
Banica
Autor: thiessa @ 11:53pm, Poniedziałek 12 Październik 2015.
Banica to tradycyjny wypiek kuchni bułgarskiej. Cienkie płaty ciasta kori, dostępnego w Polsce pod nazwą fillo przekładane są, w wersji najpopularniejszej, mieszanką sirene, jajek i jogurtu. Przygotowanie ciasta wymaga nieco zachodu, ale takie wyzwanie przekładam sobie na przyszłość, ponieważ chwilowo jestem w posiadaniu małych zapasów, przywiezionych z Bułgarii, gdzie można je kupić niemal w każdym sklepie i kosztuje 3-4 złote.
Na youtubie można obejrzeć trochę filmów, gdzie od podstaw banicę przygotowują starsze kobiety zaczynając od ciasta. Można się zapoznać z techniką wałkowania, naciągania ciasta oraz sposobem nakładania, a w zasadzie rozrzucania nadzienia po cieście.
Ciasto należy przed nałożeniem nadzienia posmarować tłuszczem, co zapobiega jego wysuszeniu i kruszeniu. Ja użyłam do tego celu masła, bo lubię jego aromat, natomiast Bułgarki tradycyjnie użyłyby do tego celu raczej oleju słonecznikowego. W Bułgarii butelki z olejem posiadają końcówkę, która umożliwia skrapianie ciasta i wygodne dozowanie oleju. U nas w takie końcówki - ustniki wyposażone są wody mineralne przeznaczone dla ludzi aktywnych.
Banicę najlepiej smakuje na ciepło, ale doskonale też smakuje na zimno. W połączeniu z jogurtem, ayranem lub bozą często serwowana jest na śniadanie, ale można ją spożywać o każdej porze dnia jako przekąskę.
Boza – lekko sfermentowany napój bezalkoholowy, charakterystyczny dla kuchni krajów bałkańskich. W Bułgarii przyrządzana z pszenicy lub prosa. Ma gęstą konsystencję i bardzo niską zawartość alkoholu (zazwyczaj około 1%), oraz lekko kwaśny, słodkawy smak. Jest częścią tradycyjnego śniadania banica i boza.
Banica
przepis pochodzi z opakowania ciasta kori
1 opakowanie ciasta fillo,
300g sirene lub sera typu bałkańskiego lub fety,
3 jajka,
mały jogurt naturalny,
125g masła,
2 łyżki oleju słonecznikowego
Aby przygotować nadzienie rozbełtać w misce jajka z jogurtem i pokruszonym sirene. Masło stopić.
Pojedynczy arkusz ciasta ułożyć na ściereczce do naczyń lub wykorzystać folię, w którą owinięte było ciasto. Posmarować ciasto tłuszczem, skropić nadzieniem i przy pomocy ściereczki lub folii zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Zawinięte ciasto układać spiralnie w okrągłej formie wysmarowanej olejem. Kolejne rulony dokładać do poprzednich, aby kontynuować układanie spirali.
Wstawić banicę do piekarnika nagrzanego do 180C i piec do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika można zastosować trik, dzięki któremu ciasto nie będzie przyklejone do formy. Lekko unieść boki banicy i wlać na dno 2-3 łyżki gorącej wody z czajnika. Banicę przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego ostudzenia. Dzięki takiemu zabiegowi wierzch nie będzie suchy.
Przepis bierze udział w akcji kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze