
Pieczona fasola po bułgarsku
Autor: thiessa @ 10:11pm, Piątek 2 Październik 2015.
W przewodniku kulinarnym Pascala przeczytałam o daniu nazwanym fasolą po sofijsku, jednak w bułgarskojęzycznym internecie potrawy o takiej nazwie nie znalazłam. Dziwne, że ani razu nikt o niej nie wspomina i nikt nie podaje na nią przepisu. Z opisu wykonania wynika, że fasolę najpierw się gotuje a później zapieka z cebulą i pomidorami. Idąc tym tropem znalazłam danie ukryte pod nazwą Печен боб albo боб на фурна, czyli po prostu pieczona fasola albo fasola z pieca. Danie to bardzo przypomina tawcze grawcze, macedońskie danie narodowe.
Fasola, najpierw gotowana, a później jeszcze pieczona jest idealnie miękka i kremowa. To danie to przykład idealnego slow food.
Pieczona fasola po bułgarsku
500g białej fasoli (u mnie drobny "Jaś")
1 cebula, posiekana,
2 marchewki, posiekana (u mnie w słupki),
1 papryka pokrojona na kawałki,
1 papryczka chilli, drobno posiekana,
1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej np. z ziołowej herbatki,
3 pomidory lima drobno posiekane,
pieprz i sól do smaku,
olej.
Fasolę namoczyć przez noc. Po namoczeniu odlać wodę, wlać nową i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, chwilę smażyć i dodać marchewkę, paprykę i chilli. Smażyć aż lekko zmiękną a cebula zacznie się rumienić.
Fasolę odcedzić, dodać zawartość patelni, posiekane pomidory, dżodżen, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem 1,5 godziny. Jeśli naczynie nie posiada pokrywki można użyć folii aluminiowej.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze
No i mam pomysł na obiad. Dzięki! :)
Karolina - 12:49pm, Sobota 3 Październik 2015.http://copysznego.pl/
Tyle buÅ‚garskich przepisów! Zapraszam serdecznie do udziaÅ‚u w mojej akcji kulinarnej "Kuchnia Krajów SÅ‚owiaÅ„skich 2015". Jest Pani idealnÄ… kandydatkÄ… na uczestniczkÄ™ :). Pozdrawiam
http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2015/09/kuchnia-krajow-sowianskich-2015.html
qualietta - 8:51am, Niedziela 4 Październik 2015.http://skarbnica-smakow.blogspot.com
LubiÄ™ takie dania z fasoli. RobiÅ‚am już jÄ… po grecku i turecku, chÄ™tnie spróbujÄ™ też metody BuÅ‚garów :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 11:58am, środa 7 Październik 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
I intended to post you this little bit of remark to be able to give many thanks yet again considering the gorgeous views you have provided in this case. It has been extremely open-handed of you to provide freely precisely what a number of people would have marketed for an electronic book to make some cash for their own end, even more so considering the fact that you might well have done it in case you considered necessary. These tips additionally worked to provide a great way to fully grasp some people have similar fervor just as my personal own to realize much more with reference to this condition. I am sure there are thousands of more pleasurable times up front for many who scan your website.
hermes bag outlet - 1:09pm, Sobota 20 Maj 2023.http://www.hermes-outlet.us.org
My spouse and i were absolutely ecstatic when Raymond could finish up his investigations by way of the ideas he discovered from your very own weblog. It is now and again perplexing to simply continually be handing out tips and hints that many men and women might have been making money from. We really do understand we have the website owner to be grateful to because of that. Most of the explanations you have made, the simple site menu, the relationships your site make it easier to engender - it is most wonderful, and it's helping our son and us reckon that that situation is interesting, which is certainly truly mandatory. Thank you for the whole lot!
curry shoes - 5:25am, Piątek 2 Czerwiec 2023.http://www.curry9shoes.com