<<Strona główna

Ljutenica

Autor: thiessa @ 11:29pm, Wtorek 13 Październik 2015.

Ljutenica, lutenica, лютеница


Ljutenica (bułg. лютеница) to potrawa kuchni bułgarskiej, macedońskiej i serbskiej. Ile gospodyń, tyle przepisów na ten specjał. Ja zdecydowałam się oprzeć na recepturze Beaty z Lawendowego Domu, ale po obejrzeniu paru stron bułgarskojęzycznych i kierując się składem ljutenicy kupnej, dodałam do niej marchewkę, mielony kminek oraz trochę natki pietruszki. Niektóre receptury zalecają dodatek cukru i octu. Ja nie lubię ani smaku, ani zapachu octu, więc go pominęłam, a cukru nie było potrzeby dodawać, ponieważ całość miała mnóstwo naturalnej słodyczy.
Ljutenica udała się fenomenalnie, smakuje bajecznie i na dodatek, po wyeliminowaniu cukru i octu, to samo zdrowie. Z podanej ilości wyszło mi około 4 litrów ljutenicy, co starczyło na napełnienie 16 słoików. Wybierałam takie po musztardzie i podobnej wielkości, żeby można było po otwarciu zużyć cały słoik, jak nie tego samego dnia to w ciągu 2-3 dni.

Ljutenica

3 kg pomidorów lima,
2 kg papryki,
4 papryczki chilli, albo wg. upodobań,
1,25 bakłażanów,
250g marchewki,
2 cebule,
4 zÄ…bki czosnku,
1 łyżka czubrycy,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
sól.

Ljutenica, lutenica, лютеница

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki a następnie zmiksować. Nie trzeba tego robić za bardzo dokładnie, mogą pozostać małe cząstki. Gotować, aż większość płynu odparuje.
Paprykę chilli i bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-40 minut. Po tym czasie papryki i chilli (może być potrzeba, żeby wyjąć je wcześniej) przełożyć do miski i przykryć. Kiedy ostygną obrać ze skórki, oczyścić z pestek i drobno posiekać. Zachować płyn, który z nich wycieka.
Bakłażany obrać i odstawić. Po jakimś czasie powinien wyciec z nich sok, który należy wylać. Miąższ drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć aż cebula zrobi się złota a marchewka będzie miękka. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez parę sekund.
Do gotujących się pomidorów dodać zawartość patelni, pieczoną paprykę i bakłażany, czubrycę i kminek. Gotować do momentu, aż niemal cały płyn odparuje. Dodać natkę pietruszki oraz doprawić całość solą. Nie solić ljutenicy wcześniej, ponieważ po odparowaniu płynu może się okazać, że jest za słona.
Gorącą ljutenicę nakładać do słoików, od razu zakręcać i ustawiać słoiki do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Nie ma potrzeby pasteryzować. Po ostygnięciu wieczka słoików powinny być wklęsłe.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Kiedy dodać bakłażan i paprykę?

baixiaotai - 4:04am, środa 14 Październik 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Dodajemy do pomidorów, razem z tym co na patelni. DopisaÅ‚am, dziÄ™ki za czujność.

thiessa - 9:44am, środa 14 Październik 2015.

Ciekawe, nigdy czegoś takiego nie jadłam :)

gin - 2:23pm, środa 14 Październik 2015.http://razadobrze.blogspot.com

Gin warto zrobić nawet z 1/4 skÅ‚adników, żeby spróbować. :-) Ja zanim zrobiÅ‚am wÅ‚asnÄ… jadÅ‚am kupnÄ… i uzależniÅ‚am siÄ™ od zapiekanek z serem z dodatkiem ljutenicy. Åšwietne do chleba w zimie, a jak siÄ™ jeszcze doÅ‚oży plasterek fety to już w ogóle ekstaza.

thiessa - 2:33pm, środa 14 Październik 2015.

Miałam okazję jeść ljutenicę - jest bardzo smaczna.

qualietta - 11:12pm, środa 14 Październik 2015.http://skarbnica-smakow.blogspot.com

I must express thanks to this writer for rescuing me from this particular instance. As a result of surfing around throughout the world wide web and coming across advice which are not beneficial, I thought my entire life was done. Existing minus the answers to the problems you have fixed through your short post is a critical case, as well as ones that could have negatively damaged my entire career if I hadn't noticed your blog. Your skills and kindness in taking care of the whole lot was helpful. I'm not sure what I would've done if I hadn't come upon such a thing like this. I can now look forward to my future. Thanks very much for this specialized and effective guide. I won't hesitate to propose your site to anyone who should have guidelines on this subject.

kyrie 9 - 4:30am, Czwartek 11 Maj 2023.http://www.kyrie9.us

I wanted to type a simple word in order to thank you for these awesome pointers you are showing here. My incredibly long internet lookup has now been honored with excellent information to talk about with my close friends. I 'd declare that most of us website visitors actually are extremely endowed to dwell in a useful network with so many perfect individuals with valuable strategies. I feel very much lucky to have encountered the site and look forward to many more pleasurable moments reading here. Thanks once more for everything.

jordan outlet - 12:47pm, Niedziela 28 Maj 2023.http://www.jordans-shoes.us.org

I definitely wanted to post a brief word to be able to appreciate you for those nice guides you are giving out on this website. My particularly long internet lookup has at the end been compensated with excellent content to write about with my colleagues. I would declare that we visitors actually are unequivocally fortunate to be in a notable network with many wonderful people with great solutions. I feel quite happy to have discovered your entire web site and look forward to many more exciting minutes reading here. Thanks once more for all the details.

off white - 3:31pm, środa 31 Maj 2023.http://www.off-whiteoutlet.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów