
Faszerowane papryki z sosem jogurtowym
Autor: thiessa @ 7:06pm, Piątek 11 Wrzesień 2015.
Tradycyjnie do tego dania używa się podłużnej, szpiczastej odmiany papryki, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć tej powszechniej u nas dostępnej. U mnie proporcje wyliczone są właśnie na takie papryki, ale do tych zwykłych zapewne wejdzie więcej farszu a tym samym, będzie ich potrzeba mniej. To danie, które bardzo łatwo zweganizować. Zamiast mięsa można z powodzeniem wykorzystać dowolne warzywa. Jak podaję wersję klasyczną, chociaż też nie do końca. Każdy Bułgar robiąc to danie użyłby najpopularniejszego mięsa, czyli wieprzowiny. Ja nie lubię mięsa wieprzowego i zrobiłam wersję klasyczną tylko za pierwszym razem. Mam taki zwyczaj, że za pierwszym razem zawsze robię wg oryginalnej receptury. W tego typu daniach wolę jednak wołowinę.
Do tego rodzaju papryki można podać sos jogurtowy, ale nie jest on jakiś rewelacyjny, więc można go z powodzeniem pominąć. U mnie jest go niewiele, tylko tyle, żeby dodać daniu koloryt lokalny, natomiast klasycznie to danie pływałoby w sporej ilości tego sosu.
Przepis na papryki jest wypadkową z kilku stron bułgarskojęzycznych.
Faszerowane papryki z sosem jogurtowym
12 papryk,
olej do smażenia,
300g mielonego mięsa,
100g ryżu,
1 duża cebula, posiekana,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do posypania,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka czubrycy.
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki wywaru warzywnego,
sól i cukier,
2 czubate łyżki greckiego jogurtu.
Z papryk odkroić ogonek i oczyścić je z pestek.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć na min cebulę na złoty kolor. Dodać ryż i smażyć mieszając, aż cały pokryje się tłuszczem. Dodać mięso, smażyć chwilę, aż się zetnie. Wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać czubrycę i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Wyłączyć gaz i zostawić do ostygnięcia. Doprawić masę solą i obficie pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Nadziać papryki od góry, pamiętając, żeby dobrze wepchnąć nadzienie do czubków. Wypełnione nadzieniem papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować olejem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Po tym czasie przykryć naczynie folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia zrobić sos. W tym celu rozgrzać na patelni masło, dodać mąkę i prażyć, aż zmieni kolor o jeden ton, tak jak w przypadku klasycznej zasmażki. Wlać wywar warzywny, zagotować cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić sos z ognia i dodać jogurt, intensywnie mieszając. Doprawić sos solą i szczyptą cukru.
Upieczone papryki wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
I definitely wanted to compose a brief message so as to express gratitude to you for all the wonderful steps you are posting at this site. My particularly long internet search has at the end of the day been compensated with incredibly good concept to share with my neighbours. I 'd claim that many of us visitors are undeniably blessed to dwell in a notable community with so many brilliant people with very helpful strategies. I feel very much grateful to have used your webpage and look forward to plenty of more fun minutes reading here. Thanks once more for all the details.
bape - 7:20am, Wtorek 16 Maj 2023.http://www.bapeshoodie.com