
Sałata szopska
Autor: thiessa @ 10:20pm, Niedziela 20 Wrzesień 2015.
Każdy turysta, który odwiedził Bułgarię zapytany o najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej na pewno na początku swojej listy wymieni sałatę szopską. Ta najbardziej rozpoznawalna potrawa kuchni bułgarskiej jest znana nie tylko w Bułgarii, ale na całych Bałkanach. Osobiście zajadałam się nią codziennie rok temu w Serbii, ale zjemy ją również w Macedonii, Czarnogórze, Bośni, Chorwacji i Rumunii. Poniżej podaję przepis na wersję podstawową. Do poniższego zestawu można dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i ocet winny.
Ponoć w innej wersji paprykę świeżą można zastąpić pieczoną. Ja się z tym wariantem nie spotkałam, ale w domu wypróbowałam wersję mieszaną: cześć papryki świeżej a część pieczonej.
Aby sałatka wyglądała "rasowo" na końcu należy ozdobić ją czarną oliwką.
Sałata szkopska
1 duży pomidor, najlepiej malinówka, pokrojony na kawałki,
2 papryki, najlepiej białe, oczyszczone z nasion pokrojone na kawałki,
1 ogórek, obrany i pokrojony na kawałki,
1/2 cebuli, pokrojonej w piórka,
1 łyżka oliwy extra virgine albo oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego (opcjonalnie),
sól,
pieprz (opcjonalnie),
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie),
50g sirene (sera bałkańskiego lub fety) startego na tarce o drobnych oczkach, u mnie owczy sirene,
1 czarna oliwka do ozdoby.
W misce wymieszać ze sobą pomidory, paprykę, cebulę, ogórek i natkę, jeśli używamy, przyprawione solą, oliwą i octem. Na wierzch zetrzeć sirene i już nie mieszać. Wierzch sałaty ozdobić oliwką.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze
Uwielbiam tę sałatkę:)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:57pm, Poniedziałek 21 Wrzesień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com