
Jajka po panagiursku
Autor: thiessa @ 11:55am, Piątek 23 Październik 2015.
Moje ostatnie odkrycie to jajka po panagiursku (buÅ‚g. Ñйца по панагюрÑки). Nazwa dania pochodzi od niewielkiego miasta Panaguriszte, poÅ‚ożonego w Å›rodkowej BuÅ‚garii.
Dla mnie to wspaniałe połączenie wszystkiego, co uwielbiam. Czosnkowego jogurtu, słonego sera, jajek w koszulkach i masła. Lubię jajka w koszulkach z idealnie płynnym żółtkiem, jednak jest to jedna z rzeczy, których wciąż nie nauczyłam się robić. Muszę przyznać, że ciągle ćwiczę i dochodzę do coraz większej wprawy. Jajka są coraz bardziej kształtne, a ostatnio wyszły mi niemal perfekcyjne! Niestety, zdjęcie potrawy jest z pierwszego wykonania, zatem pozostawiają wiele do życzenia. Z jajkami idealnie współgra smak jogurtu czosnkowego i wspaniały aromat topionego masła. Już kiedyś pisałam, że uwielbiam masło i zawsze, kiedy go używam kroję plasterek i zjadam. Jest to smak, z którego nie mogłabym zrezygnować i pomimo, że mam w swoim życiu kilkuletni epizod związany z wegetarianizmem, to weganką bym nie mogła zostać. Tęsknota za masłem sprowadziłaby mnie na złą drogę.
Bardzo ważne w tym daniu jest wcześniejsze wyjęcie jogurtu z lodówki, tak żeby uzyskał temperaturę pokojową. Zimny jogurt błyskawicznie wychłodzi ciepłe jajka i masło, co zemści się na smaku całego dania.
Serdecznie polecam na weekendowe śniadanie.
Jajka po panagiursku (dla 2 osób)
1 opakowanie jogurtu naturalnego (200g),
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony,
ok. 50 g sirene, sera typu bałkańskiego lub fety,
4 jajka,
1 łyżka octu,
1,5 łyżki masła,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól,
natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie).
Zagotować w garnku wodę z octem. Kiedy będzie wrzała wbić kolejno do niej jajka. Po wbiciu każdego jajka postarać się, żeby wszystkie latające kawałki białka przytwierdzić do całości. Pomagając sobie łyżką. Jajka gotować ok. 4 minuty.
W czasie, kiedy jajka się gotują jogurt wymieszać z czosnkiem i wyłożyć na talerz na płasko. Następnie posypać pokruszonym sirene.
Na patelni stopić masło, odstawić z ognia i wsypać paprykę.
Jajka wyłowić z kąpieli wodnej, starając się odsączyć jak największą ilość wody, i położyć na przygotowanym talerzu z jogurtem i sirene. Jajka posolić i polać całość masłem z papryką.
Posypać natką pietruszki i zajadać.
Komentarze
No przepraszam bardzo, ale jesli masz cos do zarzucenia jajkom ze zdjecia to moge ci polecic swietnego okuliste :)
Sama potrawe robilam kiedys, ale jakos nie moglam sie do niej ustosunkowac - smakowalo mi, ale nie wiedzialam czy ja jeszcze powtorze :)
pasqda - 7:32pm, Piątek 23 Październik 2015.
Pasqda zapewniam, że ostatnie wykonanie, z wczoraj prezentowało się 100 razy lepiej. Okulary zmieniałam niedawno:-)
W internetach czytałam same pozytywy na temat tego dania.
thiessa - 9:40pm, Piątek 23 Październik 2015.
Patrząc na te jajka, aż żałuję, że moja akcja dobiegła końca. Wspaniały przepis.
qualietta - 12:35pm, Sobota 24 Październik 2015.http://skarbnica-smakow.blogspot.com
Qualietta niestety, parÄ™ poczÄ…tkowych przepisów też siÄ™ nie zaÅ‚apaÅ‚o.
thiessa - 4:10pm, Sobota 24 Październik 2015.