
Sałatka z grillowanych bakłażanów, cukini i papryki z pomidorami
Autor: thiessa @ 9:17pm, środa 9 Wrzesień 2015.
Wspaniała sałatka, którą warto zrobić, kiedy trwa sezon na wszystkie pyszne warzywa. Po dodaniu sera i pieczywa może stanowić kompletny posiłek do pracy. Jutro robię ją ponownie, bo aromatyczna bazylia czeka na balkonie. Podczas miesięcznej nieobecności w Polsce dbała o nią teściowa. Szkoda, że kolendra zdążyła przekwitnąć.
Sałatka z grillowanych bakłażanów, cukini i papryki z pomidorami
Źródło: "Apetit" 8/2012 wydanie czeskie
2 czerwone papryki,
3 łyżki oliwy + skropienia,
1 łyżka octu winnego,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
1 czerwona papryczka chilli, pozbawiona nasion i posiekana,
1 bakłażan, pokrojony na plasterki grubości 1 cm,
1 cukinia, pokrojona na plasterki grubości 1 cm,
2 małe czerwone cebule, pokrojone na plasterki,
6 mięsistych suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych w paski,
garść czarnych oliwek,
duża garść bazylii,
sól i pieprz do smaku,
mozzarella lub feta do podania,
pieczywo.
Papryki opiec na grillu, albo nad płomieniem (można też użyć piekarnika) tak, aby jej skórka sczerniała. Przełożyć do miski, przykryć talerzem, żeby wystygła.
W dużej misce wymieszać oliwę, ocet, czosnek i chilli.
Na grillu lub patelni grillowej rozgrzać olej. Grillować bakłażana cukinię i cebulę z obu stron. Cebula i cukinia może być chrupiąca, ale bakłażan niech pozostanie miękki. Cebulę rozdzielić na krążki i włożyć je do marynaty, razem z warzywami.
Papryki obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Włożyć do miski z pozostałymi warzywami. Wmieszać suszone pomidory, oliwki i bazylię. Doprawić do smaku solę i pieprzem. Do smaku można skropić oliwą i podawać z mozzarellą lub fetą i pieczywem.
Wpis bierze udział w akcji warzywa psiankowate 2015 u Mopsa w kuchni.
Komentarze
Pyszności, moje smaki :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 7:09pm, Niedziela 13 Wrzesień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com