
Filety rybne w maśle pietruszkowym
Autor: thiessa @ 11:43pm, Piątek 10 Lipiec 2015.
Pisałam już, że uwielbiam masło? Zawsze, kiedy do czegoś używam zjadam sobie plasterek i to tylko z rozsądku ograniczam się do tego plasterka, bo mogłabym je jeść łyżkami. Jeśli zostałabym weganką to masło byłoby jedyną rzeczą, jakiej by mi brakowało. Nie znoszę wszelkich substytutów w postaci wszelakich margaryn. Kiedy jem pierogi, pyzy, czy kopytka pławią się wręcz w nieprzyzwoitej ilości masła. Nic więc dziwnego, że przepis tę rybę, chociaż nie wymaga za dużo składników to moim zdaniem przewyższa smakiem wiele innych receptur.
Filety rybne w maśle pietruszkowym
Źródło: "Ryba z fantazją" Cornelia Schinharl Sebastian Dickhaut
1 mały pęczek natki pietruszki bardzo drobno posiekany,
2 ząbki czosnku, zmiażdżonego,
duży kawałek skórki cytryny drobno posiekany,
100g masła ( można ograniczyć o połowę i nie będzie za mało),
1 łyżka pernodu, whisky lub sherry (ja nie dodałam alkoholu),
sól,
świeżo zmielony pieprz,
4 filety rybne, ok. 180g każdy,
1 łyżka soku cytrynowego.
Wymieszać widelcem natkę, czosnek i skórkę z cytryny. Można użyć do zmiksowania blendera, ale ja bardzo drobno posiekałam, żeby nie brudzić dodatkowych naczyń. Dodać alkohol, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową masła i odstawić w chłodne miejsce.
Filety skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na patelni stopić masło i smażyć filety na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Rybę wyłożyć na talerze. Resztę masła pietruszkowego domieszać do tłuszczu na patelni i polać nim filety.
Komentarze