
Krupnik po tajsku
Autor: thiessa @ 6:45pm, Piątek 24 Lipiec 2015.
Wiem, wiem brzmi niedorzecznie. Nie dość, że słowo krupnik kojarzy się ewidentnie z kuchnią polską, Taj nigdy nie użyłby do swojej potrawy korzenia pietruszki i selera korzeniowego i jeszcze do tego quinoa. Zapewne gdyby miał wzbogacić swoją zupę dodatkiem skrobiowym to byłby to makaron lub ryż a nie coś, co pochodzi z zupełnie innego kontynentu.. Pomimo użycia tak dziwnych składników zupa świetnie smakuje a ja uwielbiam takie eksperymenty. Całość spaja dodatek curry, co więcej jego smak dominuje nad innymi i stąd chyba nazwa "po tajsku". Zatem polskie warzywa korzeniowe, południowoamerykańska quinoa, tajska żółta pasta curry i japońskie gomasio. Dla mnie bomba!
Krupnik po tajsku
Źródło: "Karolina OdNowa" Karolina i Maciej Szaciłło
500g warzyw: 2-3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę, 2 małe marchewki pokrojone na plasterki,
1 pietruszka pokrojona na plasterki, 1/4 selera pokrojonego w kostkÄ™,
3 łyżki oleju,
700 ml wody,
1 liść laurowy,
1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej),
2 łyżki żółtej pasty curry,
1/2 puszki mleka kokosowego,
1 łodyga trawy cytrynowej, drobno poszatkowana (opcjonalnie),
skórka otarta z 1 limonki lub 4 listki limonki kaffir,
sos sojowy,
sok z 1/2 limonki,
1 łyżka słodu jęczmiennego, ryżowego lub ksylitolu,
garść orzeszków ziemnych,
listki kolendry lub natka pietruszki, posiekane,
gomasio z glonami do przybrania
Marchewkę, pietruszkę i selera udusić na oleju. Po 5 minutach dodać pastę curry i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wodę oraz mleko kokosowe. Dodać liście limonki kaffir i trawę cytrynową, liść laurowy, quinoa i ziemniaki. Gotować do momentu, kiedy ziemniaki i quinoa się ugotują. Przyprawić sosem sojowym do smaku, dodać słód i sok z limonki.
Przed podaniem posypać potrawę orzeszkami i kolendrą oraz gomasio.
Komentarze
Dla mnie też bomba:-) Niech no się tylko chłodniej zrobi;-)
Marzena - 8:13am, Czwartek 6 Sierpień 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
So BEUUTIFAL! Hope through Christ is an incredible thing. Thanks for being that hands and feet of Christ in Kitale. Thank you for shining His bright light in the darkenss and blessing us along the way!! Love you much, so proud of what you are all you are doing!!
Monkey - 3:07am, Piątek 13 Maj 2016.http://2cFoq6ZjThWe
Pychotka! Akurat na mroczne poczÄ…tki jesieni. Jest rozgrzewajÄ…co, ale nadal sÅ‚onecznie dziÄ™ki paÅ›cie curry. Lepszy niż tradycyjny polski krupnik, do którego nadal nie mogÄ™ siÄ™ przekonać. Polecam przepis!
Ania - 1:14pm, Wtorek 20 Wrzesień 2016.