
Faszerowane papryki z sosem jogurtowym
Autor: thiessa @ 7:06pm, Piątek 11 Wrzesień 2015.
Tradycyjnie do tego dania używa siÄ™ podłużnej, szpiczastej odmiany papryki, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć tej powszechniej u nas dostÄ™pnej. U mnie proporcje wyliczone są właśnie na takie papryki, ale do tych zwykłych zapewne wejdzie wiÄ™cej farszu a tym samym, bÄ™dzie ich potrzeba mniej. To danie, które bardzo łatwo zweganizować. Zamiast miÄ™sa można z powodzeniem wykorzystać dowolne warzywa. Jak podajÄ™ wersjÄ™ klasyczną, chociaż też nie do końca. Każdy Bułgar robiąc to danie użyłby najpopularniejszego miÄ™sa, czyli wieprzowiny. Ja nie lubiÄ™ miÄ™sa wieprzowego i zrobiłam wersjÄ™ klasyczną tylko za pierwszym razem. Mam taki zwyczaj, że za pierwszym razem zawsze robiÄ™ wg oryginalnej receptury. W tego typu daniach wolÄ™ jednak wołowinÄ™.
Do tego rodzaju papryki można podać sos jogurtowy, ale nie jest on jakiś rewelacyjny, wiÄ™c można go z powodzeniem pominąć. U mnie jest go niewiele, tylko tyle, żeby dodać daniu koloryt lokalny, natomiast klasycznie to danie pływałoby w sporej ilości tego sosu.
Przepis na papryki jest wypadkową z kilku stron bułgarskojÄ™zycznych.
Faszerowane papryki z sosem jogurtowym
12 papryk,
olej do smażenia,
300g mielonego mięsa,
100g ryżu,
1 duża cebula, posiekana,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do posypania,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka czubrycy.
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki wywaru warzywnego,
sól i cukier,
2 czubate łyżki greckiego jogurtu.
Z papryk odkroić ogonek i oczyścić je z pestek.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć na min cebulÄ™ na złoty kolor. Dodać ryż i smażyć mieszając, aż cały pokryje siÄ™ tłuszczem. Dodać miÄ™so, smażyć chwilÄ™, aż siÄ™ zetnie. Wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać czubrycÄ™ i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić do ostygniÄ™cia. Doprawić masÄ™ solą i obficie pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Nadziać papryki od góry, pamiÄ™tając, żeby dobrze wepchnąć nadzienie do czubków. Wypełnione nadzieniem papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować olejem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Po tym czasie przykryć naczynie folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut.
PiÄ™ć minut przed końcem pieczenia zrobić sos. W tym celu rozgrzać na patelni masło, dodać mąkÄ™ i prażyć, aż zmieni kolor o jeden ton, tak jak w przypadku klasycznej zasmażki. Wlać wywar warzywny, zagotować cały czas mieszając, żeby nie utworzyły siÄ™ grudki. Odstawić sos z ognia i dodać jogurt, intensywnie mieszając. Doprawić sos solą i szczyptą cukru.
Upieczone papryki wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
I definitely wanted to compose a brief message so as to express gratitude to you for all the wonderful steps you are posting at this site. My particularly long internet search has at the end of the day been compensated with incredibly good concept to share with my neighbours. I 'd claim that many of us visitors are undeniably blessed to dwell in a notable community with so many brilliant people with very helpful strategies. I feel very much grateful to have used your webpage and look forward to plenty of more fun minutes reading here. Thanks once more for all the details.
bape - 7:20am, Wtorek 16 Maj 2023.http://www.bapeshoodie.com