
Chłodnik z awokado z kolendrowymi pomidorkami
Autor: thiessa @ 9:11am, Poniedziałek 6 Lipiec 2015.
Upały zobowiązują, musi być chłodnik a ponieważ ja nie uznaję zup na zimno to potraktowałam ten chłodnik jako smakową maślankę, tym bardziej, że nie zawierał wywaru. Z takim nastawieniem zjadłam go ze smakiem. Nie bez znaczenia jest fakt, że jestem w posiadaniu prawdziwej, gruntowej kolendry. Czekam na takie zbiory przez cały rok i niemal codziennie gotuję coś, co wymaga podkreślenia smaku aromatem tego wspaniałego zioła. Już kiedyś pisałam, że ci, którzy jej nie lubią w dużej większości mieli do czynienia wyłącznie z jej marną, doniczkową namiastką, która smakuje mydłem, o ile w ogóle ma jakiś smak.
W oryginalnym przepisie chłodnik podaje się z makaronem z tortilli, ja darowałam sobie ten skrobiowy dodatek.
Chłodnik z awokado z kolendrowymi pomidorkami
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana,
2 dojrzałe awokado ( u mnie odmiany Hass),
750 ml maślanki,
3 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz,
250g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki,
pęczek kolendry, posiekanej,
2 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki oliwy extra virgine.
Awokado przepołowić, usunąć pestkę i wybrać zawartość łyżką. Miąższ awokado, maślankę, chilli i sok cytrynowy zmiksować na gładko i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
Pomidorki wymieszać z kolendrą, oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem.
Chłodnik podajemy z wkładką z kolendry i pomidorków.
Komentarze