
Kurczak z Tobago smażony na szybko
Autor: thiessa @ 9:14pm, Sobota 26 Czerwiec 2010.
Źródło: "Caribbean cooking" Australian Women's Weekly
Danie to miałam upatrzone już dawno temu. Czekałam na pojawienie się groszku, żeby go przyrządzić. Teraz mam go pod dostatkiem i proszę danie zrobione. Potrawka szczególnie przypadła do gustu mężowi, zjadł z dokładką. Podałam z brązowym ryżem, bo tylko taki został mi w domu.Składniki:
1 łyżka ciemnego rumu (miałam tylko jasny, więc taki dałam),
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki chilli,
4 filety z piersi kurczaka, pokrojone na kawałki,
2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, posiekana w dużą kostkę,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
100 g pieczarek (10 małych),
1 średnia czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 średnia marchew, pokrojona w paski,
200 g groszku cukrowego,
400g ananasa, pokrojonego w kostkÄ™,
100g niesolonych orzechów nerkowaca, uprażonych.
W dużej misce połączyć sos sojowy, rum, mąkę kukurydzianą, cukier i przyprawy. W powstałej marynacie obtoczyć kurczaka i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mięso odcedzić z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażonego przełożyć na talerz i odstawić.
Na patelnię wrzucić cebulę czosnek, pieczarki, paprykę i marchew. Smażyć cały czas mieszając przez 5 minut na dużym ogniu. Dodać groszek cukrowy, ananasa, orzechy nerkowca i kurczaka. Smażyć do chwili, kiedy wszystkie składniki będą ciepłe. U mnie było to smażenie do momentu,. kiedy groszek stracił posmak surowizny.
Przyrządzając potrawę zamieniłam kolejność smażenia. Najpierw usmażyłam warzywa, odłożyłam i wówczas na czystej patelni usmażyłam kurczaka.

Komentarze
Nazwa sugerowaÅ‚a tylko kilka skÅ‚adników, a tu taka mnogość różnych smaków;-)
Fajne danie.
Też siÄ™ pomaÅ‚u przygotowujemy do gotowania wedÅ‚ug przepisów z tego kraju;-)
grumko - 6:38am, Niedziela 27 Czerwiec 2010.
Podziwiam Was za systematycznosc i trzymanie sie jednego kraju. Ja to sobie tak skacze i robie dalsze odskocznie, bo za bardzo lubie kuchnie azjatycka. Chetnie wezme udzial w akcji "przez kuchnie Azjii", jesli takowa zorganizujecie.
thiessa - 6:01pm, Niedziela 27 Czerwiec 2010.
Taki podział na kraje pozwala nam to łatwiej ogarnąć;-)
MyÅ›lÄ™, że ciÄ…g dalszy bÄ™dzie, bo fajnie siÄ™ bawimy podróżujÄ…c "Z Widelcem".
Na razie jednak nie skÅ‚adam 100% deklaracji, bo przez póÅ‚ roku może siÄ™ wiele wydarzyć;-)
Nie wiem też czy najpierw nie byÅ‚aby Afryka, która w tym roku przegraÅ‚a a Amerykami.
grumko - 5:55am, Wtorek 29 Czerwiec 2010.
Afryka jest trudna. Malo literatury, trudnodostepne skladniki. Wyjatek stanowi jedynie kuchnia Afryki Polnocnej. Zabawa jest swietna i juz teraz sie na nia pisze, gdyby doszla do skutku.
thiessa - 4:30pm, Wtorek 29 Czerwiec 2010.