
Gomasio z glonami
Autor: thiessa @ 9:30pm, środa 22 Lipiec 2015.
Gomasio to doskonały sposób na ograniczenie spożycia soli, której nadmierne spożycie powoduje wzrost ciśnienia krwi. Składa się głownie z sezamu a dodatek glonów potęguje tylko jego wartości odżywcze.
Do tej pory robiłam gomasio tylko z sezamem, ale odkąd zobaczyłam ten przepis wzbogacam go o glony.
Spożywanie ziaren sezamu zapewnia długie życie. Są bogate w wysokiej jakości białko roślinne, witaminy, minerały oraz błonnik. Nie podwyższają cholesterolu.
Glony nori zawierają dużo białka (48% masy), witamin, zwłaszcza A i B1, oraz minerały, takie jak żelazo, cynk i wapń. To najbardziej lekkostrawne spośród wszystkich morskich wodorostów. Wysoka zawartość witamin i minerałów pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie. Przeciwdziała również wypadaniu włosów.
Gomasio trzymam w szafce obok soli i używam do solenia warzyw. Świetnie smakuje z wszelkimi surówkami a kromka chleba z pomidorem posypana gomasio smakuje moim zdaniem o wiele lepiej niż z solą. Moje dziecko lubi sobie podjadać gomasio bez żadnych dodatków.
Robię przeważnie z połowy porcji, żeby nie zwietrzało, chociaż trzymam go oczywiście w zamkniętym słoiku.
Gomasio z glonami
Źródło: "Karolina OdNowa" Karolina i Maciej Szaciłło
1 szklanka sezamu
1 łyżka soli nierafinowanej (kamiennej, morskiej lub himalajskiej),
3 arkusze glonów nori lub 1/4 szklanki glonów wakame
Sezam uprażyć na suchej patelni (na małym ogniu) z solą na złoty kolor, cały czas mieszając. Jeśli używamy glonów nori to należy je pociąć nożyczkami na małe kawałki. Jeśli mamy d9o czynienia z wakeme w postaci długich suszonych liści, również należy je pociąć na kawałki.
Wszystkie składniki zmielić partiami w młynku do kawy, tak, aby powstał proszek. Nie musi on być idealnie jednolity.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoik w suchym i ciemnym miejscu.
Komentarze
Gomasio, nasze ukochane , caÅ‚a bliższa i dalsza rodzina to lubi i robi. Oj robiÄ™ je od tylu lat ,ze nie pamiÄ™tam od kiedy , przepis ( na takie z siemienia lnianego bo wtedy w Polsce sezam byÅ‚ raczej nieosiÄ…galny , no chyba ,że czasami sezamki) miaÅ‚am z jakieÅ› broszurki z polowy lat 80 ubiegÅ‚ego wieku. Później robiÅ‚am już mieszane( boi sezam byÅ‚ drogi), jeszcze później byÅ‚o sezamowe , a teraz jest ful wypas i kiedyÅ› zrobiÅ‚am 4 rodzaje z siemienia zÅ‚otego i ciemnego , z sezamu jasnego i czarnego , piÄ™knie wyglÄ…daÅ‚ w wspólnej miseczce , nasypany tak , aby poczÄ…tkowo byÅ‚o widać ,że sÄ… 4 różne :D
margot - 9:04am, Czwartek 23 Lipiec 2015.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Pasqda ja też mogłabym jeść łyżkami, ale jakby nie było to łyżka soli na szklankę sezamu, więc teoretycznie zmniejsza. A "Karolionę na detoksie" zamierzam nabyć.
Margot a ja tylko z sezamo robiłam a tu można takie rzeczy. Następnym razerm dodam i czarnego sezamu i siemienia lnianego. Chociaż to siemie lniane trochę mnie niepokoi, bo ponoć szybko traci swoje właściwości po zmieleniu.
thiessa - 6:39pm, Piątek 24 Lipiec 2015.
Tyle, ze ja ogolnie malo soli uzywam, wiec dlatego w moim przypadku gomasio na pewno nie zmniejszalo ;) Ale na pewno dodatkowo podkrecalo smak. Z gomasio nawet bataty w koncu przeszly na poziom wyzszy niz "zjadliwe" - generalnie maja dla mnie smak ugotowanej marchewki, ale gotowane na parze, z gomasio okazały się super (przepis na bataty oczywiscie tez z Karoliny :)
pasqda - 7:52pm, Piątek 24 Lipiec 2015.
to można mniej zrobić z lnem , u nas każde schodzi , choć znajomi to różnie , jedni wola te z sezamu , inni z lnu , można też łączyć. Ta stara broszurka to jakaÅ› o makrobiotyce byÅ‚a, dwa Å‚yki makrobiotyki czy makrobiotyka po polsku , nie pamiÄ™tam , ale nadal lubiÄ™ makrobiotyczne książki , bo przepisy proste , smaki proste i pyszne
margot - 8:08pm, Piątek 24 Lipiec 2015.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
O, zupełnie o tej przyprawie zapomniałam! Dzięki :)
baixiaotai - 3:47am, Sobota 25 Lipiec 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com
Pasqda ja tez malo uzywam, dlatego nie moge patrzec ile dodaja jak gotuja w programach kulinarnych. Dla mnie byloby to niejadalne a dla nich moje nieoprawione, pomimo, ze innych przypraw uzywam bardzo duzo.
Z batatami spobuje, bo tez srednio przepadam. Jak na razie smakowaly mi tylko w zapiekance Nigelli. Mam jednego zblakanego w lodowce, moze sie go pozbede?
Margot tez lubie makrobiotyczne przepisy. Mam takie 2-czesciowe tomiszcze przywezione z Czech i zawsze sobie obiecuje, ze wiecej z nich bede korzystac.
thiessa - 2:13pm, Poniedziałek 27 Lipiec 2015.
stx21 Hads Haulourry Uritunny noclegi augustow i okolice olx w augustowie noclegi augustow pensjonaty noclegi w centrum augustow noclegi augustow lazienna 27
WitekUritunny - 4:17pm, Niedziela 25 Wrzesień 2022.https://www.dfgfdgdfgxf-stx21.online