
Curry z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów
Autor: thiessa @ 11:48pm, Poniedziałek 7 Wrzesień 2015.
Główne trzy składniki tego dania są takie same jak w przepisie pochodzącym z mojego ulubionego "Veganomiconu" na pieczone bakłażany z pomidorami i ciecierzycą, z tą różnicą, że tamto danie zostało przyrządzone po europejsku, natomiast to po azjatycku. Każde z nich jest oczywiście znakomite w swojej kategorii. Mając do wyboru oba, wybiorę oczywiście Azję, ale mam takie dni, kiedy wolę odpocząć od kuchni bardzo aromatycznej na rzecz prostszych smaków i wówczas tamto bardziej mnie zadowoli.
Curry z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów
Źródło: "Apetit" 8/2012 wydanie czeskie
2 bakłażany,
olej,
1 łyżka nasion czarnej gorczycy,
10-12 liści curry,
2 cebule, drobno posiekane,
1-2 suszone papryczki chilli, posiekane,
4 łyżeczki garam masala,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżeczki kurkumy,
1 puszka mleka kokosowego,
6 pomidorów śliwkowych, pokrojonych na ćwiartki,
1 puszka ciecierzycy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
sól do smaku,
posiekana kolendra,
do podania ryż basmati. albo chlebki naan
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół a następnie podzielić na kliny. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Boki powinny się zezłocić.
Po9 usmażeniu wszystkich bakłażanów wrzucić na rozgrzany olej nasiona gorczycy i liście curry. Smażyć około 30 sekund. Dodać cebulę, smażyć, aż lekko się zezłoci. Dodać chilli oraz łyżkę gęstego mleka kokosowego z górnej części puszki. Po minucie wlać pozostałe mleko kokosowe i 200 ml wody, dodać bakłażana i pomidory, wmieszać ciecierzycę. Gotować 15-20 minut do momentu, kiedy bakłażan zmięknie. Doprawić do smaku solą. Nałożyć na talerze, posypać kolendra.
Wpis bierze udział w akcji warzywa psiankowate 2015 ,
Komentarze
Zapowiada się wybornie, ale coś mi nie pasuje w tym przepisie - proszę mi powiedzieć - gorczycę, curry, cebulę i chili gotujemy przez 15-20 minut na łyżce mleka kokosowego? To się chyba nie uda? Następnie wlewamy 200 ml wody? A gdzie podziała się reszta puszki mleka kokosowego, korzystamy tylko z 1 łyżki?
Anzelm - 9:03am, Wtorek 8 Wrzesień 2015.
DziÄ™ki za czujność, wybacz późno już byÅ‚o jak to pisaÅ‚am. Wszystko poprawione:-)
thiessa - 9:53am, Wtorek 8 Wrzesień 2015.
Dawno mnie u Ciebie nie byÅ‚o, a tutaj danie akurat do akcji psiankowatej ;) Trwa do jutra, mam nadziejÄ™, że dodasz. RobiÅ‚am kiedyÅ› curry z bakÅ‚ażanów i bardzo mi smakowaÅ‚o.
mopswkuchni - 8:44pm, Wtorek 8 Wrzesień 2015.http://mopswkuchni.net
Ha, teraz śmiało mogę przystąpić do gotowania ;) Serdecznie dziękuje za korektę!
Anzelm - 9:40pm, Wtorek 8 Wrzesień 2015.