<<Strona główna

Pieczony kalafior, quinoa i tempeh z sosem serowo-dyniowym

Autor: thiessa @ 7:08pm, Czwartek 29 Październik 2015.

Pieczony kalafior, quinoa i tempeh z sosem serowo-dyniowym, Roasted cauliflower, quinoa and tempeh  with cheesy pumpkin sauce


Danie wygląda niezbyt apetycznie, ot taka sobie paciaja, ale ma inne zalety. Po pierwsze jest bardzo smaczne a po drugie jak sobie pomyślę ile ma wartości odżywczych to od razu zapominam o wyglądzie. Dużo białka, witaminy C i ważnej dla wegan witaminy B12. Moja wersja dania nie jest, co prawda wegańska, bo używam kremowego serka, a w oryginalnym przepisie występował jakiś erzac tegoż. Myśle jednak, że ten akurat składnik można pominąć. W oryginale tempeh jest naturalny a aromat wędzonki uzyskano przez dodanie dymu w płynie. Ja użyłam tempehu wędzonego i dodatkowo dodałam dym, ale nie jest to składnik niezbędny. Najlepiej zjadać w towarzystwie ryżu.

Pieczony kalafior, quinoa i tempeh z sosem serowo-dyniowym
Źródło: keepinitkind.com

1 główka kalafiora, podzielona na różyczki,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka tymianku,
sól i pieprz do smaku,
115g tempehu, pokrojonego na kawałki (użyłam wędzonego),
1 szalotka, pokrojona na bardzo cienkie plasterki,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżeczka dymu w płynie,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki suszonej szałwi (u mnie łyżeczka świeżej, posiekanej),
1 1/4 szklanki puree z dyni,*
1/3 szklanki kremowego serka (u mnie "Twój Smak"),
4 łyżki płatków drożdżowych,
1/2 szklanki ugotowanej quinoa.

* dynię ugotowałam na parze i zmiksowałam

Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, kalafior skropić oliwą, posypać tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Zapiekać przez 15 minut, po tym czasie przewrócić kawałki kalafiora na drugą stronę i piec jeszcze 10-15 minut, albo do momentu, kiedy kalafior będzie rumiany i miękki.
W czasie, kiedy kalafior się piecze przygotować tempech. W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać szalotkę i smażyć przez 2 minuty, dodać tempeh i smażyć, aż się przyrumieni. Przyprawić octem balsamicznym, dymem w płynie, kuminem i szałwią. Smażyć chwilę, aż wszystko dokładnie się połączy. Na koniec dodać puree z dyni, serek i płatki drożdżowe. Po dokładnym połączeniu składników dodać ugotowaną quinoa i upieczonego kalafiora. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.

Przepis bierze udział w akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

O, nie wiedziałam, że można sobie kupić dym w płynie. Zaskoczyłaś mnie!

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:14pm, Czwartek 29 Październik 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Można, można. Kiedy używałam go po raz pierwszy o tutaj:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=700
myślałam, że to jakaś sztuczność a okazuje się, że nawet nie:-) Koncentrat dymy powstaje przy spalaniu twardego drewna typu buk, klon, dąb, hikory (amerykańska odmiana orzecha włoskiego), mesquite (krzew występujący w południowych stanach USA) i kondensacji dymu w wodzie.

thiessa - 10:10pm, Czwartek 29 Październik 2015.

Ja,ja du Janne!Du finner nok ut av det!Fint skap,men kanskje det ble litt trangt i gat¸gn?HÃernes ut som en fin løsning med Ã¥ ha det i enden der det andre stÃ¥r.Vi maler veggene pÃ¥ kjøkken,,,,, :o)Men fort gÃ¥r det ikke!Goe klem og goe søndag fra Sol

Christina - 12:42am, Piątek 13 Maj 2016.http://KYe3yYj6R

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • maj 2017
    • Tofu w sosie z czarnej fasoli
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów