
Kurczak z kolendrÄ… i pomidorem
Autor: thiessa @ 8:56pm, Czwartek 1 Lipiec 2010.
Po długiej przerwie wracam do jednej z moich ulubionych książek "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne. Kiedyś miałam taką fazę, że co tydzień robiłam coś z tej książki i wszystkie dania były pyszne. W tej potrawie najsmaczniejszy jest sos. Z dużą przyjemnością zanurzałam w nim mięso, które niemal rozpadało się na włókna. W skład potrawy wchodzi jedna z trzech najpopularniejszych w tamtym rejonie mieszanek curry – Jaffna. Kiedyś zrobiłam ją samodzielnie, teraz zastosowałam curry do mięs, które zostało przywiezione ze Sri Lanki przez moją Szwagierkę. Ponieważ mieszanka ta w dużej mierze decyduje o smaku tej potrawy, zastępowanie jej curry dostępnym na polskim rynku nie jest wskazane. Pozostaje wyrób własnej.
Składniki:
8 dużych udek z kurczaka, bez skóry (u mnie piersi),
1 1/2-2 łyżki Jaffna curry,
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
sól do smaku,
świeżo zmielony czarny pieprz.,
3-3 1/2 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 średnie cebula, drobno posiekana,
2/3 szklanki drobno posiekanej kolendry,
1/2-3/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
6 nasion kozieradki,
szczypta nasion kopru włoskiego,
3 goździki,
3 strÄ…czki kardamonu,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1/2-1 łyżki imbiru, drobno posiekanego,
1 duży pomidor, obrany ze skóry i posiekany,
2-3 łyżki jogurtu,
3 małe zielone chilli.
Udka podzielić na 3 części i obtoczyć w mieszance mąki, soli, pieprzu i curry.
Na patelni rozgrzać olej, albo ghee, dodać cebulę, kolendrę, gorczycę, kozieradkę, koper włoski, czosnek i imbir. Smażyć przez 1 1/2-2 minuty.
Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumieni z każdej strony. Wymieszać z pomidorem, smażyć 30-40 sekund.
Dodać 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać jogurt, przykryć i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Dodać posiekane chilli i gotować kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Komentarze