<<Strona główna

Kurczak z Tobago smażony na szybko

Autor: thiessa @ 9:14pm, Sobota 26 Czerwiec 2010.


Źródło: "Caribbean cooking" Australian Women's Weekly

Danie to miałam upatrzone już dawno temu. Czekałam na pojawienie się groszku, żeby go przyrządzić. Teraz mam go pod dostatkiem i proszę danie zrobione. Potrawka szczególnie przypadła do gustu mężowi, zjadł z dokładką. Podałam z brązowym ryżem, bo tylko taki został mi w domu.

Składniki:

4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka ciemnego rumu (miałam tylko jasny, więc taki dałam),
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki chilli,
4 filety z piersi kurczaka, pokrojone na kawałki,
2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, posiekana w dużą kostkę,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
100 g pieczarek (10 małych),
1 średnia czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 średnia marchew, pokrojona w paski,
200 g groszku cukrowego,
400g ananasa, pokrojonego w kostkę,
100g niesolonych orzechów nerkowaca, uprażonych.

W dużej misce połączyć sos sojowy, rum, mąkę kukurydzianą, cukier i przyprawy. W powstałej marynacie obtoczyć kurczaka i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mięso odcedzić z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażonego przełożyć na talerz i odstawić.
Na patelnię wrzucić cebulę czosnek, pieczarki, paprykę i marchew. Smażyć cały czas mieszając przez 5 minut na dużym ogniu. Dodać groszek cukrowy, ananasa, orzechy nerkowca i kurczaka. Smażyć do chwili, kiedy wszystkie składniki będą ciepłe. U mnie było to smażenie do momentu,. kiedy groszek stracił posmak surowizny.
Przyrządzając potrawę zamieniłam kolejność smażenia. Najpierw usmażyłam warzywa, odłożyłam i wówczas na czystej patelni usmażyłam kurczaka.

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nazwa sugerowała tylko kilka składników, a tu taka mnogość różnych smaków;-)
Fajne danie.
Też się pomału przygotowujemy do gotowania według przepisów z tego kraju;-)

grumko - 6:38am, Niedziela 27 Czerwiec 2010.

Podziwiam Was za systematycznosc i trzymanie sie jednego kraju. Ja to sobie tak skacze i robie dalsze odskocznie, bo za bardzo lubie kuchnie azjatycka. Chetnie wezme udzial w akcji "przez kuchnie Azjii", jesli takowa zorganizujecie.

thiessa - 6:01pm, Niedziela 27 Czerwiec 2010.

Taki podział na kraje pozwala nam to łatwiej ogarnąć;-)
Myślę, że ciąg dalszy będzie, bo fajnie się bawimy podróżując "Z Widelcem".
Na razie jednak nie składam 100% deklaracji, bo przez pół roku może się wiele wydarzyć;-)
Nie wiem też czy najpierw nie byłaby Afryka, która w tym roku przegrała a Amerykami.

grumko - 5:55am, Wtorek 29 Czerwiec 2010.

Afryka jest trudna. Malo literatury, trudnodostepne skladniki. Wyjatek stanowi jedynie kuchnia Afryki Polnocnej. Zabawa jest swietna i juz teraz sie na nia pisze, gdyby doszla do skutku.

thiessa - 4:30pm, Wtorek 29 Czerwiec 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów