<<Strona główna

Pieczona fasola po bułgarsku

Autor: thiessa @ 10:11pm, Piątek 2 Październik 2015.

Pieczona fasola po bułgarsku, Bulgarian baked bean, Печен боб на фурна


W przewodniku kulinarnym Pascala przeczytałam o daniu nazwanym fasolą po sofijsku, jednak w bułgarskojęzycznym internecie potrawy o takiej nazwie nie znalazłam. Dziwne, że ani razu nikt o niej nie wspomina i nikt nie podaje na nią przepisu. Z opisu wykonania wynika, że fasolę najpierw się gotuje a później zapieka z cebulą i pomidorami. Idąc tym tropem znalazłam danie ukryte pod nazwą Печен боб albo боб на фурна, czyli po prostu pieczona fasola albo fasola z pieca. Danie to bardzo przypomina tawcze grawcze, macedońskie danie narodowe.
Fasola, najpierw gotowana, a później jeszcze pieczona jest idealnie miękka i kremowa. To danie to przykład idealnego slow food.

Pieczona fasola po bułgarsku

500g białej fasoli (u mnie drobny "Jaś")
1 cebula, posiekana,
2 marchewki, posiekana (u mnie w słupki),
1 papryka pokrojona na kawałki,
1 papryczka chilli, drobno posiekana,
1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej np. z ziołowej herbatki,
3 pomidory lima drobno posiekane,
pieprz i sól do smaku,
olej.

Fasolę namoczyć przez noc. Po namoczeniu odlać wodę, wlać nową i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, chwilę smażyć i dodać marchewkę, paprykę i chilli. Smażyć aż lekko zmiękną a cebula zacznie się rumienić.
Fasolę odcedzić, dodać zawartość patelni, posiekane pomidory, dżodżen, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem 1,5 godziny. Jeśli naczynie nie posiada pokrywki można użyć folii aluminiowej.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No i mam pomysł na obiad. Dzięki! :)

Karolina - 12:49pm, Sobota 3 Październik 2015.http://copysznego.pl/

Tyle buÅ‚garskich przepisów! Zapraszam serdecznie do udziaÅ‚u w mojej akcji kulinarnej "Kuchnia Krajów SÅ‚owiaÅ„skich 2015". Jest Pani idealnÄ… kandydatkÄ… na uczestniczkÄ™ :). Pozdrawiam

http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2015/09/kuchnia-krajow-sowianskich-2015.html

qualietta - 8:51am, Niedziela 4 Październik 2015.http://skarbnica-smakow.blogspot.com

LubiÄ™ takie dania z fasoli. RobiÅ‚am już jÄ… po grecku i turecku, chÄ™tnie spróbujÄ™ też metody BuÅ‚garów :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 11:58am, środa 7 Październik 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

I intended to post you this little bit of remark to be able to give many thanks yet again considering the gorgeous views you have provided in this case. It has been extremely open-handed of you to provide freely precisely what a number of people would have marketed for an electronic book to make some cash for their own end, even more so considering the fact that you might well have done it in case you considered necessary. These tips additionally worked to provide a great way to fully grasp some people have similar fervor just as my personal own to realize much more with reference to this condition. I am sure there are thousands of more pleasurable times up front for many who scan your website.

hermes bag outlet - 1:09pm, Sobota 20 Maj 2023.http://www.hermes-outlet.us.org

My spouse and i were absolutely ecstatic when Raymond could finish up his investigations by way of the ideas he discovered from your very own weblog. It is now and again perplexing to simply continually be handing out tips and hints that many men and women might have been making money from. We really do understand we have the website owner to be grateful to because of that. Most of the explanations you have made, the simple site menu, the relationships your site make it easier to engender - it is most wonderful, and it's helping our son and us reckon that that situation is interesting, which is certainly truly mandatory. Thank you for the whole lot!

curry shoes - 5:25am, Piątek 2 Czerwiec 2023.http://www.curry9shoes.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów