<<Strona główna

Gomasio z glonami

Autor: thiessa @ 9:30pm, środa 22 Lipiec 2015.

Gomasio z glonami


Gomasio to doskonały sposób na ograniczenie spożycia soli, której nadmierne spożycie powoduje wzrost ciśnienia krwi. Składa się głownie z sezamu a dodatek glonów potęguje tylko jego wartości odżywcze.
Do tej pory robiłam gomasio tylko z sezamem, ale odkąd zobaczyłam ten przepis wzbogacam go o glony.
Spożywanie ziaren sezamu zapewnia długie życie. Są bogate w wysokiej jakości białko roślinne, witaminy, minerały oraz błonnik. Nie podwyższają cholesterolu.
Glony nori zawierają dużo białka (48% masy), witamin, zwłaszcza A i B1, oraz minerały, takie jak żelazo, cynk i wapń. To najbardziej lekkostrawne spośród wszystkich morskich wodorostów. Wysoka zawartość witamin i minerałów pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie. Przeciwdziała również wypadaniu włosów.
Gomasio trzymam w szafce obok soli i używam do solenia warzyw. Świetnie smakuje z wszelkimi surówkami a kromka chleba z pomidorem posypana gomasio smakuje moim zdaniem o wiele lepiej niż z solą. Moje dziecko lubi sobie podjadać gomasio bez żadnych dodatków.
Robię przeważnie z połowy porcji, żeby nie zwietrzało, chociaż trzymam go oczywiście w zamkniętym słoiku.

Gomasio z glonami
Źródło: "Karolina OdNowa" Karolina i Maciej Szaciłło

1 szklanka sezamu
1 łyżka soli nierafinowanej (kamiennej, morskiej lub himalajskiej),
3 arkusze glonów nori lub 1/4 szklanki glonów wakame

Gomasio z glonami

Sezam uprażyć na suchej patelni (na małym ogniu) z solą na złoty kolor, cały czas mieszając. Jeśli używamy glonów nori to należy je pociąć nożyczkami na małe kawałki. Jeśli mamy d9o czynienia z wakeme w postaci długich suszonych liści, również należy je pociąć na kawałki.
Wszystkie składniki zmielić partiami w młynku do kawy, tak, aby powstał proszek. Nie musi on być idealnie jednolity.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoik w suchym i ciemnym miejscu.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Gomasio, nasze ukochane , caÅ‚a bliższa i dalsza rodzina to lubi i robi. Oj robiÄ™ je od tylu lat ,ze nie pamiÄ™tam od kiedy , przepis ( na takie z siemienia lnianego bo wtedy w Polsce sezam byÅ‚ raczej nieosiÄ…galny , no chyba ,że czasami sezamki) miaÅ‚am z jakieÅ› broszurki z polowy lat 80 ubiegÅ‚ego wieku. Później robiÅ‚am już mieszane( boi sezam byÅ‚ drogi), jeszcze później byÅ‚o sezamowe , a teraz jest ful wypas i kiedyÅ› zrobiÅ‚am 4 rodzaje z siemienia zÅ‚otego i ciemnego , z sezamu jasnego i czarnego , piÄ™knie wyglÄ…daÅ‚ w wspólnej miseczce , nasypany tak , aby poczÄ…tkowo byÅ‚o widać ,że sÄ… 4 różne :D

margot - 9:04am, Czwartek 23 Lipiec 2015.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Pasqda ja też mogłabym jeść łyżkami, ale jakby nie było to łyżka soli na szklankę sezamu, więc teoretycznie zmniejsza. A "Karolionę na detoksie" zamierzam nabyć.

Margot a ja tylko z sezamo robiłam a tu można takie rzeczy. Następnym razerm dodam i czarnego sezamu i siemienia lnianego. Chociaż to siemie lniane trochę mnie niepokoi, bo ponoć szybko traci swoje właściwości po zmieleniu.

thiessa - 6:39pm, Piątek 24 Lipiec 2015.

Tyle, ze ja ogolnie malo soli uzywam, wiec dlatego w moim przypadku gomasio na pewno nie zmniejszalo ;) Ale na pewno dodatkowo podkrecalo smak. Z gomasio nawet bataty w koncu przeszly na poziom wyzszy niz "zjadliwe" - generalnie maja dla mnie smak ugotowanej marchewki, ale gotowane na parze, z gomasio okazały się super (przepis na bataty oczywiscie tez z Karoliny :)

pasqda - 7:52pm, Piątek 24 Lipiec 2015.

to można mniej zrobić z lnem , u nas każde schodzi , choć znajomi to różnie , jedni wola te z sezamu , inni z lnu , można też łączyć. Ta stara broszurka to jakaÅ› o makrobiotyce byÅ‚a, dwa Å‚yki makrobiotyki czy makrobiotyka po polsku , nie pamiÄ™tam , ale nadal lubiÄ™ makrobiotyczne książki , bo przepisy proste , smaki proste i pyszne

margot - 8:08pm, Piątek 24 Lipiec 2015.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

O, zupełnie o tej przyprawie zapomniałam! Dzięki :)

baixiaotai - 3:47am, Sobota 25 Lipiec 2015.http://www.baixiaotai.blogspot.com

Pasqda ja tez malo uzywam, dlatego nie moge patrzec ile dodaja jak gotuja w programach kulinarnych. Dla mnie byloby to niejadalne a dla nich moje nieoprawione, pomimo, ze innych przypraw uzywam bardzo duzo.
Z batatami spobuje, bo tez srednio przepadam. Jak na razie smakowaly mi tylko w zapiekance Nigelli. Mam jednego zblakanego w lodowce, moze sie go pozbede?

Margot tez lubie makrobiotyczne przepisy. Mam takie 2-czesciowe tomiszcze przywezione z Czech i zawsze sobie obiecuje, ze wiecej z nich bede korzystac.

thiessa - 2:13pm, Poniedziałek 27 Lipiec 2015.

stx21 Hads Haulourry Uritunny noclegi augustow i okolice olx w augustowie noclegi augustow pensjonaty noclegi w centrum augustow noclegi augustow lazienna 27

WitekUritunny - 4:17pm, Niedziela 25 Wrzesień 2022.https://www.dfgfdgdfgxf-stx21.online

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów