
Sałatka z pieczonej papryki
Autor: thiessa @ 12:19am, Poniedziałek 5 Październik 2015.
Przepis na tę sałatkę (bułg. cалата от чушки) jest bardzo prosty i pasuje ona w zasadzie do wszystkiego. Może służyć jako przystawka, przekąska, dodatek do dania głównego, czy dań z grilla. Można ją z robić z papryki dowolnego koloru. Proporcje składników zależą tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji. Ilość czosnku można dowolnie zwiększać lub zmniejszać, przy czym należy pamiętać, żeby nie dodawać go wcześniej, jeśli sałatka nie ma być od razu podawana, ponieważ zwykle zrobi się on za bardzo ostry i trochę nieprzyjemny w smaku.
Sałatka z pieczonej papryki
Źródło: ХлÑб и Ñол
papryka dowolnego koloru, lub mieszanka papryk,
czosnek,
natka pietruszki,
sól i pieprz,
olej słonecznikowy.
Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200C. Po upieczeniu paprykę przełożyć do miski i przykryć. Kiedy trochę ostygnie zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki.
Ułożyć paprykę na talerzu, doprawić solą i pieprzem. Czosnek posiekać bardzo drobno z natką pietruszki, dodać olej, doprawić i polać tą mieszanką paprykę. Można jeszcze dodatkowo skropić olejem.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze