
Kiopułu
Autor: thiessa @ 10:43am, środa 30 Wrzesień 2015.
Kiopułu (bułg. кьопоолу) to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku. Jest to w Bułgarii bardzo popularny dodatek do dań z grilla. Można ją jeść z chlebem lub jako sałatkę. Wersja podstawowa z samym bakłażanem jest niezbyt fotogeniczna, dlatego zdecydowałam się pokazać kiopułu z papryką, która ożywia nieco kolor tej pasty. Z wiadomych względów nie rozdrabniałam też tak bardzo bakłażana, a jedynie posiekałam go nożem. Druga wersja jest wypasiona z dodatkiem nie tylko papryki, ale i pomidorów i rozgnieciona na paste w moździerzu. Będąc w Bułgarii wersję podstawową robiłam codziennie do obiadu, ponieważ mój Syn został wielkim fanem kiopułu.
Kiopułu
2 bakłażan,
2 czerwone papryki,
2-3 zÄ…bki czosnku,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
sól,
natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie).
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia przeciętą stroną do dołu. Paprykę położyć w całości. Piec warzywa ok. pół godziny. Czas pieczenia bakłażana zależy od jego wielkości. Po upieczeniu miąższ powinien być całkowicie miękki. Po upieczeniu paprykę przełożyć do miski i przykryć. Kiedy trochę ostygnie zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki.
Bakłażana wydrążyć a miąższ posiekać.
Czosnek wycisnąć, albo utrzeć z solą. Wymieszać z olejem na gładką pastę.
Połączyć ze sobą kawałki bakłażana i olej czosnkowy rozcierając bakłażana. Dodać paprykę, wymieszać. Doprawić solą do smaku.
Kiopułu II
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa
2 bakłażany,
2 papryki,
1 pomidor,
2 zÄ…bki czosnku,
1/4 pęczka natki pietruszki,
4 łyżki oliwy extra virgine,
1 łyżka octu winnego,
sól do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Bakłażany owinąć folią, błyszczącą stroną na zewnątrz. Piec około godziny. Po wystygnięciu odkroić ogonek i obrać ze skórki. Paprykę pieczemy razem z bakłażanem do momentu, kiedy skórka zrobi się czarna. Wtedy paprykę wyjmujemy, wkładamy do miski i przykrywany talerzem. Kiedy ostygnie oczyścić ją z pestek i obrać ze skórki.
Obrane warzywa pokroić na kawałki i utłuc na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Można również użyć maszynki do mielenia mięsa. Pomidory zetrzeć na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami. Do powstałej masy dodać oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekana natkę pietruszki. Na koniec doprawić solą.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze
U nas się jada bardzo podobną :) Można bakłażany i paprykę upiec, można sam bakłażan ugotować, można dodać tylko chilli zamiast zwykłej papryki, ale idea bardzo podobna :) http://baixiaotai.blogspot.com/2013/11/bakazan-na-zimno-po-dajsku.html
baixiaotai - 11:35am, środa 30 Wrzesień 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com
Bardzo ciekawa ta azjatycka wersja. A bakÅ‚ażana gotujesz w caÅ‚oÅ›ci? Nie omieszkam wypróblaać, bo mam sÅ‚abość do azjatyckich smaków.
thiessa - 7:21pm, środa 30 Wrzesień 2015.
Tak, w caÅ‚oÅ›ci, tylko bez ogonka ;) Å»eby siÄ™ zmieÅ›cić w mniejszym garnku, można też przekroić na póÅ‚.
baixiaotai - 11:02am, Czwartek 1 Październik 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com