<<Strona główna

Toskańska zupa fasolowa

Autor: thiessa @ 8:05pm, Piątek 30 Październik 2015.

Toskańska zupa fasolowa, Tuscan bean soup


W moim domu zupy je się przez cały rok, bo je uwielbiamy, natomiast wiem, że wiele osób zaczyna je jeść dopiero jak zaczyna się jesień. Ta zupa idealnie nadaje się jako rozgrzewacz na długie jesienne wieczory, bo nie dość, że jest gęsta i pożywna to na dodatek sam jej kolor działa energetycznie.
Od kilku lat na Wszystkich Świętych tradycyjnie przygotowuję jakieś danie z dynią, żeby móc się rozgrzać po powrocie z cmentarza, zwykle jest to curry z fasolą i dynią, ale może w tym roku będzie powtórka tej zupy? Wszak dynię i fasolę w składzie posiada.

Toskańska zupa fasolowa (6 porcji)
Źródło: "Prima Fresh" Podzim 2015 wydanie czeskie

2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula, posiekana,
2 marchewki, pokrojone w kostkę,
2 łodygi selera naciowego, posiekane (dałam kawałek selera korzeniowego),
1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w kostkę,
1 mała dynia, pokrojona w kostkę (u mnie 1/2 kg hokkaido- masa przed oczyszczeniem),
4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1/4 łyżeczki mielonej papryki,
1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
1/.4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
1 l wywaru warzywnego,
2 puszki białej fasoli, przepłukanej z zalewy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana fasola),
1 puszka pomidorów,
3 garści pokrojonej drobno boćwiny lub jarmużu (u mnie boćwina, czyli burak liściasty),
1 łyżka cukru (pominęłam),
1 łyżka białego octu winnego (pominęłam),
sól i świeżo zmielony pieprz,
twardy ser typu pecorino lub parmezan ( w wersji wege można zastąpić parmezanem z migdałów i płatków drożdżowych)

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i lekko poddusić cebulę. Dodać marchewkę, seler, cukinię i dynię. Smażyć 5 minut, następnie dodać czosnek, paprykę, tymianek, rozmaryn i na małym płomieniu smażyć 10 minut. Wlać wywar, dodać pomidory i fasolę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać boćwinę albo jarmuż i gotować przez 15 minut. Zupę częściowo zmiksować, w taki sposób, żeby stała się bardziej zawiesista, ale, żeby pozostały większe kawałki i całe fasole.
Doprawić zupę cukrem i octem, (jeśli ktoś używa) solą oraz pieprzem.
Zupę podawać posypaną serem.

Przepis bierze udział w akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Miałam okazję jeść podobną zupę w Toskani - była pyszna :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 12:54pm, Niedziela 1 Listopad 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogpsot.com

Niezwykle bogata fasolowa. Idealna na jesienny obiad.

mopswkuchni - 5:46pm, środa 4 Listopad 2015.http://mopswkuchni.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • kwiecień 2017
    • Fasola z kiszoną kapustą
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów