<<Strona główna

Faszerowane papryki z sosem jogurtowym

Autor: thiessa @ 7:06pm, Piątek 11 Wrzesień 2015.

Faszerowane papryki, Stuffed peppers


Tradycyjnie do tego dania używa się podłużnej, szpiczastej odmiany papryki, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć tej powszechniej u nas dostępnej. U mnie proporcje wyliczone są właśnie na takie papryki, ale do tych zwykłych zapewne wejdzie więcej farszu a tym samym, będzie ich potrzeba mniej. To danie, które bardzo łatwo zweganizować. Zamiast mięsa można z powodzeniem wykorzystać dowolne warzywa. Jak podaję wersję klasyczną, chociaż też nie do końca. Każdy Bułgar robiąc to danie użyłby najpopularniejszego mięsa, czyli wieprzowiny. Ja nie lubię mięsa wieprzowego i zrobiłam wersję klasyczną tylko za pierwszym razem. Mam taki zwyczaj, że za pierwszym razem zawsze robię wg oryginalnej receptury. W tego typu daniach wolę jednak wołowinę.
Do tego rodzaju papryki można podać sos jogurtowy, ale nie jest on jakiś rewelacyjny, więc można go z powodzeniem pominąć. U mnie jest go niewiele, tylko tyle, żeby dodać daniu koloryt lokalny, natomiast klasycznie to danie pływałoby w sporej ilości tego sosu.
Przepis na papryki jest wypadkową z kilku stron bułgarskojęzycznych.

Faszerowane papryki z sosem jogurtowym

12 papryk,
olej do smażenia,
300g mielonego mięsa,
100g ryżu,
1 duża cebula, posiekana,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do posypania,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka czubrycy.

1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki wywaru warzywnego,
sól i cukier,
2 czubate łyżki greckiego jogurtu.

Z papryk odkroić ogonek i oczyścić je z pestek.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć na min cebulę na złoty kolor. Dodać ryż i smażyć mieszając, aż cały pokryje się tłuszczem. Dodać mięso, smażyć chwilę, aż się zetnie. Wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać czubrycę i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić do ostygnięcia. Doprawić masę solą i obficie pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Nadziać papryki od góry, pamiętając, żeby dobrze wepchnąć nadzienie do czubków. Wypełnione nadzieniem papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować olejem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Po tym czasie przykryć naczynie folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia zrobić sos. W tym celu rozgrzać na patelni masło, dodać mąkę i prażyć, aż zmieni kolor o jeden ton, tak jak w przypadku klasycznej zasmażki. Wlać wywar warzywny, zagotować cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić sos z ognia i dodać jogurt, intensywnie mieszając. Doprawić sos solą i szczyptą cukru.
Upieczone papryki wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I definitely wanted to compose a brief message so as to express gratitude to you for all the wonderful steps you are posting at this site. My particularly long internet search has at the end of the day been compensated with incredibly good concept to share with my neighbours. I 'd claim that many of us visitors are undeniably blessed to dwell in a notable community with so many brilliant people with very helpful strategies. I feel very much grateful to have used your webpage and look forward to plenty of more fun minutes reading here. Thanks once more for all the details.

bape - 7:20am, Wtorek 16 Maj 2023.http://www.bapeshoodie.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów