
Ljutenica
Autor: thiessa @ 11:29pm, Wtorek 13 Październik 2015.
Ljutenica (bułg. лютеница) to potrawa kuchni bułgarskiej, macedońskiej i serbskiej. Ile gospodyń, tyle przepisów na ten specjał. Ja zdecydowałam się oprzeć na recepturze Beaty z Lawendowego Domu, ale po obejrzeniu paru stron bułgarskojęzycznych i kierując się składem ljutenicy kupnej, dodałam do niej marchewkę, mielony kminek oraz trochę natki pietruszki. Niektóre receptury zalecają dodatek cukru i octu. Ja nie lubię ani smaku, ani zapachu octu, więc go pominęłam, a cukru nie było potrzeby dodawać, ponieważ całość miała mnóstwo naturalnej słodyczy.
Ljutenica udała się fenomenalnie, smakuje bajecznie i na dodatek, po wyeliminowaniu cukru i octu, to samo zdrowie. Z podanej ilości wyszło mi około 4 litrów ljutenicy, co starczyło na napełnienie 16 słoików. Wybierałam takie po musztardzie i podobnej wielkości, żeby można było po otwarciu zużyć cały słoik, jak nie tego samego dnia to w ciągu 2-3 dni.
Ljutenica
3 kg pomidorów lima,
2 kg papryki,
4 papryczki chilli, albo wg. upodobań,
1,25 bakłażanów,
250g marchewki,
2 cebule,
4 zÄ…bki czosnku,
1 łyżka czubrycy,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
sól.
Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki a następnie zmiksować. Nie trzeba tego robić za bardzo dokładnie, mogą pozostać małe cząstki. Gotować, aż większość płynu odparuje.
Paprykę chilli i bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-40 minut. Po tym czasie papryki i chilli (może być potrzeba, żeby wyjąć je wcześniej) przełożyć do miski i przykryć. Kiedy ostygną obrać ze skórki, oczyścić z pestek i drobno posiekać. Zachować płyn, który z nich wycieka.
Bakłażany obrać i odstawić. Po jakimś czasie powinien wyciec z nich sok, który należy wylać. Miąższ drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć aż cebula zrobi się złota a marchewka będzie miękka. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez parę sekund.
Do gotujących się pomidorów dodać zawartość patelni, pieczoną paprykę i bakłażany, czubrycę i kminek. Gotować do momentu, aż niemal cały płyn odparuje. Dodać natkę pietruszki oraz doprawić całość solą. Nie solić ljutenicy wcześniej, ponieważ po odparowaniu płynu może się okazać, że jest za słona.
Gorącą ljutenicę nakładać do słoików, od razu zakręcać i ustawiać słoiki do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Nie ma potrzeby pasteryzować. Po ostygnięciu wieczka słoików powinny być wklęsłe.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze
Kiedy dodać bakłażan i paprykę?
baixiaotai - 4:04am, środa 14 Październik 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com
Dodajemy do pomidorów, razem z tym co na patelni. DopisaÅ‚am, dziÄ™ki za czujność.
thiessa - 9:44am, środa 14 Październik 2015.
Ciekawe, nigdy czegoś takiego nie jadłam :)
gin - 2:23pm, środa 14 Październik 2015.http://razadobrze.blogspot.com
Gin warto zrobić nawet z 1/4 skÅ‚adników, żeby spróbować. :-) Ja zanim zrobiÅ‚am wÅ‚asnÄ… jadÅ‚am kupnÄ… i uzależniÅ‚am siÄ™ od zapiekanek z serem z dodatkiem ljutenicy. Åšwietne do chleba w zimie, a jak siÄ™ jeszcze doÅ‚oży plasterek fety to już w ogóle ekstaza.
thiessa - 2:33pm, środa 14 Październik 2015.
Miałam okazję jeść ljutenicę - jest bardzo smaczna.
qualietta - 11:12pm, środa 14 Październik 2015.http://skarbnica-smakow.blogspot.com
I must express thanks to this writer for rescuing me from this particular instance. As a result of surfing around throughout the world wide web and coming across advice which are not beneficial, I thought my entire life was done. Existing minus the answers to the problems you have fixed through your short post is a critical case, as well as ones that could have negatively damaged my entire career if I hadn't noticed your blog. Your skills and kindness in taking care of the whole lot was helpful. I'm not sure what I would've done if I hadn't come upon such a thing like this. I can now look forward to my future. Thanks very much for this specialized and effective guide. I won't hesitate to propose your site to anyone who should have guidelines on this subject.
kyrie 9 - 4:30am, Czwartek 11 Maj 2023.http://www.kyrie9.us
I wanted to type a simple word in order to thank you for these awesome pointers you are showing here. My incredibly long internet lookup has now been honored with excellent information to talk about with my close friends. I 'd declare that most of us website visitors actually are extremely endowed to dwell in a useful network with so many perfect individuals with valuable strategies. I feel very much lucky to have encountered the site and look forward to many more pleasurable moments reading here. Thanks once more for everything.
jordan outlet - 12:47pm, Niedziela 28 Maj 2023.http://www.jordans-shoes.us.org
I definitely wanted to post a brief word to be able to appreciate you for those nice guides you are giving out on this website. My particularly long internet lookup has at the end been compensated with excellent content to write about with my colleagues. I would declare that we visitors actually are unequivocally fortunate to be in a notable network with many wonderful people with great solutions. I feel quite happy to have discovered your entire web site and look forward to many more exciting minutes reading here. Thanks once more for all the details.
off white - 3:31pm, środa 31 Maj 2023.http://www.off-whiteoutlet.us.com