<<Strona główna

Krupnik po tajsku

Autor: thiessa @ 6:45pm, Piątek 24 Lipiec 2015.

Krupnik po tajsku, Krupnik in Thai style


Wiem, wiem brzmi niedorzecznie. Nie dość, że słowo krupnik kojarzy się ewidentnie z kuchnią polską, Taj nigdy nie użyłby do swojej potrawy korzenia pietruszki i selera korzeniowego i jeszcze do tego quinoa. Zapewne gdyby miał wzbogacić swoją zupę dodatkiem skrobiowym to byłby to makaron lub ryż a nie coś, co pochodzi z zupełnie innego kontynentu.. Pomimo użycia tak dziwnych składników zupa świetnie smakuje a ja uwielbiam takie eksperymenty. Całość spaja dodatek curry, co więcej jego smak dominuje nad innymi i stąd chyba nazwa "po tajsku". Zatem polskie warzywa korzeniowe, południowoamerykańska quinoa, tajska żółta pasta curry i japońskie gomasio. Dla mnie bomba!

Krupnik po tajsku
Źródło: "Karolina OdNowa" Karolina i Maciej Szaciłło

500g warzyw: 2-3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę, 2 małe marchewki pokrojone na plasterki,
1 pietruszka pokrojona na plasterki, 1/4 selera pokrojonego w kostkÄ™,
3 łyżki oleju,
700 ml wody,
1 liść laurowy,
1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej),
2 łyżki żółtej pasty curry,
1/2 puszki mleka kokosowego,
1 Å‚odyga trawy cytrynowej, drobno poszatkowana (opcjonalnie),
skórka otarta z 1 limonki lub 4 listki limonki kaffir,
sos sojowy,
sok z 1/2 limonki,
1 łyżka słodu jęczmiennego, ryżowego lub ksylitolu,
garść orzeszków ziemnych,
listki kolendry lub natka pietruszki, posiekane,
gomasio z glonami do przybrania

Marchewkę, pietruszkę i selera udusić na oleju. Po 5 minutach dodać pastę curry i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wodę oraz mleko kokosowe. Dodać liście limonki kaffir i trawę cytrynową, liść laurowy, quinoa i ziemniaki. Gotować do momentu, kiedy ziemniaki i quinoa się ugotują. Przyprawić sosem sojowym do smaku, dodać słód i sok z limonki.
Przed podaniem posypać potrawę orzeszkami i kolendrą oraz gomasio.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dla mnie też bomba:-) Niech no się tylko chłodniej zrobi;-)

Marzena - 8:13am, Czwartek 6 Sierpień 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

So BEUUTIFAL! Hope through Christ is an incredible thing. Thanks for being that hands and feet of Christ in Kitale. Thank you for shining His bright light in the darkenss and blessing us along the way!! Love you much, so proud of what you are all you are doing!!

Monkey - 3:07am, Piątek 13 Maj 2016.http://2cFoq6ZjThWe

Pychotka! Akurat na mroczne poczÄ…tki jesieni. Jest rozgrzewajÄ…co, ale nadal sÅ‚onecznie dziÄ™ki paÅ›cie curry. Lepszy niż tradycyjny polski krupnik, do którego nadal nie mogÄ™ siÄ™ przekonać. Polecam przepis!

Ania - 1:14pm, Wtorek 20 Wrzesień 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów