
Kjuftety z ziemniaków
Autor: thiessa @ 11:40pm, Czwartek 8 Październik 2015.
W dzieciństwie uwielbiałam kotlety z gotowanych ziemniaków, które robiła Mama. Ich ilość była uzależniona od tego ile ziemniaków zostało z obiadu. Zwykle wychodziło tylko parę sztuk. Nigdy nie gotowało się ziemniaków specjalnie, żeby zrobić takie placki. Moja Mama do ziemniaków dodawała jajko i mąkę ziemniaczaną dzięki, której miały lekko ciągnącą konsystencję a uformowane kotlety obtaczała w bułce tartej.
Kiedy wyprowadziłam się z rodzinnego domu przestałam praktycznie jeść ziemniaki a co za tym idzie nie jadłam tych placków od lat.
Kotlety w wersji bułgarskiej (картофени кюфтета) zawierają pyszny dodatek w postaci sirene, surową cebulę i oczywiście czubrycę. Do środka zaś nie dodaję się mąki, za to obtacza się w niej kotlety, po wcześniejszym namoczeniu ich w jajku. Dzięki takiej operacji na kotletach tworzy się chrupiąca skorupka, w środku zaś są miękkie i kremowe.
Kjuftety z ziemniaków 26 szt.
Źródło: www.zajenata.bg
1 kg ziemniaków,
1 cebula, bardzo drobno posiekana,
200g sirene, sera bałkańskiego lub fety,
2 jajka,
czubryca,
sól i pieprz,
mÄ…ka,
olej.
Ziemniaki ugotować, odcedzić i podusić. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Najlepiej, żeby były ugotowane poprzedniego dnia. Po ugotowaniu nie przykrywać, dopóki nie wystygną, żeby nie stały się za bardzo wodniste.
Do zimnych ziemniaków dodać cebulę, zetrzeć na drobnej tarce sirene, przyprawić czubrycą, solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i duża ilością pieprzu. Wbić jedno jajko i wyrobić masę.
Drugie jajko rozbełtać na talerzu. Z ziemniaczanej masy formować kulki, spłaszczać je w dłoniach, obtoczyć w jaku a następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po każdej partii czyściłam patelnię z przypalonej mąki przy pomocy papierowego ręcznika.
Przepis
bierze udział w akcji Kuchnia
krajów słowiańskich 2015
Komentarze
Nigdy takich nie jadłam, ale już wiem , że moi domownicy by za nimi przepadali:-) A z czym się je je, z jakim dodatkiem?
Marzena - 11:58pm, Czwartek 8 Październik 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Marzena w Bułgarii podawali z jogurtem a w wersji polskiej dobrze pasuje do nich sos pieczarkowy.
thiessa - 11:07am, Piątek 9 Październik 2015.
Ale to musi być dobre! Ostatnio w czasie urlopu na Mazurach podano mi na obiad podobne kotleciki ziemniaczane - pyły byszne :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:30pm, Niedziela 11 Październik 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Fajny przepis - wyszły smaczne. Pytanie techniczne - robilam z feta i ciasto mieszala maszyna. Ciasto bardzo kleilo sie do rak i nawet po dodaniu maki ziemniaczanej i tak trzeba bylo odstawic do lodowki. Pytania:
- mialas podobnie?
- nieodpowiednie ziemniaki?
- niepotrzebnie wyrobiane w maszynce?
- gdzie zrobiono blad?
chbw - 8:22pm, środa 14 Październik 2015.
U mnie byÅ‚o w porzadku. Nie zużyÅ‚am jakoÅ› szczególnie dużo maki. Ciasto wyrabiaÅ‚am rÄ™cznie i nie robiÅ‚am tego zbyt dÅ‚ugo. Zapewne przyczynÄ… niepowodzenia mogÅ‚y być nieodpowiednie ziemniaki ale ja to bym bardziej zwaliÅ‚a na tÄ™ maszynÄ™. Wydaje mi siÄ™, że przez to ciasto mogÅ‚o siÄ™ za bardzo rozwodnić.
Do tych placków akurat dodaÅ‚am zwykłą mÄ…kÄ™. DodajÄ™ ziemniaczana jak robiÄ™ polskie placki.
thiessa - 11:39pm, Poniedziałek 19 Październik 2015.