<<Strona główna

Bob czorba po monastirski, czyli klasztorna zupa fasolowa

Autor: thiessa @ 11:32pm, Wtorek 15 Wrzesień 2015.

Bob czorba, czyli bułgarska zupa fasolowa, Bob chorba, боб чорба


Chociaż bob czobra (bułg. боб чорба по манастирски) z wyglądu przypomina fasolkę po bretońsku to jej smak zdecydowanie różni się od naszej rodzimej potrawy. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza głównie dodatkowi dżodżenu, czyli mięty kędzierzawej. Ma ona zdecydowany smak, nieco odbiegający od tej powszechnie u nas występującej. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że to zioło raczej trudno osiągalne w Polsce, dlatego proponuję zastąpić ją zwyczajną miętą, taką z ziołowej herbatki. Jeśli macie jakiekolwiek opory odnośnie dodatku mięty do zupy, odstawcie je na bok i uwierzcie w słowo pisane, zupa jest pyszna. Mięta świetnie pasuje do fasoli! Zresztą, czy miliony Bułgarów mogą się mylić?
Robiłam tę zupę cztery razy i najbardziej smakuje mi z drobną fasolą. Tym razem użyłam karłowego Jaśka, bo tylko taką miałam w domu, ale nie jest to już to samo. Warto wybrać, zatem tę drobniejszą.
Ponieważ lubię gęste zupy użyłam tylko dwóch litrów wody do jej przygotowania. Jeśli ktoś woli jednak rzadsze to powinien użyć jej więcej.
Przepis na zupę jest wypadkową z kilku stron bułgarskojęzycznych.

Bob czorba po monastirski, czyli klasztorna zupa fasolowa

1/2 kg drobnej fasoli,
olej,
2 cebule, posiekane,
2-2,5 l wody,
2 marchewki, pokrojone na bardzo małą kostkę,
1 chilli (opcjonalnie),
1 łyżka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej np. z ziołowej herbatki,
1 łyżeczka czubrycy,
3 pomidory lima, bardzo drobno posiekane, niemal na pure,
2 łyżki papryki w proszku,
sól i pieprz,
natka pietruszki, posiekana.

Fasolę namoczyć przez noc. Odlać wodę z namaczania i wlać świeżą. Postawić ganek na gazie i gotować do miękkości fasoli.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy zacznie się rumienić. Odstawić patelnię z ognia i dodać słodką paprykę. Wymieszać z cebulą i postawić patelnię z powrotem na gazie. Smażyć pół minuty. Trzeba uważać, żeby papryka się nie przypaliła, bo będzie gorzka. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się fasolę, dodać chilli, marchewkę, dżodżen i pomidory. Gotować do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Przyprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

O, kolejne danie z miętą :) uwielbiam miętę, jako dodatek do wszystkiego :)

baixiaotai - 5:50am, środa 16 Wrzesień 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Baixiaotai i można też zrobić ze świeżą, jak podają niektóre żródła.

thiessa - 8:27am, środa 16 Wrzesień 2015.

Uwielbiam zupy z fasolą. A na połączenie fasoli z miętą rzeczywiście nigdy bym nie wpadła.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 8:21pm, Czwartek 17 Wrzesień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

same day online payday lo...
advance <a href="http://wwwonlinepaydayloa...
bthEndof @ 2:09pm, 25 Październik 2018

online payday loan compan...
payday loan cash advance <a href="http://w...
bthEndof @ 6:53am, 25 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów