<<Strona główna

Kiopułu

Autor: thiessa @ 10:43am, środa 30 Wrzesień 2015.

Kiopułu, Kyopolou, кьопоолу


KiopuÅ‚u (buÅ‚g. кьопоолу) to pasta z pieczonego bakÅ‚ażana z dodatkiem czosnku. Jest to w BuÅ‚garii bardzo popularny dodatek do daÅ„ z grilla. Można jÄ… jeść z chlebem lub jako saÅ‚atkÄ™. Wersja podstawowa z samym bakÅ‚ażanem jest niezbyt fotogeniczna, dlatego zdecydowaÅ‚am siÄ™ pokazać kiopuÅ‚u z paprykÄ…, która ożywia nieco kolor tej pasty. Z wiadomych wzglÄ™dów nie rozdrabniaÅ‚am też tak bardzo bakÅ‚ażana, a jedynie posiekaÅ‚am go nożem. Druga wersja jest wypasiona z dodatkiem nie tylko papryki, ale i pomidorów i rozgnieciona na paste w moździerzu. BÄ™dÄ…c w BuÅ‚garii wersjÄ™ podstawowÄ… robiÅ‚am codziennie do obiadu, ponieważ mój Syn zostaÅ‚ wielkim fanem kiopuÅ‚u. 

Kiopułu

2 bakłażan,
2 czerwone papryki,
2-3 zÄ…bki czosnku,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
sól,
natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie).

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia przeciętą stroną do dołu. Paprykę położyć w całości. Piec warzywa ok. pół godziny. Czas pieczenia bakłażana zależy od jego wielkości. Po upieczeniu miąższ powinien być całkowicie miękki. Po upieczeniu paprykę przełożyć do miski i przykryć. Kiedy trochę ostygnie zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki.
Bakłażana wydrążyć a miąższ posiekać.
Czosnek wycisnąć, albo utrzeć z solą. Wymieszać z olejem na gładką pastę.
Połączyć ze sobą kawałki bakłażana i olej czosnkowy rozcierając bakłażana. Dodać paprykę, wymieszać. Doprawić solą do smaku.

Kiopułu, Kyopolou, кьопоолу


Kiopułu II
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa

2 bakłażany,
2 papryki,
1 pomidor,
2 zÄ…bki czosnku,
1/4 pęczka natki pietruszki,
4 łyżki oliwy extra virgine,
1 łyżka octu winnego,
sól do smaku.

Piekarnik rozgrzać do 200C. Bakłażany owinąć folią, błyszczącą stroną na zewnątrz. Piec około godziny. Po wystygnięciu odkroić ogonek i obrać ze skórki. Paprykę pieczemy razem z bakłażanem do momentu, kiedy skórka zrobi się czarna. Wtedy paprykę wyjmujemy, wkładamy do miski i przykrywany talerzem. Kiedy ostygnie oczyścić ją z pestek i obrać ze skórki.
Obrane warzywa pokroić na kawałki i utłuc na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Można również użyć maszynki do mielenia mięsa. Pomidory zetrzeć na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami. Do powstałej masy dodać oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekana natkę pietruszki. Na koniec doprawić solą.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

U nas się jada bardzo podobną :) Można bakłażany i paprykę upiec, można sam bakłażan ugotować, można dodać tylko chilli zamiast zwykłej papryki, ale idea bardzo podobna :) http://baixiaotai.blogspot.com/2013/11/bakazan-na-zimno-po-dajsku.html

baixiaotai - 11:35am, środa 30 Wrzesień 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Bardzo ciekawa ta azjatycka wersja. A bakÅ‚ażana gotujesz w caÅ‚oÅ›ci? Nie omieszkam wypróblaać, bo mam sÅ‚abość do azjatyckich smaków.

thiessa - 7:21pm, środa 30 Wrzesień 2015.

Tak, w caÅ‚oÅ›ci, tylko bez ogonka ;) Å»eby siÄ™ zmieÅ›cić w mniejszym garnku, można też przekroić na póÅ‚.

baixiaotai - 11:02am, Czwartek 1 Październik 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów