
Leszta czorba – bułgarska zupa z soczewicy
Autor: thiessa @ 10:47pm, Czwartek 10 Wrzesień 2015.
Cykl poświęcony kuchni bułgarskiej rozpoczynam oczywiście przepisem na zupę. Wiem, że pierwsza powinna być jakaś przystawka, albo przekąska, ale cóż porodzić, że jestem zupową maniaczka? Zupa będzie idealna na taką pogodę, jaką mamy akurat za oknem a że przy okazji można nadal kupić smaczne pomidory lepiej użyć ich do przygotowania zupy. Na pomidory z puszki przyjdzie jeszcze czas, kiedy zupa będzie gotowana zimą.
Robiłam tę zupę już trzy razy i faktycznie jest nieco inna od zup z soczewicy, które jadłam. Duży wpływ na ten fakt ma zapewne dodatek charakterystycznej dla kuchni bułgarskiej przyprawy – czubrycy, ale nie mniejsze znaczenie ma dodatek octu. Nie lubię się z tym składnikiem, ale akurat tutaj łyżeczka dodana do zupy już na talerzu daje "to coś". Nie bez znaczenia jest również dodatek czosnku i natki pietruszki. Wszystko się idealnie komponuje. Przepis na zupę jest wypadkową z kilku stron bułgarskojęzycznych, ale pomysł z czosnkiem i natką pochodzi z bloga Lawendowy dom.
Leszta czorba – bułgarska zupa z soczewicy
250g zielonej soczewicy,
2 cebule,
olej,
2 marchewki, pokrojone w drobną kosteczkę, starte na tarce lub tak jak u mnie pokrojone w cienkie julienne),
1 papryczka chilli, posiekana (opcjonalnie),
1 łyżeczka czubrycy,
1 liść laurowy,
7-8 szklanek wody,
5 pomidorów lima, posiekanych (jeśli zrobimy to wystarczająco drobno nie ma potrzeby obierania ze skóry), w zimie można użyć pomidorów z puszki,
sól,
świeżo zmielony pierz,
natka pietruszki,
2 ząbki czosnku,
biały ocet winny.
Soczewicę zalać wodą (ja daję mniej, bo lubię gęste zupy), dodać listek laurowy i zacząć gotować. W tym czasie rozgrzać na patelni olej i usmażyć cebulę na złoto, dodać chilli i marchewkę, smażyć całość przez chwilę i przełożyć do gotującej się soczewicy. Dodać czubrycę i gotować całość do miękkości soczewicy. Dodać pomidory i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czosnek wycisnąć na deskę do krojenia. Na czosnku posiekać bardzo drobno natkę pietruszki. Powinno powstać coś o konsystencji pasty.
Nałożyć na talerze zupę, każdą porcję skropić łyżeczką octu i dodać łyżkę natki z czosnkiem. Przez rozpoczęciem jedzenia wymieszać na talerzu.
Komentarze
Zupa prezentuje się bardzo apetycznie. Akurat miałam ochotę na jakieś danie z soczewicą, dzięki za inspirację :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 7:19pm, Niedziela 13 Wrzesień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Fajny przepis, bardzo lubię różne warianty soczewicowej zupy. W najbliższym czasie ugotuję na pewno, mam jeszcze sporo własnych pysznych pomidorów, dojrzałych w słońcu, więc i zupka wyjdzie na pewno wspaniała. A na koniec dodam łyżeczkę octu pomidorowego, który właśnie "dochodzi" w jednym z licznych tegorocznych octowych słojów. Myślę, że pomidorowy lepiej będzie tu pasował niż jakikolwiek inny...
Pozdrawiam!
hajduczek - 2:09am, Poniedziałek 21 Wrzesień 2015.
Thanks Tim and Robin,….that helps. So if I am reading you right Tim, you will be establishing a foundational pedagogical system to help explain how doctrine should be rightly taught?Are you attempting to say that his Dr. Finn’s argument style will help to undo inerrancy of scripture as well… if given enough time and enough friends that take his apsihaco?Blesprngs,Chris
Heidi - 3:04am, Piątek 13 Maj 2016.http://JkubxQjR
Thiesso, dodajesz zielonej czy czerwonej czubrycy ?
MagdalenaBasel - 8:49pm, Wtorek 1 Listopad 2016.