
Zielona minestrone
Autor: thiessa @ 12:08am, Poniedziałek 13 Lipiec 2015.
Minestrone to taka jarzynówka, do której w zasadzie możemy dać wszystko. Zupę modyfikujemy w zależności od sezonu. Obecnie mamy sezon na cukinię, bób, groszek i fasolkę szparagową. Wszystkie te warzywa łączy to, że są zielone i możemy je wykorzystać gotując zupę. U mnie brakuje groszku i fasolki szparagowej do zielonego kompletu. Całość nie jest niezbędna, ale mile widziana.
Zielona minestrone
Żródło: "Apetit" 8/2012 wydanie czeskie
3 łyżki oliwy,
2 pory, białe części pokrojone na plasterki,,
2 łodygi selera naciowego, posiekane,
2 młode cukinie, pokrojone na plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
mały pęczek bazylii, większe liście pokrojone lub podarte w dłoniach i parę liści do ozdoby,
1l wywaru warzywnego,
200g zielonego groszku,
200g bobu albo zielonej fasolki szparagowej,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Zagotować w rondelku wodę, wrzucić bób i optować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby zachował kolor. Ostudzony obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać por oraz seler, smażyć do miękkości. Dodać cukinię i czosnek, smażyć około 5 minut.
Zawartość patelni dodać do gotującego się bulionu i gotować do miękkości cukini. Dodać bób, posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę posypać listkami bazylii.
Komentarze
Groszek i bób - pysznoÅ›ci! Bardzo chÄ™tnie zjadÅ‚abym takÄ… wersjÄ™ minestrone :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 3:02pm, Poniedziałek 13 Lipiec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com