed browsing your webblog. She discovered too many pieces, which included what it's like to possess an amazing giving nature to let folks very easily fully grasp a number of problematic topics. You undoubtedly did more than her expectations. Thanks for offering such precious, dependable, informative and also easy tips on that topic to Emily.
bape - 5:37pm, Czwartek 1 Czerwiec 2023.https://www.bapesoutlet.com