
Cukinie nadziewane sirene
Autor: thiessa @ 12:15am, Wtorek 22 Wrzesień 2015.
Przepisu na tą cukinię zaczęłam szukać na bułgarskojęzycznych stronach po tym jak zobaczyłam je na stoisku z kuchnią bułgarską w jednym z food courtów. W internecie jest wszystko, albo prawie wszystko, więc moje poszukiwania nie trwały długo. Namierzyłam nadziewane cukinie a później wydzieliłam już tylko te właściwe przepisy.
Wnioskując po ofercie bazarów warzywnych Bułgar zrobi to danie raczej z kabaczka, który można kupić tam powszechnie, cukinie zaś widziałam zaledwie parę razy. Kiedy robiłam tą potrawę w Bułgarii wszystko, co wydrążyłam z kabaczków wyrzuciłam, bo pomimo małych rozmiarów, rośliny miały już porządnie rozwinięty układ nasienny. Robiąc ją już w Polsce wydrążyny wykorzystałam do zrobienia zupy.
Typowo bułgarski ser można zastąpić w naszych warunkach serem typu bałkańskiego lub fetą a kaszkawał dowolnym, żółty serem.
Cukinie nadziewane sirene
6 cukini wielkości ogórka,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
300g sirene lub sera typu bałkańskiego albo fety,
3 jajka,
3 łyżki posiekanego koperku,
100g kaszkawała lub innego żółtego sera,
oliwa,
pieprz.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek z pestkami. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Dodać czosnek, smażyć jeszcze parę sekund i wyłączyć pod patelnią gaz. Zostawić do ostygnięcia. Kiedy patelnia będzie już wystudzona dodać sirene, pokruszyć go widelcem, wbić jajka i rozkłócić je widelcem, dodać koperek, przyprawić masę solą. Dokładnie wymieszać.
Wydrążone cukinie nadziewać masą serowo-jajeczną i układać w naczyniu do pieczenia, wysmarowanym lekko oliwą. Każdą cukinią posypać po wierzchu startym kaszkawałem. Można też się nie bawić i nie brudzić tarki i zrobić tak jak ja to robię, czyli położyć na cukini plasterki sera. W końcu i tak się roztopią, więc nie ma znaczenia, jaką postać miały wcześniej. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze
Cukinia nadziewana serem to musi być pyszne :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:42pm, Wtorek 22 Wrzesień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Jest pyszna! Wprawdzie sery musiałam pozastępować swoimi, ale i tak było genialne :)
baixiaotai - 12:00pm, środa 30 Wrzesień 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com
Aż ciekawa jestem jak smakowała z Twoimi serami.
thiessa - 11:30am, Piątek 2 Październik 2015.
I'm also commenting to let you understand what a amazing experience my friend's daughter gained going through your site. She even learned so many pieces, including how it is like to possess an awesome giving heart to make many others clearly understand specific multifaceted topics. You truly exceeded readers' desires. Thanks for displaying those precious, safe, edifying and easy tips about your topic to Jane.
golden goose sneakers - 3:52am, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.goldengoose.us.org