
Bob czorba po monastirski, czyli klasztorna zupa fasolowa
Autor: thiessa @ 11:32pm, Wtorek 15 Wrzesień 2015.
Chociaż bob czobra (bułg. боб чорба по манастирски) z wyglądu przypomina fasolkę po bretońsku to jej smak zdecydowanie różni się od naszej rodzimej potrawy. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza głównie dodatkowi dżodżenu, czyli mięty kędzierzawej. Ma ona zdecydowany smak, nieco odbiegający od tej powszechnie u nas występującej. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że to zioło raczej trudno osiągalne w Polsce, dlatego proponuję zastąpić ją zwyczajną miętą, taką z ziołowej herbatki. Jeśli macie jakiekolwiek opory odnośnie dodatku mięty do zupy, odstawcie je na bok i uwierzcie w słowo pisane, zupa jest pyszna. Mięta świetnie pasuje do fasoli! Zresztą, czy miliony Bułgarów mogą się mylić?
Robiłam tę zupę cztery razy i najbardziej smakuje mi z drobną fasolą. Tym razem użyłam karłowego Jaśka, bo tylko taką miałam w domu, ale nie jest to już to samo. Warto wybrać, zatem tę drobniejszą.
Ponieważ lubię gęste zupy użyłam tylko dwóch litrów wody do jej przygotowania. Jeśli ktoś woli jednak rzadsze to powinien użyć jej więcej.
Przepis na zupę jest wypadkową z kilku stron bułgarskojęzycznych.
Bob czorba po monastirski, czyli klasztorna zupa fasolowa
1/2 kg drobnej fasoli,
olej,
2 cebule, posiekane,
2-2,5 l wody,
2 marchewki, pokrojone na bardzo małą kostkę,
1 chilli (opcjonalnie),
1 łyżka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej np. z ziołowej herbatki,
1 łyżeczka czubrycy,
3 pomidory lima, bardzo drobno posiekane, niemal na pure,
2 łyżki papryki w proszku,
sól i pieprz,
natka pietruszki, posiekana.
Fasolę namoczyć przez noc. Odlać wodę z namaczania i wlać świeżą. Postawić ganek na gazie i gotować do miękkości fasoli.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy zacznie się rumienić. Odstawić patelnię z ognia i dodać słodką paprykę. Wymieszać z cebulą i postawić patelnię z powrotem na gazie. Smażyć pół minuty. Trzeba uważać, żeby papryka się nie przypaliła, bo będzie gorzka. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się fasolę, dodać chilli, marchewkę, dżodżen i pomidory. Gotować do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Przyprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015
Komentarze
O, kolejne danie z miętą :) uwielbiam miętę, jako dodatek do wszystkiego :)
baixiaotai - 5:50am, środa 16 Wrzesień 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com
Baixiaotai i można też zrobić ze świeżą, jak podają niektóre żródła.
thiessa - 8:27am, środa 16 Wrzesień 2015.
Uwielbiam zupy z fasolą. A na połączenie fasoli z miętą rzeczywiście nigdy bym nie wpadła.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 8:21pm, Czwartek 17 Wrzesień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Добрый день, коллега!
Хотите узнать Всех контрагентов Ваших конкурентов?!
Мы вам в этом поможем. Напишите нам по контактам ниже и получите информацию о том Кто, Что, Когда и по какой Цене покупал или продавал конкурирующей компании.
Тем самым вы открываете для себя уникальную возможность сделать более выгодное предложение своим будущим контрагентам или получить лучшего Поставщика.
Наглядный пример отправим по запросу.
На эту почту отвечать не нужно.
Пишите по контактам ниже:
Email: konsaltplus24@gmail.com
Telegram: @Consalting24
P.S.: Увеличьте свои продажи за счёт информации о контрагентах ваших конкурентов!
IrvinTic - 4:12pm, Niedziela 13 Czerwiec 2021.
Добрый день, коллега!
Хотите узнать Всех контрагентов Ваших конкурентов?!
Мы вам в этом поможем. Напишите нам по контактам ниже и получите информацию о том Кто, Что, Когда и по какой Цене покупал или продавал конкурирующей компании.
Тем самым вы открываете для себя уникальную возможность сделать более выгодное предложение своим будущим контрагентам или получить лучшего Поставщика.
Наглядный пример отправим по запросу.
На эту почту отвечать не нужно.
Пишите по контактам ниже:
Email: konsaltplus24@gmail.com
Telegram: @Consalting24
P.S.: Увеличьте свои продажи за счёт информации о контрагентах ваших конкурентов!
IrvinTic - 6:51pm, Czwartek 17 Czerwiec 2021.