<<Strona główna

Horchata (Orszada)

Autor: thiessa @ 12:46am, Czwartek 6 Sierpień 2015.

Horchata,Orszada


Horchata to napój chłodzący, który wywodzi się z Hiszpanii. Słowo horchata pochodzi z łacińskiego hordeata, co oznacza "zrobiony z jęczmienia". Współczesne wersje niewiele mają wspólnego ze swoim protoplastą i rzadko jęczmień występuje w nich jako główny składnik. Obecnie w Hiszpanii horchatę przyrządza się z cibory jadalnej, czyli migdała ziemnego. Jest to bylina, która w naturalnych warunkach nie występuje w Polsce, ale widziałam, że pasjonaci ogrodnictwa sadzą ją czasem na swoich działkach.
Horchata znana jest obecnie w całej Ameryce Łacińskiej i jej skład różni się w zależności od kraju.
W Meksyku i Gwatemali sporządza się ją z ryżu, cynamonu i czasami wanilii. W Hondurasie, Salwadorze i Nikaragui przygotowuje się ją z nasion jicaro (roślinie tej mam zamiar poświęcić oddzielny wpis), kakao, cynamonu, gałki muszkatołowej, cibory jadalnej i wanilii. Może zawierać orzechy ziemne, migdały lub nerkowce. W Nikaragui dodaje się do niej również mleko.
W Puerto Rico, horchatę przygotowuje się z nasion sezamu, cynamonu i wanilii. Czasami w wersji "na bogato" dodaje się również ryż, migdały, mleko kokosowe, mleko skondensowane, ziele angielskie i rum. W domach robi się czasem horchatę z jęczmienia z dodatkiem skórki z limonki.
W Wenezueli przyrządza się horchetę zarówno sezamową jak i ryżową z dodatkiem mleka. Wytwarza się również wersję alkoholową ze sfermentowanej maki kukurydzianej.
W Ekwadorze jest mieszanka 18 ziół.
Jeśli dobrze się przyjrzeć poszczególnym przepisom jest to zwykle rodzaj mleka roślinnego, wzbogaconego o dodatek przypraw.
Moja wersja powstała metodą wielu prób i w takiej postaci najbardziej mi odpowiada, ale przepis nie jest wiążący. Każdy może dowolnie zmieniać proporcje wody i mleka, zwiększyć lub zmniejszyć zawartość cukru. Można też zrobić wersję wegańską i wyeliminować całkowicie mleko ze składu horchaty.
Pozostaje tylko kwestia cynamonu. Przyznam, że nie próbowałam jak smakuje z takim dostępnym u nas w każdym niemal sklepie. Cynamon meksykański ma charakterystyczny aromat i jest elementem mocno wpływającym na smak horchaty.
Jeszcze gwoli ścisłości muszę dodać, że nie traktuję horchaty w kategoriach napoju, ponieważ w moim przekonaniu pragnienie może zaspokoić jedynie woda lub niesłodzona herbata ziołowa, ale jako rodzaj deseru. W trakcie upałów przebywanie w kuchni z włączonym piekarnikiem nie należy do przyjemności, zamiast zatem piec ciasto lepiej zrobić sobie taką pyszną horchatę.

Horchata

4 1/2 szklanki wody,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka,
5 łyżek cukru,
1 łyżeczka meksykańskiego cynamonu,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki ryżu (najsmaczniejsza wychodzi z ryżu jaśminowego)

lub 6 szklanek wody i 6 łyżek cukru w wersji bezmlecznej

Ryż zalać wodą i namoczyć przez noc. Następnego dnia gotować przez 5 minut a następnie zmiksować w blenderze. Dodać cynamon, mleko oraz mleko skondensowane, cukier, całość wymieszać i chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Podawać z lodem.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Czyli jak rozumiem, to ryżu nie odcedzamy? SpróbujÄ™ ze zwykÅ‚ym cynamonem, bo meksykaÅ„skiego domniemam nie dostanÄ™;-) Zapowiada siÄ™ pysznie:-)

Marzena - 8:07am, Czwartek 6 Sierpień 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Marzena nie ma co odcedzac, wszystko sie ladnie rozmiksuje. Smacznego.
I nie zapomnij przygotowac sobie wczesniej lodu.

thiessa - 11:37am, Czwartek 6 Sierpień 2015.

Jeszcze nie robiłam, nie piłam, ale niezmiennie pozytywnie mi się kojarzy z powodu tego utworu :) https://www.youtube.com/watch?v=58g9PJkqW94

Paulina - 7:11pm, Czwartek 6 Sierpień 2015.http://nakladajcieszalate.blogspot.com/

Nie sÅ‚yszaÅ‚am o niej nigdy, ale mocno mnie zaintrygowaÅ‚aÅ›. BÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować :)

gin - 1:11pm, Piątek 7 Sierpień 2015.http://razadobrze.blogspot.com

Nie słyszałam o nim, ale myślę, że jest pyszny i świetny na upały :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 1:13pm, Piątek 7 Sierpień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Jest gotowa z Lidla za 3,99 ,ale uwaga - piłem ciepłą i zapewne nie jest tak dobra jak zimna .

sdf - 9:02pm, środa 16 Wrzesień 2015.

Ja tez pilam. Byla okazja, zeby sprobowac z migdala ziemnego:-) Ale prawde powiedziawszy ta moja smakuje lepiej i jest bez konserwantow.

thiessa - 8:23pm, Czwartek 17 Wrzesień 2015.

MigdaÅ‚y ziemne do nabycia w Polsce, w wersji ze skórkÄ…, bez skórki, maka z migdaÅ‚ów ziemnych, mleko można zrobić samemu

Aneta - 12:46pm, Niedziela 4 Luty 2018.http://www.orzechy-tygrysie.pl/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów