<<Strona główna

Kurczak z kolendrÄ… i pomidorem

Autor: thiessa @ 8:56pm, Czwartek 1 Lipiec 2010.

Po długiej przerwie wracam do jednej z moich ulubionych książek "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne. Kiedyś miałam taką fazę, że co tydzień robiłam coś z tej książki i wszystkie dania były pyszne. W tej potrawie najsmaczniejszy jest sos. Z dużą przyjemnością zanurzałam w nim mięso, które niemal rozpadało się na włókna. W skład potrawy wchodzi jedna z trzech najpopularniejszych w tamtym rejonie mieszanek curry – Jaffna. Kiedyś zrobiłam ją samodzielnie, teraz zastosowałam curry do mięs, które zostało przywiezione ze Sri Lanki przez moją Szwagierkę. Ponieważ mieszanka ta w dużej mierze decyduje o smaku tej potrawy, zastępowanie jej curry dostępnym na polskim rynku nie jest wskazane. Pozostaje wyrób własnej.


Składniki:

8 dużych udek z kurczaka, bez skóry (u mnie piersi),
1 1/2-2 łyżki Jaffna curry,
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
sól do smaku,
świeżo zmielony czarny pieprz.,
3-3 1/2 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 średnie cebula, drobno posiekana,
2/3 szklanki drobno posiekanej kolendry,
1/2-3/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
6 nasion kozieradki,
szczypta nasion kopru włoskiego,
3 goździki,
3 strÄ…czki kardamonu,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1/2-1 łyżki imbiru, drobno posiekanego,
1 duży pomidor, obrany ze skóry i posiekany,
2-3 łyżki jogurtu,
3 małe zielone chilli.

Udka podzielić na 3 części i obtoczyć w mieszance mąki, soli, pieprzu i curry.
Na patelni rozgrzać olej, albo ghee, dodać cebulę, kolendrę, gorczycę, kozieradkę, koper włoski, czosnek i imbir. Smażyć przez 1 1/2-2 minuty.
Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumieni z każdej strony. Wymieszać z pomidorem, smażyć 30-40 sekund.
Dodać 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać jogurt, przykryć i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

Dodać posiekane chilli i gotować kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów