<<Strona główna

Curry z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów

Autor: thiessa @ 11:48pm, Poniedziałek 7 Wrzesień 2015.

Curry z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów, Eggplant, chicpeas and tomato curry



Główne trzy składniki tego dania są takie same jak w przepisie pochodzącym z mojego ulubionego "Veganomiconu" na pieczone bakłażany z pomidorami i ciecierzycą, z tą różnicą, że tamto danie zostało przyrządzone po europejsku, natomiast to po azjatycku. Każde z nich jest oczywiście znakomite w swojej kategorii. Mając do wyboru oba, wybiorę oczywiście Azję, ale mam takie dni, kiedy wolę odpocząć od kuchni bardzo aromatycznej na rzecz prostszych smaków i wówczas tamto bardziej mnie zadowoli.

Curry z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów
Źródło: "Apetit" 8/2012 wydanie czeskie

2 bakłażany,
olej,
1 łyżka nasion czarnej gorczycy,
10-12 liści curry,
2 cebule, drobno posiekane,
1-2 suszone papryczki chilli, posiekane,
4 łyżeczki garam masala,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżeczki kurkumy,
1 puszka mleka kokosowego,
6 pomidorów śliwkowych, pokrojonych na ćwiartki,
1 puszka ciecierzycy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
sól do smaku,
posiekana kolendra,
do podania ryż basmati. albo chlebki naan

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół a następnie podzielić na kliny. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Boki powinny się zezłocić.
Po9 usmażeniu wszystkich bakłażanów wrzucić na rozgrzany olej nasiona gorczycy i liście curry. Smażyć około 30 sekund. Dodać cebulę, smażyć, aż lekko się zezłoci. Dodać chilli oraz łyżkę gęstego mleka kokosowego z górnej części puszki. Po minucie wlać pozostałe mleko kokosowe i 200 ml wody, dodać bakłażana i pomidory, wmieszać ciecierzycę. Gotować 15-20 minut do momentu, kiedy bakłażan zmięknie. Doprawić do smaku solą. Nałożyć na talerze, posypać kolendra.


Wpis bierze udział w akcji warzywa psiankowate 2015 ,  

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zapowiada się wybornie, ale coś mi nie pasuje w tym przepisie - proszę mi powiedzieć - gorczycę, curry, cebulę i chili gotujemy przez 15-20 minut na łyżce mleka kokosowego? To się chyba nie uda? Następnie wlewamy 200 ml wody? A gdzie podziała się reszta puszki mleka kokosowego, korzystamy tylko z 1 łyżki?

Anzelm - 9:03am, Wtorek 8 Wrzesień 2015.

Dzięki za czujność, wybacz późno już było jak to pisałam. Wszystko poprawione:-)

thiessa - 9:53am, Wtorek 8 Wrzesień 2015.

Dawno mnie u Ciebie nie było, a tutaj danie akurat do akcji psiankowatej ;) Trwa do jutra, mam nadzieję, że dodasz. Robiłam kiedyś curry z bakłażanów i bardzo mi smakowało.

mopswkuchni - 8:44pm, Wtorek 8 Wrzesień 2015.http://mopswkuchni.net

Ha, teraz śmiało mogę przystąpić do gotowania ;) Serdecznie dziękuje za korektę!

Anzelm - 9:40pm, Wtorek 8 Wrzesień 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów