
Kotleciki drobiowe z imbirem i kolendrÄ…
Autor: thiessa @ 12:16am, środa 15 Lipiec 2015.
W końcu nadszedł czas zbiorów kolendry z własnej działki i mogę zacząć robić dania, które od dawna miałam w planie. Poza tym praktycznie każdego dnia gotuję coś, do czego dorzucam kolendrę. Te kotleciki wyjdą oczywiście bez jej dodatku, ale stracą dużo na smaku. Dodanie nawet kolendry doniczkowej z marketu wcale nie polepszy smaku, bo go tam zwyczajnie nie ma. Może służyć jedynie jako garnirunek, bo walorów smakowych zupełnie jej brakuje. Warto zasadzić własne zioło na działce, a jeżeli ktoś jej nie posiada w skrzynce na balkonie.
Kotleciki drobiowe z imbirem i kolendrÄ…
Źródło: "Apetit" 08/2012 wydanie czeskie
2 piersi z kurczaka i 2 podudzia, bez skóry i kości, pokrojone na kawałki, (razem po zmieleniu ok. 600g)
3 cm kawałek imbiru, posiekany,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
4 cebulki dymki, posiekane,
1/2 pęczka kolendry, posiekanej,
2 łyżki sosu rybnego,
300g azjatyckiego makaronu jajecznego,
250g warzyw (u mnie cukinia, cebula i papryka),
1/2 łyżki sosu sojowego,
olej do smażenia,
słodki sos chilli do podania.
Do blendera włożyć mięso, imbir, czosnek, dymkę, kolendrę i sos rybny. Miksować do momentu, kiedy cała masa się zespoli. Mokrymi rękoma uformować 12 kotlecików i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć, aż przestaną być surowe, ale nadal pozostają jędrne i chrupiące. Dodać sos sojowy oraz makaron. Smażyć jeszcze przez minutę.
Kotleciki podawać z warzywnym makaronem i słodkim sosem chilli.
Komentarze
Kurcze, chyba powinnam przyjechać do Ciebie na smakowanie kolendry w Twoim wydaniu, bo jakoś nie podchodzi mi;-) Ale w tych kotlecikach drobiowych pewnie bym przemyciła:-)
Marzena - 8:46am, Czwartek 16 Lipiec 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Marzena ja tez pare lat temu nie lubilam kolendry, bo znalam smak tylko tej doniczkowej. A pozniej pojechlam do Azji i pokochalam ja. Zasadzilam na dzialce i okazalo sie, ze smakuje jak ta azjatycka. Nie mam pojecia jak w takim razie producentom tej doniczkowej udaje sie wytworzyc cos tak bezsmakowego.
Zuzia zazdroszcze, bo brakuje mi w zimie, ale takie rzeczy to tylko w Warszawie.
Gin jestem pewna, ze beda Ci smakowac.
thiessa - 8:58pm, Piątek 17 Lipiec 2015.
WyglÄ…da bardzo smakowicie, bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować tego jak najszybciej.
Anka - 4:45pm, Poniedziałek 27 Lipiec 2015.http://salon-kamila.pl/
Rzeczywiście podobne naszych, tylko bardziej azjatyckie :-)
W ogóle myÅ›lÄ™, że miÄ™so z kurczaka to wdziÄ™czny temet do eksperymentów, bo wiele smaków z nim wspóÅ‚gra.
Beata, Magazyn Kuchenny - 9:22am, Piątek 25 Wrzesień 2015.http://www.magazynkuchenny.com
x kesah belum masuk ke dah masuk ke. sonlaye, Ning tu akan masuk pas ke? ko yakin ke dia akan masuk pas? konfiden telebih ni mmg buat aku tegelak
Ival - 2:38am, Piątek 13 Maj 2016.http://iRgQwSyfJ