
Horchata (Orszada)
Autor: thiessa @ 12:46am, Czwartek 6 Sierpień 2015.
Horchata to napój chłodzący, który wywodzi się z Hiszpanii. Słowo horchata pochodzi z łacińskiego hordeata, co oznacza "zrobiony z jęczmienia". Współczesne wersje niewiele mają wspólnego ze swoim protoplastą i rzadko jęczmień występuje w nich jako główny składnik. Obecnie w Hiszpanii horchatę przyrządza się z cibory jadalnej, czyli migdała ziemnego. Jest to bylina, która w naturalnych warunkach nie występuje w Polsce, ale widziałam, że pasjonaci ogrodnictwa sadzą ją czasem na swoich działkach.
Horchata znana jest obecnie w caÅ‚ej Ameryce ÅaciÅ„skiej i jej skÅ‚ad różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od kraju.
W Meksyku i Gwatemali sporządza się ją z ryżu, cynamonu i czasami wanilii. W Hondurasie, Salwadorze i Nikaragui przygotowuje się ją z nasion jicaro (roślinie tej mam zamiar poświęcić oddzielny wpis), kakao, cynamonu, gałki muszkatołowej, cibory jadalnej i wanilii. Może zawierać orzechy ziemne, migdały lub nerkowce. W Nikaragui dodaje się do niej również mleko.
W Puerto Rico, horchatę przygotowuje się z nasion sezamu, cynamonu i wanilii. Czasami w wersji "na bogato" dodaje się również ryż, migdały, mleko kokosowe, mleko skondensowane, ziele angielskie i rum. W domach robi się czasem horchatę z jęczmienia z dodatkiem skórki z limonki.
W Wenezueli przyrządza się horchetę zarówno sezamową jak i ryżową z dodatkiem mleka. Wytwarza się również wersję alkoholową ze sfermentowanej maki kukurydzianej.
W Ekwadorze jest mieszanka 18 ziół.
Jeśli dobrze się przyjrzeć poszczególnym przepisom jest to zwykle rodzaj mleka roślinnego, wzbogaconego o dodatek przypraw.
Moja wersja powstała metodą wielu prób i w takiej postaci najbardziej mi odpowiada, ale przepis nie jest wiążący. Każdy może dowolnie zmieniać proporcje wody i mleka, zwiększyć lub zmniejszyć zawartość cukru. Można też zrobić wersję wegańską i wyeliminować całkowicie mleko ze składu horchaty.
Pozostaje tylko kwestia cynamonu. Przyznam, że nie próbowałam jak smakuje z takim dostępnym u nas w każdym niemal sklepie. Cynamon meksykański ma charakterystyczny aromat i jest elementem mocno wpływającym na smak horchaty.
Jeszcze gwoli ścisłości muszę dodać, że nie traktuję horchaty w kategoriach napoju, ponieważ w moim przekonaniu pragnienie może zaspokoić jedynie woda lub niesłodzona herbata ziołowa, ale jako rodzaj deseru. W trakcie upałów przebywanie w kuchni z włączonym piekarnikiem nie należy do przyjemności, zamiast zatem piec ciasto lepiej zrobić sobie taką pyszną horchatę.
Horchata
4 1/2 szklanki wody,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka,
5 łyżek cukru,
1 łyżeczka meksykańskiego cynamonu,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki ryżu (najsmaczniejsza wychodzi z ryżu jaśminowego)
lub 6 szklanek wody i 6 łyżek cukru w wersji bezmlecznej
Ryż zalać wodą i namoczyć przez noc. Następnego dnia gotować przez 5 minut a następnie zmiksować w blenderze. Dodać cynamon, mleko oraz mleko skondensowane, cukier, całość wymieszać i chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Podawać z lodem.
Komentarze
Czyli jak rozumiem, to ryżu nie odcedzamy? SpróbujÄ™ ze zwykÅ‚ym cynamonem, bo meksykaÅ„skiego domniemam nie dostanÄ™;-) Zapowiada siÄ™ pysznie:-)
Marzena - 8:07am, Czwartek 6 Sierpień 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Marzena nie ma co odcedzac, wszystko sie ladnie rozmiksuje. Smacznego.
I nie zapomnij przygotowac sobie wczesniej lodu.
thiessa - 11:37am, Czwartek 6 Sierpień 2015.
Jeszcze nie robiłam, nie piłam, ale niezmiennie pozytywnie mi się kojarzy z powodu tego utworu :) https://www.youtube.com/watch?v=58g9PJkqW94
Paulina - 7:11pm, Czwartek 6 Sierpień 2015.http://nakladajcieszalate.blogspot.com/
Nie sÅ‚yszaÅ‚am o niej nigdy, ale mocno mnie zaintrygowaÅ‚aÅ›. BÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować :)
gin - 1:11pm, Piątek 7 Sierpień 2015.http://razadobrze.blogspot.com
Nie słyszałam o nim, ale myślę, że jest pyszny i świetny na upały :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 1:13pm, Piątek 7 Sierpień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Jest gotowa z Lidla za 3,99 ,ale uwaga - piłem ciepłą i zapewne nie jest tak dobra jak zimna .
sdf - 9:02pm, środa 16 Wrzesień 2015.
Ja tez pilam. Byla okazja, zeby sprobowac z migdala ziemnego:-) Ale prawde powiedziawszy ta moja smakuje lepiej i jest bez konserwantow.
thiessa - 8:23pm, Czwartek 17 Wrzesień 2015.
MigdaÅ‚y ziemne do nabycia w Polsce, w wersji ze skórkÄ…, bez skórki, maka z migdaÅ‚ów ziemnych, mleko można zrobić samemu
Aneta - 12:46pm, Niedziela 4 Luty 2018.http://www.orzechy-tygrysie.pl/